Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 2.12.2020 - 1.1.2021

Luonnonvaratuottajan koulutus laajentaa ymmärrystä luonnosta

Luonnonvaratuottajan koulutukseen Kemijärven toimintayksikössä otetaan uusia opiskelijoita tammikuussa 2021. Koulutuksen kautta moni on onnistunut muuttamaan harrastuksen ammatiksi.

Luonnosta kerättyjä villiyrttejä astioissa.

Koulutuksen aikana on opeteltava tunnistamaan suuri määrä erilaisia lajeja. Raaka-aineesta ja sen laadusta on oltava varma, kun se tulee elintarvikkeeksi tai hyvinvointituotteeksi.


Kiinnostus luontoon syvenee opinnoissa

REDUn Kemijärven toimintayksikössä ollaan panostettu vahvasti luontoalan osaamiseen. Yksikössä on nykyaikaiset luonnontuotealan tuotekehitystilat, ja opiskelijoita luontoalan perustutkintoon tulee paikkakunnalle ympäri Suomea. Seuraavan kerran opiskelijoita otetaan Luontoalan perustutkintoon tammikuussa 2021.

Koulutukseen tullaan hyvin erilaisista taustoista. Yhteistä kaikille opiskelijoille on kiinnostus luontoa ja luonnossa liikkumista kohtaan. Vaikka taustaa luonnossa liikkumisesta ja luonnonvarojen hyödyntämisestä usein opiskelijoilta löytyykin, avaa koulutus yleensä silmät ja luonnon monimuotoisuutta opitaan katsomaan aivan uudella tavalla.

- Yleensä opiskelijat harrastavat jo ennestään esimerkiksi retkeilyä, metsästystä, kalastusta, marjastusta tai sienestystä. Kaikilla on jo valmiina olemassa kiinnostus luontoon ja ulkoiluun, mutta osalle lajituntemus on uutta ja opeteltavaa asiaa, opettaja Anu Tossavainen kertoo.

- Useat ovat sanoneet valmistumisen jälkeen, että tämä koulutus mullisti kokonaisvaltaisesti oman ajattelun siitä, mitä kaikkea luonnosta voi hyödyntää ja kuinka tärkeä luonto meille on, Anu lisää.

Opintoihin otetaan uusia opiskelijoita kyytiin kolme kertaa vuodessa. Opinnot on suunniteltu siten, että ne on mahdollista suorittaa jopa vuoden aikana. Suurin osa opiskelijoista suorittaa perustutkinnon kahdessa vuodessa.

 

Laajat ja monipuoliset opinnot luovat pohjaa monelle eri uralle

Luontoalan perustutkinto on hyvin laaja. Opiskelun aikana hankitaan perusosaamista muun muassa elintarvikkeiden valmistuksesta, hyvinvoinnin tuottamisesta, koristemateriaaleista sekä viljelystä. Perusosaamisen lisäksi opiskelija voi valinnaisten tutkinnon osien avulla vaikuttaa siihen, mihin suuntaan lähtee omaa osaamistaan syventämään.

Koulutuspolun voi rakentaa monella eri tavalla oman kiinnostuksen ja tulevaisuuden suunnitelmien mukaan. Jokaisessa tutkinnon osassa korostetaan yrittäjyyttä ja yrittäjämäistä toimintatapaa.

- Tässä ollaan tekemisissä sellaisen osaamisen kanssa, jossa pitää olla omatoiminen, hakea omat myyntikanavat ja markkinoida omaa osaamistaan, Anu Tossavainen kertoo.

Tutkinnon perusteet, joita koulutus noudattaa, uudistuvat vuoden vaihteessa. Jatkossa koulutuksen sisällöissä painotetaan entistä enemmän muun muassa hyvinvointia. Myös joidenkin tutkinnon osien, kuten vaikkapa elintarvikkeiden valmistuksen, laajuus tuplaantuu.

Vaikka perustutkinto antaakin laajan osaamisen, on alalla kuitenkin mahdollisuuksia täydentää ja kehittää osaamista jatkossakin.

- Jos haluaa kehittyä vielä pidemmälle, voi myöhemmin suorittaa luonnontuotealan ammattitutkinnon, joka keskittyy vielä enemmän yrittäjämäiseen toimintaan ja tähtää yrittäjyyteen, Anu Tossavainen muistuttaa.

Marmeladia valmistetaan luonnonraaka-aineista
Marmeladin valmistusta luonnonraaka-aineista.


