Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 4.10.2016 - 3.11.2016

Metsä tarvitsee nuoria osaajia

Kostamon takametsissä möyrii metsätraktori mutaista uraa. Puuta siirtyy leimikosta metsätien varteen siisteihin pinoihin. Ohjaksissa istuu metsäalan opiskelija ja tuleva alan ammattilainen, vasta 16-vuotias Paavo Kostamo. Meneillään on työssäoppimisjakso.

paavowww.jpg

Ammatillisen koulutuksen tutkintouudistuksen myötä myös ennen koulua opittu osaaminen otetaan huomioon opiskelun yksilöllisiä polkuja suunniteltaessa. Näin on myös pienestä pitäen koneiden kanssa touhunneen Paavo Kostamon kohdalla.

Kostamo opiskelee ensimmäistä vuottaan metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi Lapin ammattiopistossa Kemijärven toimipisteessä. Tuore ammatillisen koulutuksen tutkintouudistus on Paavolle suureksi hyödyksi, sillä sen myötä tutkinnoissa painotetaan osaamista ja työelämälähtöisyyttä. Osaamista voi hankkia nyt muuallakin kuin koulun penkillä ja myös aiemmista koulutuksista, töistä ja harrastuksista kertynyt osaaminen otetaan huomioon. Pikkupojasta saakka koneiden kanssa touhunneella maatilan pojallahan osaamista riittää ja siksi hän pääsi koneen ohjaimiin työssäoppimaan jo ensimmäisenä opiskeluvuotenaan.

- Traktoria ajoin ensimmäistä kertaa 4-vuotiaana ja metsäkonetta joskus 12-13 -vuotiaana. Siitä lähtien olen myös toisinaan näitä töitä tehnyt, muistelee Kostamo.

Kostamo sai työssäoppimispaikkansa tutuilta miehiltä. Metsäpalvelu K&N on naapurin yritys ja kovan työmiehen maineessa oleva Paavo pääsi luottohommiin. Kaksi ajokonetta ja harvesteri työskentelevät nyt yhdessä vuorossa ja joskus päivät venyvät pitkiksikin. Ajamisen ohella tutuksi tulevat koneiden huollot ja remontit. Aivan kaikkea ei kuitenkaan opita töissä, vaan myös koulun puolelle jää opiskeltavaa.

- Meillä Kemijärvellä koulutus on erilaista kuin esimerkiksi Rovaniemen Jänkätien toimipisteessä. Metsuri-metsäpalvelujen tuottajat opiskelevat puuntuotantoa, johon kuuluu taimikon perustamista, sen hoitoa, raivaamista ja harvennustyötä. Käytössä on siis hyvin paljon muun muassa raivaus- ja moottorisaha, kertoo metsäalan opettaja Ilkka Kaisanlahti.

- Meiltä saa kuitenkin myös koneellisen puunkorjuun valmiudet ja noin vuosi opiskelusta koostuu niistä opinnoista, muistuttaa Kaisanlahti.

Kaisanlahden mukaan metsäkoneen ohjaimiin eivät kaikki sovellu. Työ vaatii tietynlaista luonnetta ja asennetta ja jollekin toiselle muunlaiset metsäalan työt ovat sopivampia. Myös jatkokoulutukseen vaikkapa metsätalousinsinööriksi on metsäalan perustutkinnosta hyvä ponnistaa.

Paavo Kostamolle alan valinta on ollut selvä jo pitkään. Samoin se, että hän haluaa tehdä metsäalan töitä nimenomaan metsäkoneen ohjaamossa. Metsäalan opinnot Paavo voinee suorittaa aiemman osaamisensa ansiosta hieman tavanomaista nopeammin, ehkä jo kahdessa vuodessa. Into työelämään onkin jo kova.

- Metsäkoulu käydään loppuun ja sitten töihin. Sen suurempia en suunnittele. Vaikka olenkin sosiaalinen, niin tykkään tästä työstä kun täällä saa tehdä hommia omassa rauhassa, sanoo luonnossa viihtyvä nuori mies.

 

kone2www.jpg
Puu siirtyy siistiin pinoon laanipaikalla. Työn jälki on jo Paavolla erinomaista ja joutuisuus tulee kokemuksen myötä.

 

Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja

Lapin ammattiopiston Kemijärven toimipisteessä koulutetaan metsuri-metsäpalvelujen tuottajia, joiden työtehtäviin kuuluu muun muassa puunkorjuu-, metsänviljely-, taimikonhoito- ja metsänparannustöitä. Työssään he tekevät myös hakkuualueen eli leimikon suunnittelua, maisemametsänhoitoa ja metsänmittaustöitä. Työvälineinä on pääasiassa moottori- ja raivaussahaa sekä mittausvälineistöä.

Opiskelun aikana tutuksi tulee metsien monikäyttö ja ympäristönhoito sekä metsien uudistamisen ja kasvattamisen työtehtävät. Opintoihin sisältyy olennaisena osana myös metsäkoneiden käytön opetus ja huolto. Metsäpalvelujen tuottaja työskentelee metsäteollisuusyritysten, metsähallituksen ja yksityismetsätalouden eri organisaatioiden palveluksessa. Hän voi myös toimia itsenäisenä yrittäjänä. Työssä vaaditaan itsenäisyyttä, vastuuntuntoa, oma-aloitteisuutta, tarkkuutta ja huolellisuutta.

Kirjoittanut Petteri Nissinen
Julkaistu    4.10.2016

 

Takaisin tiedotearkistoon>