Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 12.6.2020 - 12.7.2022

Ammattilaiseksi itseään haastaen

Ilona Vasiljeff valmistui tänä keväänä kokiksi ja ylioppilaaksi. Neljän vuoden matka opintojen parissa vei hänet sellaisten haasteiden ja mahdollisuuksien äärelle, joista hän ei olisi osannut etukäteen haaveillakaan.

Tänä keväänä REDUn valmistujaisjuhlassa valmistuvan opiskelijan puheenvuoron piti Ilona Vasiljeff. Silmäkulma kostui monella striimin katsojalla, kun Ilona kertoi kokemusrikkaasta matkastaan opintojensa parissa sekä kävi läpi poikkeuksellista kevättä, joka muutti monen nuoren suunnitelmat. 

- Muista tämä polku, jolla olet oppinut hyväksymään ne mahdolliset pettymykset, kääntämään haasteet vahvuuksiksi ja iloitsemaan onnistumisista, sillä ne eivät ole olleet vain tämän matkan oppeja vaan ne ovat elämä. Elämä, johon minä ja te kaikki valmistuneet olemme valmiimpia kuin koskaan ennen. Tulevaisuus odottaa juuri meitä ja on meille avoin, Ilona puhui. 

 

Ilona_Vasiljeff_juhlapuhe.jpg
Ilona piti REDUn valmistujaisjuhlassa valmistuvan opiskelijan puheen. Juhla striimattiin kotikatsomoihin. 


Mutta millainen Ilonan neljän vuoden polku kokiksi ja ylioppilaaksi sitten pähkinänkuoressa on ollut? Matka on ollut sellainen, ettei hän olisi mitenkään voinut sitä etukäteen arvata. Vuodet tarjosivat upeita kokemuksia ja uusia haasteita sekä mahdollisuuksia näyttää kyntensä monessa eri paikassa. 

- En olisi tätä neljää vuotta osannut mitenkään suunnitella etukäteen, Ilona toteaa.  

Opiskelupaikkaa pohdittaessa ammatin valinta ei ollut aluksi Ilonalle itsestäänselvyys. Ensimmäisenä mielessä olivat leipuri-kondiittorin opinnot. Pohdinnan jälkeen hän päätyi kuitenkin opiskelemaan kokiksi. Lukio-opinnot ammatillisten opintojen rinnalla tuntuivat joka tapauksessa hyvältä vaihtoehdolta. 

- Minusta tuntui, että pelkkä lukio olisi ollut liikaa pänttäystä. Olen aina tykännyt tehdä muutakin kuin opiskella, tykännyt tehdä paljon käsillä. Kun vielä löytyi sellainen ala mikä kiinnostaa, niin tämä tuntui hyvältä ratkaisulta.

Opiskelun aikana syttyi se varsinainen intohimo kokin ammattia kohtaan.


KANNUSTUKSESTA KISAAMAAN

Ilona ja hänen opiskelukaverinsa Iida Sääskilahti osoittautuivat jo opintojensa alkuvaiheessa huolellisiksi tekijöiksi, jotka pyrkivät koko ajan parempiin suorituksiin. Opettajat ryhtyivät kannustamaan parivaljakkoa ammattitaitokilpailuihin. 

- Ensimmäisen kerran kun kuulin kisahommista, niin siitä tuli sellainen innostus. Ammattitaidossa kilpaileminen sai kiinnostuksen heräämään, Ilona muistelee. 

Tie vei kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden SM-kisoihin Helsinkiin huhtikuussa 2019. Kisassa Ilona ja Iida voittivat kultaa. Parikisana toteutettava kilpailu sopi hyvin Ilonan luonteelle, ja Iidan kanssa yhteistyö toimi saumattomasti. 

- Olen aina tykännyt tehdä porukalla tai jonku kanssa ennemmin kuin yksin. Kuitenkin työelämäkin on yhdessä tekemistä, Ilona muistuttaa. 

 

kokki_kultamitalistit_www.jpg
Kokkiopiskelijoiden suomenmestarit Ilona ja Iida kiertopalkinnon kanssa keväällä 2019.  

SM-kisassa Iidan ja Ilonan vahvuutena oli hyvä etukäteissuunnittelu. He olivat harjoitelleet sitkeästi, mikä toi tekemiseen rutiinia ja varmuutta.
Ilona ja Iida kokeilivat myös onneaan Taitaja-kilpailun semifinaaleissa, joka järjestettiin yksilökilpailuna. Ilonan suoritus oli muuten priimaa, mutta aikataulut menivät myttyyn, eikä finaalipaikkaa siten herunut. Iida sen sijaan pääsi finaaliin asti Joensuuhun.

- Tuntui hirveältä, kun piti kisata yksin, tavallaan toista vastaan. Olin kuitenkin tosi ylpeä, että kaveri pääsi sinne finaaliin, Ilona muistelee. 

Vaikka tutkinto onkin nyt taskussa, ei ammattitaidossa kisaaminen vielä kokonaan lopu. SM-kullan johdosta edessä on vielä kisamatka Norjaan. Ilona ja Iida pääsevät vielä edustamaan Suomea Pohjoismaiden mestaruuskisaan. 

