Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 28.11.2019 - 29.2.2020

Maahanmuuttajastipendi REDUn opiskelijalle

REDUn opiskelija Kabir Mohammed Ibrahimille on myönnetty Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen AMKE ryn maahanmuuttajastipendi, jonka suuruus on 500 €. Stipendin myöntämisen perusteena on ollut vahva motivaatio, yritteliäisyys, innostus ja halu oppia uutta. Kabir on kehittänyt itseään niin kielitaidon kuin ammatillisen osaamisen näkökulmasta.

Kabir_www.jpg

Stipendin saajat ovat AMKE ry:n kriteerien mukaan menestyneet opinnoissaan erinomaisesti ja saaneet myös paljon positiivista palautetta työelämästä.

Stipendin saaminen on Kabirille hyvin merkittävä asia. Hänelle tärkeintä ei ole saatu rahasumma vaan se, että ”minusta joku tietää”. Monikin on pistänyt tämän nuoren miehen ahkeruuden ja yritteliäisyyden merkille.

- Stipendi meni monella tavalla oikeaan osoitteeseen, kertoo lehtori Leena Vainiokangas.

- Sen lisäksi, että hänellä on erittäin vahva motivaatio niin opiskeluun kuin työhönkin, hänellä on elämässä riittänyt myös vastoinkäymisiä.

Kabir on kotoisin Afganistanista, mutta hänellä on kotimaastaan niin arkoja muistoja, ettei hän halua niistä puhua. Perhe kuuluu hazara-heimoon, joka on Afganistanin syrjityin ja vainotuin vähemmistö. Kabir saapui Suomeen 15-vuotiaana helmikuussa 2016 äidin ja 9-vuotiaan siskonsa kanssa. Hän asui ensin vastaanottokeskuksissa Kemissä ja Kolarissa puolisen vuotta.

- Viihdyin vastaanottokeskuksissa hyvin, sillä niissä sain harrastaa ja retkeillä Ylläksellä. Sain jopa omat jalkapallokengätkin. Tärkeintä kuitenkin oli, että näissä paikoissa minua arvostettiin ihmisenä ja kohdeltiin hyvin, Kabir kertoo.

Kun perhe sai tilapäisen oleskeluluvan, he muuttivat Rovaniemelle omaan vuokra-asuntoon. Kabir kävi Ounasvaaran valmistavaa peruskoulua lukuvuoden 2016-2017. Peruskoulun opettaja Heidi Launonen muistaa Kabirin opiskelijana, jolle kaikki opetettu jäi muistiin ja joka oli hyvin kiinnostunut suomen kielestä. Kabir oppikin kieltä hyvin jo tämän ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

Kabirin ahkeruus ja älykkyys kiinnittivät huomiota myös seuraavana vuonna Lapin koulutuskeskus REDUn VALMA-koulutuksessa, joka on ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus. Jos kaikilla ryhmän opiskelutovereilla ei aina ollutkaan paras into opiskella, Kabirin motivaatio ei horjunut.

- Kabirin nopea oppiminen herätti senkin puolesta ihmetystä, että hän ei ollut käynyt ollenkaan koulua kotimaassaan. Hän ei osaa lukea eikä kirjoittaa äidinkieltään daria eli tuli Suomeen täysin lukutaidottomana, Leena Vainiokangas kertoo.

Syksyllä 2018 Kabir pääsi REDUun opiskelemaan ravintola- ja cateringalaa. Hän on menestynyt opinnoissa todella hyvin siitäkin huolimatta, että on käynyt koko ajan myös töissä opiskelunsa ohella – tehden välillä kahtakin työtä opiskelupäivän jälkeen, minkä vuoksi yöunet ovat jääneet usein vajaiksi. Kabirin elämä menee siis kovalla sykkeellä eteenpäin. Hän kertoo, että elämä on kovasta puurtamisesta huolimatta nyt todella hyvää ja hän on saanut kaiken, mistä on haaveillut. Hän on pystynyt hankkimaan itselleen muun muassa auton ja ajokortin. Hänellä on jo paljon suomalaisia kavereita, ja hän viihtyy erittäin hyvin Suomessa ja suomalaisten kanssa. Hänen tulevaisuudensuunnitelmiinsa kuuluu valmistua jo puolentoista vuoden opiskelun jälkeen kokiksi ensi jouluna.

Haaveenaan hänellä on matkustella sekä ostaa oma asunto, jossa voisi asua rauhassa. Ainoa mieltä kovasti kaihertava asia on se, että hän ei ole vielä saanut pysyvää oleskelulupaa. Kabirin unelmana on saada jäädä Suomeen, jossa hän voisi elää tavallisena suomalaisena.

Kabir_vihannekset_www.jpg

Kirjoittanut Leena Vainiokangas
Julkaistu    28.11.2019

 

Takaisin tiedotearkistoon>