Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 18.6.2020 - 31.8.2020

Leipäsalaatti villiyrteistä

Hyödynnä omasta pihasta tai lähiluonnosta saatavat villiyrtit ja kokkaa maukas salaatti! Ohjeen tarjoavat REDUn luonnonvaratuottajat Kemijärveltä.

villiyrtit.jpg

Lapin kesä tarjoaa hortoilijalle runsaan salaattiainesvalikoiman omasta pihasta tai lähiluonnosta. Helposti ja vieläpä ilmaiseksi saatavista aineksista kannattaa ottaa irti kaikki vitaaliaineet ja maut niin salaatin ainesosana kuin kastikkeenakin. Kokkaa villiyrteistä, leivästä ja muutamasta muusta raaka-aineesta herkullinen salaatti lounasateriaksi tai vaikkapa uimaretken evääksi.

 

Hortoilijan leipäsalaatti toscanalaiseen tapaan

1/2 vaaleaa leipää, kuivahtanut leipä on paras
250 g kirsikkatomaatteja
3 isoa paprikaa paahdettuna
1 pieni punasipuli tai puolet isosta
15 – 20 mustaa oliivia
2 palloa hyvää mozzarellaa tai 200 g suomalaista leipäjuustoa
muutama kourallinen villiyrttejä (esim. vuohenputken, voikukan ja/tai horsman lehtiä, suolaheinän tai siankärsämön lehtiä ja nuppuja)

Leikkaa leipä paksuiksi siivuiksi ja ne puolestaan kuutioiksi. Jos leipä on tuoretta, jätä se huoneenlämpöön tunniksi pariksi kuivumaan (tai paahda grillivastuksen alla muutaman minuutin ajan) - hieman kuivahtaneena se imaisee kasvisten ja kastikkeen mehut itseensä hanakasti. Halkaise kirsikkatomaatit ja oliivit ja suikaloi paahdetut paprikat. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi tai renkaiksi. Revi mozzarella tai leipäjuusto haluamasi kokoisiksi palasiksi ja kokoa ainekset salaatiksi. 

 

Salaatinkastike

0,5 dl valkoviinietikkaa
1 dl hyvää oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
villiyrttejä, basilikaa, valkosipulinkynsi
mustapippuria maun mukaan
hyppysellinen sokeria tai tilkka hunajaa

Sekoita aineksia hetki blenderissä ja tarkista maku. Kaada kastike salaatin päälle ja anna makujen tasaantua ja salaatin mehevöityä viileässä ennen tarjoilua.  Vinkki: Voit jättää salaatista juuston pois, jos tarjoat sen grilliherkkujen (kanan, kalan tai vaikka makkaran) kanssa. Kokeilemisen arvoista on myös tarjota salaatin kylkiäisinä paahdettuja haperoita, grillattuja herkkutatteja tai herkkusieniä!

 

Tutustu villiyrttien käyttöön keittiössä www.hortoilu.fi

Kirjoittanut Airi Pirttijärvi-Virtanen, REDU luonnonvara-ala
Julkaistu    18.6.2020

 

Takaisin tiedotearkistoon>