Kädet tiukasti kiinni käytännössä

Ensimmäisen vuoden aikana luontoalan perustutkinnossa opetellaan muun muassa lajintunnistusta, keräämistä ja alkuvaiheen käsittelyä.

- Opeteltavat lajit ovat kohtuullisen mittavat. Kun tuote tulee syötäväksi tai kosmetiikkakäyttöön, niin raaka-aine on tunnistettava satavarmasti ja oltava vakuuttunut siitä, että se on laadukasta, Anu kertoo.

- Luonto ei paljon armahda. Luonnon olojen ja vuodenaikojen kanssa toimeen tuleminen on osittain stressaavaakin. Viimeistään toisena opiskeluvuonna aletaan kuitenkin jo keväällä vähän levottomasti odottelemaan sitä, että kohta pääsee taas luontoon, Anu naurahtaa.

Opiskelu luontoalan perustutkinnossa on hyvin käytännön läheistä. Oppilaitoksen ulkopuolelta otetaan erilaisia tuotekehitysprojekteja, jotka toimivat opiskelijoille työssä oppimisen mahdollisuuksina.

- Olemme tehneet esimerkiksi tuotekehittelyä, suunnitelleet pakkauksia sekä erilaisia palveluja. Niitä on tehty täällä oppilaitosympäristössä yhteistyössä yritysten kanssa, Tossavainen kertoo.

Sinisiä ruusukuvioisia saippuapaloja, jotka on valmistettu luonnonraaka-aineista.
Hyvinvointituotteiksi valmistetut saippuat.



Ponnahduslauta yrittäjyyteen

Laajat opinnot ja oppilaitoksen tarjoamat hyvät puitteet antavat samalla myös aloitteleville yrittäjille oivan ponnahduslaudan. Opintojen aikana on hyvät mahdollisuudet kehitellä omia tuotteita sekä verkostoitua.

- Täällä on hyvä kehitellä ja haudutella asioita opintojen aikana. Meidän oppimisympäristö on todella hyvä ja monipuolinen. Tarjoamme monipuoliset tilat ja laitteet sekä opettajien tukea, Anu kertoo.

Kemijärvellä Luusuan kylässä asuva Sanna Jämsä on yksi koulutuksesta valmistuneista luonnonvaratuottajista. Sanna löysi luonnonvaratuottajakoulutuksen miettiessään maalle muuttamisen jälkeen erilaisia työllistymisen vaihtoehtoja. Lopulta ratkaisu löytyi metsästä. Jo opintojensa aikana Sanna kehitteli omia tuotteitaan ja käynnisteli yritystoimintaansa. 

- Kahden vuoden opiskelut luonnonvaratuottajaksi olivat varsinainen syväsukellus luonnontuotealaan! Opin tunnistamaan ja keräämään useita kymmeniä kasveja. Oppilaitoksella oli loistavat tuotekehitystilat, jotka mahdollistivat villit tuotekokeilut ja isojen erien valmistuksen. Jo ensimmäisen opiskeluvuoden syksynä tein ensimmäiset vaahtokarkit, Sanna kertoo.

Sanna valmistui luonnonvaratuottajaksi tammikuussa 2017 ja perusti tuolloin virallisesti Wild from Arctic -yrityksensä. Opintojen aikana kehitellyt marja- ja yrttivaahtokarkit ovat sittemmin valloittaneet maailmaa aina New Yorkiin ja Milanoon saakka. Laakereilleen luonnontuotealan yrittäjä ei voi silti jäädä makoilemaan, vaikka kysyntää tuotteille onkin.  

- Markkina muuttuu niin nopeasti, että koko ajan on kehiteltävä uusia kanavia ja uusia tuotteia, yrittäjä muistuttaa.

Luonnontuoteala on ollut Sannalle se oikea valinta. Elämä kun pyörii muutenkin luonnon ympärillä.

- Tämä on sellainen työ, jota ei tehdä vain työn takia. Tätä ei tee, jos ei tästä tykkää, Sanna summaa.

Vaahtokarkit luonnonraaka-aineista
Maailmaakin valloittaneet Wild from Arctic -yrityksen vaahtokarkit. (Kuva: Wild from Arctic)

 

 

Haku luontoalan perustutkintoon on käynnissä osoitteessa redu.fi/koulutuskalenteri. Koulutus alkaa 8.1.2021.

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    2.12.2020

 

Takaisin tiedotearkistoon>