Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 15.11.2016 - 29.12.2016

Japanista lähihoitajaksi Sodankylään

Kun asenne on kohdallaan sitä pystyy mihin vain. Tämän todisti Chisako Valkama ja samaa mieltä on myös AMKEn hallitus. AMKE palkitsikin Lapin ammattiopiston Sodankylän toimipisteessä lähihoitajaksi opiskelevan Chisakon maahanmuuttajastipendillä. Perusteluissa mainitaan muun muassa, että Chisakon kielitaito on kehittynyt huimasti ja hän on menestynyt opinnoissa todella hyvin.

chisako.jpg

Chisako pitää Suomen talvesta ja tykkää muun muassa retkeillä potkurilla ja lumikengillä. Naisen positiivisuus ja asenne uuden oppimiseen on tehnyt useisiin suomalaisiin vaikutuksen.

Kolme vuotta Sodankylässä opiskellut Chisako on iloisen energinen ja positiivinen nainen. Alun perin Japanin Osakasta Ylivieskaan vaihto-oppilaaksi vuonna 2010 tullut Chisako haastelee puhelimessa suomea lappilaisittain murtaen kuin kuka tahansa sodankyläläinen. Suomenkielen opiskelu pääsi kunnolla vauhtiin  hänen ollessaan Haapaveden opiston lehtorin perheessä vaihto-oppilaana. Kielikoulusta löytyi myös syy jäädä Suomeen.

- Haapavedellä tapasin kielikoulun opettajan pikkuveljen, joka on lähtöisin Kittilästä. Nyt hän on minun aviomies ja meille on vuodenvaihteen jälkeen tulossa ensimmäinen lapsi, nauraa Chisako.

Sosiaali- ja terveysalan lehtorin Päivi Räihän mukaan Chisakon opinnot ovat edistyneet loistavasti.

- Varsinkin ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppimisjaksot ovat menneet hienosti. Sodankylässä hän teki aluksi pidennettyä työssäoppimista vanhusten asumisyksikössä sekä päiväkodissa, kertoo Räihä.

Ensimmäisten jaksojen jälkeen Chisako haki kokemusta myös Sodankylää pidemmältä. Hän onkin ollut työssäoppimassa muun muassa Pyhäjärven terveyskeskuksessa, Kittilän ja Sodankylän päivystyspolikliniikalla sekä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä kirurgian osastolla. Työssäoppimispaikkojen henkilöstö ja asiakkaat ovat ihastuneet Chisakon iloiseen, ahkeraan ja läsnä olevaan olemukseen.

- Halusin työssäoppia monenlaisissa eri paikoissa. Olen kiitollinen, että olen saanut siihen mahdollisuuden ja minulla on ollut hyvät työssäoppimispaikat ja ohjaajat, sanoo Chisako.

Suomen vuosinaan Chisako ei ole unohtanut omaa kulttuurillista taustaansa. Hän onkin tuonut Sodankylän toimipisteen opiskelijoille tuulahduksen toisesta kulttuurista esimerkiksi pitämällä esitelmiä japanilaisesta kulttuurista sekä muun muassa vetämällä kuntoutumisen tukemisen jaksolla japanilaista radiojumppaa. Suomen kansalaisuutta Chisako ei ole hakenut, sillä Japanin laki kieltää kaksoiskansalaisuuden.

- Pidän Suomesta, talvesta, potkurilla tai lumikengillä liikkumisesta. Haluan olla Suomessa, mutta olen silti japanilainen, kiteyttää Chisako.
Chisako valmistuu lähihoitajaksi ennen vuodenvaihdetta. Se puoli vuotta aiemmin kuin henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa oli ajateltu. Hän on suorittanut opintoja oppilaitoksen loma-aikoina joustavasti ja hankkinut ammatillista osaamista käymällä työssä kesäisin vanhusten asumisyksiköissä Nutukkaassa. Valmistumisen jälkeen opinnot jäävät hetkeksi. Kipinä uuden oppimisesta on kuitenkin jo syttynyt.

- Haluan ensin vähän aikaa vain nauttia äitinä olemisesta ja sen jälkeen tehdä töitä. Jossakin vaiheessa aion kuitenkin opiskella lisää esimerkiksi sairaanhoitajaksi. Sen mihin erikoistun näkee sitten.

Kirjoittanut Petteri Nissinen
Julkaistu    15.11.2016

 

Takaisin tiedotearkistoon>