Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 29.8.2016 - 10.10.2016

Hierojalle lisäpotkua työhön erikoisammattitutkinnosta

Hierojan ammatti on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja uuden oppimista hoitotavoista sekä ihmiskehon monimuotoisuudesta. Hierojan erikoisammattitutkintoon opiskelu on loistava väylä kohti parempaa osaamista. Lapin ammattiopistossa on parhaillaan haku päällä hierojan erikoisammattitutkintoon. Hakea voi 10.10. saakka!

hieroja2www.jpg

Oili Manninen asettaa lämmintä savea asiakkaansa on Mikko Rautavirran selälle. Molemmat opiskelevat hierojiksi Lapin ammattiopistossa.


Lappilaiset ovat olleet kärkijoukoissa kehittämässä hierojien koulutusta muun muassa näyttötutkintojen ja työssäoppimisen osalta. Tällä hetkellä Lapin ammattiopistossa vannotaan käytännönläheisen, työelämän tarpeista ponnistavan aikuiskoulutuksen nimiin.
 
-    Tiivis yhteistyö työelämän kanssa on meille hyvin tärkeää. Me saamme sieltä ajantasaista tietoa ja näkemystä siihen, millaista koulutusta alalla tarvitaan. Siihen pyrimme vastaamaan ja tarjoamaan alan ammattilaisille täydennyskoulutusta esimerkiksi hierojan erikoisammattitutkinnon, ja sen tutkinnon osien kautta, kertoo tutkintovastaava Juha Paksuniemi.

Uusia työkaluja hierojan pakkiin

Yksi Lapin ammattiopistossa hierojaksi opiskelleista on Hierontapalvelu QPeikko -yritystä vetävä Petri Kämäräinen. Hän suoritti hierojan ammattitutkinnon Lapin ammattiopistossa vuonna 2010 ja perusti valmistumisensa jälkeen yrityksen, jolla on tällä hetkellä toimipisteet Kuusamossa ja Oulussa. Kun hierojan erikoisammattitutkinto tuli 2014 ensimmäisen kerran Lapin ammattiopiston tarjontaan, haki Kämäräinen oitis opiskelemaan. Nyt tutkinto on suoritettu ja ammattitaito entistä parempi.
 
-    Ammattitutkinto riittää tiettyyn osaamisen tasoon saakka, mutta kyllä erikoisammattitutkinnosta sai paljon lisää työkaluja pakkiinsa, tuumii Kämäräinen.
Hänen mukaansa oppia voi toki hakea lisää omatoimisestikin, mutta erikoisammattitutkinnon etuna on varmuus oikeasta osaamisesta sekä muiden opiskelijoiden tuoma kollegiaalisuus. Alan opettajien antama opetus ja toisten hierojien näkemys tuo varmuutta siihen, että suunta tietojen ja taitojen kehittymisessä on oikea. Tutkintotodistus myös osoittaa, että tieto on ajantasaista ja osaaminen on hankittu tunnustettujen kriteerien mukaan.
 
-    Kyse on pitkälti kädentaidoista, ja kun opiskelijoina sekä harjoitusasiakkaina on toisia alan ammattilaisia, on myös palaute varmasti oikeanlaista. Asiakkaan palaute ei ole samalla tavalla analyyttistä, joten et voi tietää teetkö oppimasi asiat oikein, selventää Kämäräinen.
Kämäräinen on lähtenyt mukaan myös koulutuksen kehittämiseen. Hän toimii arvioijana hierojan tutkinnon suorittajille ja kantaa siten oman kortensa kekoon alan hyväksi.

-    Se on yksi palvelumuoto lisää yritykselleni ja tutkintotilaisuuksissa oppii myös itse uutta. Arvioijana toimiminen on koulutusta myös alan ammattilaiselle, sanoo Kämäräinen.

Opinnot oman elämäntilanteen mukaan

Hierojan erikoisammattitutkinnon läpäistäkseen opiskelijan on suoritettava pakollinen tutkinnon osa ja kolme valinnaista tutkinnon osaa. Pakollisena osana tutkintoa on hierontatyön asiantuntijana toimiminen. Valinnaisina tutkinnon osina on kivun hoito, nivelten liikkuvuuden edistäminen ja urheilijan lihashuolto.

- Tutkinnon osissa perehdytään muun muassa lihaskalvojen ja triggerpisteiden käsittelyyn ja kinesioteippaukseen. Lähiopetuksessa korostuu käytännön harjoittelu, selventää Paksuniemi.

- Meillä voi suorittaa myös tutkinnon osia, vaikkei koko erikoisammattitutkintoa suorittaisikaan.

Koulutuksen laajuus on 40 opintoviikkoa, mutta se voi vaihdella yksilöllisesti osaamisen mukaan. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma, joten opinnot voi sovittaa vallitsevaan elämäntilanteeseen ja osaamiseen. Tutkinnossa opiskelijan ammattitaito karttuu monimuotoisen opiskelun avulla. Lähiopintojen ja työpaikalla tapahtuvan työssäoppimisen lisäksi tutkinto opiskellaan etä- ja verkko-opintoina. Haku hierojan erikoisammattitutkintoon on parhaillaan käynnissä ja päättyy 10. lokakuuta. Tutkintoon haetaan ensisijaisesti sähköisesti aikuiskoulutuskalenterin kautta osoitteessa edulappi.fi/aikuiskoulutuskalenteri.
 



Kirjoittanut Petteri Nissinen
Julkaistu    29.8.2016

 

Takaisin tiedotearkistoon>