Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 13.5.2016 - 12.6.2016

Erämessujen eräruokareseptit löydät täältä!

Lapin matkailuopiston Erämessuilla valmistamien ruokien reseptit, sekä videon ruokien laitosta ja esille asettelusta löytyvät nyt täältä!

Katso esittelyvideo Edulapin Youtubesta!

 

HAUKIMUREKE NELJÄLLE

  • 250 g haukea
  • 30g kylmäsavulohta
  • 1dl kermaa
  • 1 kananmuna

- Mausteena tilliä, pippuria ja suolaa maun mukaan.
- Jauha kala lihamyllyssä tai sauvasekoittimella.
- Lisää kerma, kananmuna ja mausteet.
- Paista pihveiksi tai pyöryköiksi.


TUMMA KASTIKEPOHJA LUISTA KEITETTYNÄ

  • 1kg poron tai hirven luita
  • 2 sipulia
  • 3 porkkanaa
  • pala selleriä
  • pala palsternakkaa
  • 4 laakerin lehteä, pari oksaa rosmariinia, 7 mauste- tai mustaa pippuria
  • 1dl tomaatti pyreettä

- Paahda luita uunissa 200 C kunnes alkavat ruskistumaan.
- Lisää juurekset, halutessasi pyre.
- Kun luut ovat paahtuneet, siirrä ne kattilaan veteen kiehumaan, vettä niin paljon, että luut peittyvät.
- Lisää yrtit kattilaan ja keitä noin 4 tuntia miedolla lämmöllä, ettei neste haihdu kokonaan.
- Siivilöi liemi, keitä kasaan tarvittaessa jos ei makua riittävästi.
- Mausta kastikepohja halutessasi punaviinillä, madeiralla tai kermalla
HELPPO PAKASTAA JA TEHDÄ ISO MÄÄRÄ KERRALLAAN.



SELLERIPYRE 4:lle

  • 600g juuriselleriä
  • 100g voita
  • n. 3-4 dl kermaa
  • suolaa

Kuori ja paloittele juurisellerit. Keitä ne pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Voit keittää sellerit halutessasi myös maidossa tai kermassa. Soseuta sellerit sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Lisää lämmin kerma-voi seos ohuena nauhana soseen joukkoon. Sose saa olla aika löysää ja sileää. Mausta suolalla.

PARSAN KEITTÄMINEN

  • Tuoretta vihreää tai keltaista parsaa
  • vettä ja suolaa

- Kuori parsat tyvestä juureen päin. Leikkaa juuresta kova osa pois, noin 1 cm pala. Jos käytät vihreää parsaa aloita kuoriminen hieman alempaa, koska vihreä parsa on pehmeämpää.
- Keitä vedessä al dente, eli napakan tuntuiseksi. Liikaa keitettynä parsa maistuu vetiselle.
- Vihreä parsa 3 -5 min, keltainen 8 -12 min.
- Voit myös katkaista parsan puoliksi ja laittaa juuri osan ensin kiehumaan muutamaksi minuutiksi ja sitten lisätä nuppu osan.
- Tarjoa keitetty parsa lisäkkeenä tai herkkuna voin tai hollandaise kastikkeen kanssa.


PUIKULAMUUSI NELJÄLLE

  • 800 g puikula perunaa
  • 200 g voita (kirnuvoita jos haluat)
  • 2- 3 dl punaista maitoa tai kermaa
  • suolaa

- Kuori ja keitä puikulat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
- Kuumenna maito ja voi.
- Soseuta nuijalla tai sähkövatkaimella mutta älä vatkaa sosetta liikaa.
- Lisää kuuma maito-voiseos ja mausta suolalla.

LIEKITYKSEN PERUSASIOITA

- Huolehti aina turvallisuudesta.
- Sähkö hellalla ei voi liekittää. Liesituuletin voi imaista tulen ilmastointikanavaan.
- Pannun pitää olla pitkä vartinen.
- Tuotteessa ei saa olla liikaa nestettä kun liekität.
- Pannun pitää olla sopivan kuuma, muuten alkoholi palaa humahtaen.
- Pannu pois päin omista kasvoista.
- Alkoholi kaadetaan tuotteen päälle ja tuli napataan pannuun, jolloin alkoli syttyy palamaan. Heilutellaan pannua jolloin liekki leviää kauniisti.
- Alkoholi (4 cl) kaadetaan pannuun lasista tai esim. kuksasta, ei suoraan pullosta.
- Suositeltavin alkoholi prosentti yli 30%.
- Liekityksellä saadaan hyvä maku ruokaan tulilla ulkona tai sisällä liekitys vaunulla.


