Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 3.10.2016 - 2.11.2016

Avoin Ammattiopisto vie omalle alalle

Piia Turpeenniemi on erilainen oppija. Hän on kova tekemään ja usein muita edellä, mutta kun jokin asia alkaa kangertelemaan, tarvitsee hän myös muita enemmän tukea. Yläasteella hän sai kuulla, ettei tulisi pääsemään koskaan peruskoulusta läpi. Ammattikoulussa hän harhaili monen tutkinnon välillä eikä osannut päättää mitä oikeasti haluaa. Molemmat haasteet on nyt selätetty. Syy ei ollut oppijassa vaan oppimisen mahdollisuuksissa.

ajaawww.jpg

Sodankyläläinen Turpeenniemi oli muita vilkkaampi viikari peruskoulussa. Kun jokin asia tuli valmiiksi, halusi hän nopeasti eteenpäin. Se ei kuitenkaan peruskoulussa sopinut, vaan tytön piti istua ja odottaa muita. Se turhautti. Samoin turhautti se, että jotkut asiat tuntuivat hyvin hankalilta oppia. Monet opettajat tuumivat, ettei tyttö tule pärjäämään missään. Tästä nuori Piia ei lannistunut vaan sisuuntui.

Lopulta Turpeenniemi pääsi Rovaniemelle sairaalakouluun, jossa hän sai yksilöllistä opetusta ja tukea sekä pääsi tekemään opintoja omaan tahtiinsa. Yhtäkkiä opiskelu alkoikin luonnistaa ja peruskoulun päästötodistus kirjoitettiin muitta mutkitta. Opiskelun ongelmat eivät kuitenkaan olleet taakse jäänyttä elämää.

- Ensin kävin kymppiluokan, jonka jälkeen menin autoasentajapuolelle Lapin ammattiopistoon. Ei se tuntunut omalle alalle, vaan suuntasin sieltä opiskelemaan suurtalouskokiksi, hotelli ja ravintola-alalle Kittilään. Sielläkään en jaksanut enää koulussa, vaan aloin tehdä töitä tarjoilijana.

- Lapsikin syntyi siinä välissä ja kävin työvoimatoimistossa erilaisilla kursseilla. Päämäärä oli hukassa, kertoo Turpeenniemi.

Avuksi tuli lopulta Lapin ammattiopiston opinto-ohjaaja Jukka Kaikkonen. Hänen kauttaan Turpeenniemi kuuli Avoimesta ammattiopistosta, jossa voisi rauhassa tutustua ja kokeilla opiskelua eri aloilla. Samalla hän voisi jo suorittaa tiettyjä opintoja. Ajatus siitä, mitä haluaa, alkoi selkiintyä.

- Haluan tehdä monenlaisia töitä enkä vain yhtä ja samaa. Kyllästyn helposti puurtamiseen. Avoimen ammattiopiston aikana huomasin, että minua kiinnosti varastonhoitajan koulutus ja siihen liittyvät jakoautotehtävät. Saisin koulutuksen aikana samalla ajettua myös C-kortin, kertoo Turpeenniemi.

Turpeenniemen mukaan hyvää eri alojen kokeilemisessa oli myös se, että huomasi mikä ala ei ainakaan hänelle sovi. Monet muut opiskelijat kokeilivat useita eri aloja, mutta Turpeenniemi löysi oman alansa varsin nopeasti. Hän myös pääsi opiskelemaan varastonhoitajaksi heti kun koulutus alkoi, kesken Avoimen ammattiopiston opintojen.

- Se oli hyvä ratkaisu. Koulutus oli tiivistä ja valmistuin hyvin nopeasti ensimmäiseen omaan ammattiini, hymyilee Turpeenniemi.

kyytiinwww.jpg

Turpeenniemi suosittelee Avointa ammattiopistoa kaikille, jotka tuntevat itsensä epävarmoiksi ammatin valinnan suhteen. Avoimessa ammattiopistossa pääsee hänen mukaansa konkreettisesti kokeilemaan ja näkemään mitä ammatti on.

- Minäkin ensin luulin, että tämä on aivan pilipalikurssi, mutta eipä ollutkaan. Minäkin sain houkuteltua yhden kaverini tähän ja nyt hän on raskaskoneasentajaksi opiskelemassa. Mielestäni tällaista laajempaa aloihin ja ammatteihin tutustumista pitäisi olla tarjolla jo yläasteelta saakka, sanoo Turpeenniemi.

Turpeenniemi valmistui ammattiinsa tammikuussa 2016 ja on tällä hetkellä töissä Postilla.

 

Avoin ammattiopisto

  • Tarkoitettu ensisijaisesti alle 30-vuotiaille, joilla ei ole ammatillista koulutusta tai koulutus on aiemmin jäänyt kesken.
  • Tutustutaan ammatilliseen koulutukseen, teollisuuden ja liikenteen alojen tutkintoihin ja koulutusmahdollisuuksiin.
  • Kartoitetaan opiskelijan henkilökohtaiset oppimisvalmiudet, urasuuntautuminen ja aiemmin hankittu osaaminen.
  • Koulutuksen jälkeen opiskelija hakee ammatilliseen koulutukseen tai täydentää kesken jäänyttä ammatillista tutkintoa.
  • Kun oma ala löytyy, opiskelija voi siirtyä hyvinkin nopeasti ammatilliseen koulutukseen.
  • www.edulappi.fi/avoinammattiopisto

Kirjoittanut Petteri Nissinen
Julkaistu    3.10.2016

 

Takaisin tiedotearkistoon>