- Vaikka ollaan jo valmistuttu koulusta, niin me ollaan vielä kisavalmennuksessa. Tarkoitus on muun muassa mennä käymään Etelä-Suomessa treenaamassa tarjoilijaparin kanssa, ja hekin tulevat käymään täällä Rovaniemellä. Lisäksi osallistutaan Iidan kanssa vielä uudelleen kokkien SM-kisoihin, treenimielessä. Saadaan siitä vielä autenttinen kisatilanne, Ilona kertoo. 

TYÖELÄMÄN TREENIÄ

Ilona on saanut opiskelun aikana kilpailukokemusta ja mahtavia elämyksiä. Ehkä vielä merkittävämpänä hän kuitenkin kokee sen, että pääsi tutustumaan moniin työpaikkoihin. Niissä hän kehittyi paljon. 

- Koulussa opetetaan ne perusasiat, mutta työelämässä pääset oikeasti kiinni siihen mikä on nyt ”in”. Siellä opit niitä asioita, mitä tarvit tässä ammatissa tänä päivänä. 

Varsinkin työskentely Lapland Hotel Sky Ounasvaaralla opetti Ilonalle paljon. Siellä työskentely toimi harjoituksena kilpailuja varten. 

Amarillossa Ilona oli kesätöissä, ja suoritti samalla oppisopimuksella opintoja. Sieltä takataskuun jäi nopeutta tekemiseen. Rivakkaa työtahtia sai harjoitella myös Kesärafla Saunassa, jossa varsinkin hellepäivinä riitti tekemistä.  

Vaikka kilpailukokemukset ovat olleet mukavia ja tuoneet hienoja muistoja, Ilona kokee, että kisamenestystä tärkeämpää on ollut se, miten hän on työpaikoilla hoitanut työnsä.

- Meille Iidan kanssa on aina sanottu, että ollaan tehty työt niin hyvin. Varsinkin tällä alalla, jos töpeksit tai olet myöhässä töistä, niin siellä on aina joku joka kertoo toiselle. Sinun CV on se, miten teet asiat, Ilona painottaa. 

 

KOULUN TARJOAMIA MAHDOLLISUUKSIA

Monipuolista harjoittelua, kisamatkoja, toinen toistaan opettavaisempia työpaikkoja… Ilona on kiitollinen koululle siitä, kuinka monia mahdollisuuksia hän sai opiskelunsa aikana. 

- Ammatillisella puolella opettaja oppii tuntemaan opiskelijat ja antaa mahdollisuuksia. Teemu Raasakka näki meidän vahvuudet ja kyvyt ja hän suunnitteli meille niitä paikkoja mihin meidän kannattaa mennä. Opettajilla on täällä ammatillisella puolella niin paljon tietoa ja kontakteja työelämään, ja he voivat auttavat pääsemään tavoitteisiin. 

Ilona haluaa kannustaa myös muita ammattiin opiskelevia kokeilemaan ammattitaitokilpailuja, jos kisaaminen vähänkään kiinnostaa.  

- Kun minulle alettiin puhumaan kisoista niin mietin alussa kovasti. Välillä sorrun miettimään mitä muut mun tekemisistä ajattelee, hän pohtii.  

- Mutta jos itsestä tuntuu siltä, että haluat tehdä jotain, niin täällä saat kyllä sun selän taakse seisomaan sellaiset ihmiset, jotka uskoo siihen kans. Jos vähänkään tuntuu siltä, että voisi vaikka haluttaa kisata, niin siitä kannattaa rohkeasti kertoa ja kannattaa kokeilla! 

 

Vasiljeff_stipendi.jpg
Tapio Sointu -säätiön stipendi luovutettiin Ilonalle valmistumisen yhteydessä kunnianosoituksena määrätietoisesta työstä matkalla ammattilaiseksi. 

Nyt kun kourassa on sekä ammatti että valkolakki, on Ilonalla paljon mahdollisuuksia edessään. Opiskeluaikana solmitut kontaktit työelämään toivat paljon suosittelijoita, jotka voivat jatkossakin auttaa eteenpäin. Valmistumisen yhteydessä Ilona palkittiin Tapio Sointu -säätiön stipendillä, joka luovutetaan vuosittain yhdelle esimerkilliselle alan opiskelijalle. 

- Haluaisin nyt oman alan töihin, mutta toki voisin tehdä muitakin töitä tässä välissä. Myös toisten auttaminen on lähellä sydäntä. Ehkä voisin työssäni joskus tykätä neuvoa nuorempia ja opastaa heitä. 

Rovaniemeltä Ilonalla ei ole mikään kiire pois. Tällä hetkellä lähitulevaisuuden suunnitelmat ovat kuitenkin vielä auki. Kevät on ollut ravintola-alalla poikkeuksellinen, ja kesätöitä on juuri nyt hankala saada. 

- Kukaan ei osannut arvata mitään tällaista. Mutta jos se harmittaa, niin se auttaa kun ajattelee, että tämä ei koske ainoastaan minua, vaan niin montaa muutakin. Uskon, että viimeistään syksyllä pääsen taas töihin, Ilona toteaa katsoen luottavaisin ja rauhallisin mielin tulevaisuuteen. 

Se tekemisen tarmo ja asenne työhön, joka on Ilonan kuljettanut juuri tämän polun läpi - se tulee takuulla viemään pitkälle jatkossakin.

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    12.6.2020

 

Takaisin tiedotearkistoon>