SAARISTOLAISLEIPÄ

  • 1 l piimää
  • 75 g hiivaa
  • 3 dl siirappia
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • 10 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Sekoita muuta aineet joukkoon. Jaa taikina voideltuihin leipävuokiin (2 kpl 2 litran vuokaa). Kohota leipiä 1,5 tuntia. Paista noin 2 tuntia 170 asteessa. Voitele pari kertaa paiston aikana siirappi-vesi-liuoksella. Jäähdytä ja kumoa leivät.



NOKKOSPELTILEIPÄ

  • 4dl haaleaa vettä
  • 1/2 hiiva
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl hunajaa
  • ½ dl kuivattua nokkosta tai 1dl tuoretta ryöpättynä
  • n. 9dl vehnäjauhoja

- Sekoita kaikki aineet sekaisin puuhaarukalla. Taikina saa olla löysää.
- Kohota 1 tunti.
- Levitä taikina pellille jauhotetuin sormin.
- Kohota 15 min.
- Öljyä pinta halutessasi ja ripottele päälle nokkosen siemeniä tai yrttejä.
- Paista ensin 250 asteessa 15 min, laske sitten lämpö 125 asteeseen ja paista vielä 15 min.


PUIKULARIESKA

  • ½ litraa puikulaperuna sosetta
  • 5 dl vehnä jauhoa
  • 1 kananmuna
  • 2 -3 dl kylmää vettä
  • suolaa

- Sekoita ainekset. Taikina saa olla löysää.
- Leivo runsaan jauhon kanssa halkaisijaltaan 10 cm kokoisia ohuita rieskasia.
- Paista 250 asteessa 4 – 7 minuuttia kunnes rieskoissa on ruskeita ”täpliä”.


MINIPAVLOVAT 12 - 15 kpl

  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2,5 dl sokeria
  • 2 tl maissitärkkelysjauhoa
  • 1 tl omenaviinietikkaa

Vatkaa valkuaisia puhtaassa kulhossa vaahdoksi, lisää puolet sokerista hiljalleen joukkoon ja jatka vaahdottamista. Sekoita loput sokerista ja maissitärkkelys keskenään ja lisää vaahtoon. Jatka vatkaamista noin 5 min, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Lisää etikka ja vatkaa vielä hetki. Voit halutessasi värjätä vaahdon elintarvikeväreillä. Pursota vaahdosta noin 8 cm halkaisijaltaan olevia pallukoita pursotinpussin avulla leivinpaperin päälle. Paista uunin alatasolla 125 asteessa noin 1 t 15 min. Jäähdytä.

Täyte:

  • 1,3 dl vispikermaa
  • 130 g valkosuklaata
  • 1,3 dl vispikermaa
  • 1 liivate

Laita liivate likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Kiehauta 1,3 dl kermaa kattilassa, lisää suklaa ja sekoita tasaiseksi. Sulata liivate kuumaan suklaa-kermaseokseen. Anna jäähtyä. Vaahdota 1,3 dl kermaa ja lisää suklaaseokseen. Sekoita tasaiseksi. Lusikoi tai pursota suklaamousse Pavlova pohjan päälle.
Lisää moussen päälle marjoja tai hedelmiä. Laita toinen marenki hatuksi moussen ja marjojen päälle. Koristele tomusokerilla ja esim. kukilla tai yrteillä.

