Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 13.4.2021 - 13.5.2021

Lääkettä sosiaali- ja terveysalan työvoimapulaan

Hoiva-avustajan sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opinnot ovat nyt haussa. Alalle voi opiskella eri puolilla Lappia.

Sosiaali- ja terveysalalla kaivataan jatkuvasti työvoimaa. Tarvetta on ympäri Lappia. REDU kouluttaakin nyt laajasti alalle Kemijärvellä, Kittilässä, Rovaniemellä ja Sodankylässä. Haku hoiva-avustajan koulutukseen sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon on käynnissä 16.5.2021 saakka.

Ikääntyvien määrä kasvaa koko ajan, ja hoitotyön mitoitukset on muuttuneet. Tästä aiheutuu kasvava työvoiman tarve sosiaali- ja terveysalalla. Siksi hoitotyön tehtäviä on määritelty uudestaan ja sen myötä on kehitetty myös hoiva-avustajan koulutus.

Hoiva-avustaja lasketaan mukaan hoitohenkilömitoitukseen. Hän osallistuu välittömään asiakastyöhön, mutta ei osallistu lääkehoitoon. Hoiva-avustaja osallistuu asiakkaan arkipäivän toimintoihin, avustaa liikkumisessa, ulkoilussa ja toimintakyvyn ylläpitämisessä. Koulutuksesta suuntaudutaan ikääntyvien hoitotyöhön, ja työllistymismahdollisuudet ovat hyvät. Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella.

- Tarve hoiva-avustajille on joka puolella Lappia. Tämän vuoksi koulutamme nyt näin laajasti. Jos miettii ammatin vaihtoa, niin tämä on hyvä mahdollisuus käydä kurkkaamassa sosiaali- ja terveysalaa, ja tämä on myös suora väylä opiskella halutessaan koko sosiaali- ja terveysalan perustutkinto loppuun, opinto-ohjaaja Tarja Räinä kertoo.

Sosiaali- ja terveysala on kaikkinensa hyvin työllistävä, ja myös lähihoitajista on kova pula. Myös lähihoitajia tarvitaan ikääntyvien hoitotyöhön.

 

Vantaalta Lappiin

Aila Närvänen opiskelee Kittilän toimintayksikössä hoiva-avustajaksi. Hän aloitti opinnot viime syksynä. Kotoisin hän on Vantaalta, ja on muuttanut Utsjoelle kolme vuotta sitten.

- Olen ravintola-alan ammattilainen, mutta hoivapuoli on aina kiinnostanut minua. Kaipasin muutosta, ja näin ilmoituksen tästä koulutuksesta juuri sopivalla hetkellä. Tähän koulutukseen oli helppo lähteä koska se ei ole liian pitkä eikä sido kauheasti, Aila kertoo.

Ailalla on tarkoitus jäädä asumaan Lappiin. Hän kokee, että koulutus laajentaa hänen työmahdollisuuksiaan ja antaa enemmän vaihtoehtoja. Hoiva-avustajan työtehtävistä löytyy yhtymäkohtia ravintola-alan osaamiseen. Sosiaalisuudesta sekä ravinto-opin ja ruuanlaiton filosofian tuntemuksesta on hyötyä molemmilla aloilla.

Aila Närvänen harjoittelee asiakkaan avustamista

- Hoiva-alalla tulee olemaan työvoimapula, ja se tulee olemaan positiivinen asia työllistymiseni kannalta. Tässä koulutuksessa mukavaa on se, että voit itse valita millaiseen työympäristöön hakeudut. Kohderyhmät voivat olla erilaisia, voit työskennellä esimerkiksi päivätoiminnassa, hoivakodeissa tai erilaisissa kuntouttavissa yksilöissä, Aila miettii.

Itselleen Aila kokee Kittilän ja Levin alueen liiankin isoksi paikaksi. Hän ei kaipaa seuraelämää eikä virikkeitä, vaan haluaa asua edelleenkin Utsjoella.

- Tunturi-Lappi on hyvässä maineessa, ja Levillä on toki jokaiselle jotain. Siellä on luonto lähellä, laskettelurinteitä ja viimeisen päälle latuja. Mutta sehän on yksilökysymys mistä tykkää. Itse haluan olla Utsjoella, missä ihmiset on vielä enemmän läsnä, Aila kertoo.

- Hoiva-alalla on paljon töitä eri puolilla Lappia. Haluaisin, että nuoremmatkin kiinnostuisivat tästä koulutuksesta. Tästä koulutuksesta olisi hyvä jatkaa vaikka lähihoitajaksi tai sairaanhoitajaksi, kun on ensin päässyt maistamaan alaa. Itselleni tämä hoiva-avustajan koulutus kuitenkin riittää toistaiseksi, Aila jatkaa.

 

Oma ala löytyi

Myös Jenna Järvirova aloitti hoiva-avustajan opinnot Kittilän toimintayksikössä viime syksynä. Jenna on kotoisin Kolarin Sieppijärveltä, ja on aiemmalta ammatiltaan merkonomi. Työpaikkana on ollut ruokakauppa.

- Aloin opiskelemaan hoiva-avustajaksi, mutta jo ensimmäisen työharjoittelun aikana huomasin, että haluankin tehdä vielä enemmän. Olin kehitysvammayksikössä tekemässä hoitotyötä ohjaajan matkassa ja koin, että se on minun juttuni. Päätinkin siirtyä opiskelemaan lähihoitajaksi, Jenna kertoo.


Jenna harjoittelee verensokerin mittaamista

 

Lähiopetuksen aikana Jenna kulkee päivittäin Sieppijärveltä Kittilässä. Työssäoppimisjaksot onnistuvat kuitenkin kotipaikkakunnalla.

- Kehitysvammapuolella on hyvät mahdollisuudet työllistyä Kolarin alueella. Haluan pysyä täällä ja työllistyä tälle alalle. Toki myös merkonomin koulutuksella minulle riitti täällä töitä, mutta alan vaihto rupesi tuntumaan omalta jutulta, Jenna miettii.

- Suoraan lähihoitajan opintojen aloittaminen olisi ollut liian iso juttu, joten hoiva-avustajan opinnot tuntuivat pehmeämmältä väylältä aloittaa. Ei tarvinnut kuitenkaan montaa kuukautta siinä olla kun tajusin, että haluan jatkaa alaa pidemmälle ja opiskella lähihoitajaksi, Jenna kertoo.

Jenna pitää koulutuksen joustavuudesta sekä REDUn Kittilän toimintayksikön lämminhenkisyydestä. Pienessä yksikössä kaikki ovat tuttuja keskenään, koulutus mukautuu opiskelijakohtaisesti ja jokaiselle katsotaan oma polku.

- Kannustan kyllä kaikkia, joita hoitoala kiinnostaa, hakeutumaan hoiva-avustajan koulutukseen. Viimeistään se ensimmäinen työharjoittelu osoittaa, onko se oma juttu. Itse tiesin sen jo muutaman viikon jälkeen, enkä ole hetkeäkään katunut, Jenna iloitsee.

 

Hakeutuminen hoiva-avustajan koulutukseen tai sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon osoitteessa redu.fi/koulutuskalenteri.

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    13.4.2021

 

Takaisin tiedotearkistoon>