LAPIN MUORIN JUHLAVA SALAATTI

  • Lollorossoa
  • Tammenlehväsalaattia
  • Jääsalaattia
  • Rucolaa ja muita yrttejä
  • Leipäjuustoa
  • Kuivattuja karpaloita
  • Kylmäsavuporo-tuorejuustorullia
  • Kylmäsavulohi-tuorejuustorullia

Valmista ensin poro- ja lohirullat. Levitä tuorekelmua pöydälle ja lado siihen kylmäsavuporosiivuja limittäin. Sekoita noin 200 g maustamatonta tuorejuustoa, hienonnettua persiljaa ja ruohosipulia sekä suolaa ja pippuria. Pursota tuorejuustotäyte tai levitä veitsellä porosiivujen päälle. Aloita rullaamaan kuin kääretorttu rullataan ja kääri kelmun avulla tiukaksi rullaksi. Laita jääkaappiin jäähtymään tai pakkaseen hetkeksi. Kohmeinen rulla on helpompi leikata paloiksi. Tee samalla tavalla myös rulla kylmäsavulohisiivuista. Täytteeksi maustamatonta tuorejuustoa, hienonnettua tilliä, ruohosipulia, suolaa ja pippuria.
Huuhtele ja kuivaa salaatit, revi salaatit ja asettele yrttien kanssa muhkeaksi pediksi laakealle vadille. Kuutioi leipäjuusto ja laita salaattipedin päälle. Ripottele kuivatut karpalot salaattiin. Leikkaa lohi- ja pororullista ohuita siivuja ja laita salaatin päälle.


TATTIPYRE

  • 200 g tatteja
  • 70 g sipulia
  • voita
  • 1 – 1,5 dl kermaa

Kuullota tatteja kuivalla pannulla kunnes sienien vesi on haihtunut pois. Lisää pannulle nokare voita ja hienonnettu sipuli. Freesaa tatit ja sipuli voissa. Laita seos tehosekoittimeen tai kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää kermaa kunnes muodostuu tasainen ja löysähkö pyre.

PUNAJUURIPYRE

  • 200 g punajuuria kuorittuna ja lohkottuina
  • punajuurimehua tai vettä
  • suolaa

Keitä punajuurilohkot punajuurimehussa tai suolalla maustetussa vedessä täysin kypsiksi. Soseuta kypsät punajuuret sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää keitinlientä sen verran, että pyreestä tulee sileää ja löysähköä.

PUOLUKKAGRAAVATTU SIIKA

  • Siikaa
  • Puolukkasuolaa tai karkeaa merisuolaa
  • Puolukoita
  • Sokeria

Poista ruodot kalasta ja laita lautaselle. Ripottele päälle suola ja sokeri. Lisää pinnalle murskattuja puolukoita. Laita kelmu päälle ja anna suolautua kylmässä noin vuorokausi. Siivuta kala.

SAVUMUIKKUMOUSSE

  • 200 g savukalaa, esim. muikkuja
  • noin 100 g smetanaa
  • suolaa tarvittaessa
  • hienonnettua tilliä

Aja kala tahnaksi tehosekoittimessa, sauvasekoittimella tai teholeikkurilla. Lisää smetanaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää hienonnettu tilli.

LEIPÄJUUSTOVANUKAS 4:lle

  • 4 dl vispikermaa
  • 100 g leipäjuustoa
  • 2 rkl fariinisokeria
  • kanelitanko
  • 1 liivate

Keitä kerma, leipäjuusto, sokeri ja kanelitanko kattilassa noin 10 min, kunnes juusto on aivan pehmeää. Laita liivate kylmään veteen likoamaan. Poista kanelitanko. Soseuta juusto kerman kanssa. Siivilöi. Lisää liotettu liivate kuumaan kermaan. Kaada kermaa laseihin ja hyydytä jääkaapissa. Tarjoa esim. hillahillon kanssa.

KUUSENKERKKÄVANUKAS 4:lle

  • 1 dl kuusenkerkkäsiirappia
  • 2 dl täysmaitoa
  • 2 dl kermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 liivatetta

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa. Lisää siirappi ja pehmeät liivatteet. Sekoita tasaiseksi ja kaada laseihin. Laita lasit jääkaappiin muutamaksi tunniksi kunnes vanukas on hyytynyt. Tarjoa esim. hillahillon kanssa.

Kirjoittanut Petteri Nissinen
Julkaistu    13.5.2016

 

Takaisin tiedotearkistoon>