Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 20.2.2017 - 22.3.2017

Muille maille lentokoneita korjaamaan

Lentokoneasennuksen opiskelijat Jere ja Jouni hyppäävät ensi kesäksi unkarilaisen lentokonekorjaamon palvelukseen. Samalla opinnot etenevät ja työkokemusta karttuu.

lentsikkapojat_uutiseen.jpg

 

- Paljonko Budapestin paikallismetron kuukausikortti maksaa?
- Missä siellä on hyviä ruokapaikkoja?
- Passi täytyy vielä hankkia, ja rikosrekisteriote tilata Oikeusrekisterikeskuksesta.

Ei, nyt ei olla matkatoimistossa vaikka keskustelun perusteella niin voisi kuvitella. Olemme Lapin ammattiopiston lentokoneasennuksen koulutuspäällikön Miikka Kiviojan työhuoneessa. Toisen vuoden ammattilukio-opiskelijat Jouni Takalo ja Jere Palenius ovat lähdössä toukokuussa työssäoppimisjaksolle Unkariin, ja reissun yksityiskohtia täytyy vielä suunnitella yhdessä opettajien kanssa.

- Halusin lähteä ulkomaille koska tykkään reissata ja muutenkin uusista jutuista. Ja varsinkin nyt on kiva lähteä sellaiseen maahan, jossa en ole aiemmin käynyt, Jere kertoo.

Jounilla ulkomaille meno ei ollut alun perin tarkoituksena, mutta kun kotimaan työssäoppimispaikka peruuntui ja tämä vaihtoehto tuli tarjolle, niin hetken puntaroinnin jälkeen Unkariin lähtö alkoi tuntua hyvältä idealta.

- Kun saa tuttuja kavereita mukaan niin se ajatus on tässä pikkuhiljaa kypsynyt ja alkanut tuntua paremmalta. Yksin ei olisi tullut lähdettyä, Jouni miettii.

 

Yhteistyön pitkät perinteet

Poikien työssäoppimispaikkana on Lufthansan lentokonekorjaamo Budapestissä. Lapin ammattiopiston lentokoneasennuksen opiskelijoita on matkustanut vuosittain työssäoppimisjaksolle Unkariin jo 13 vuoden ajan. Tämän on mahdollistanut tiivis yhteistyö Budapestiläisen ammattikoulun Kossuth Lajos Secondary Bilingual Technical High Schoolin kanssa. Yhteistyökoulu huolehtii käytännön järjestelyistä ja majoituksesta opiskelijoidemme työssäoppimisen aikana.

- Vastavuoroisesti yhteistyökoulusta tulee unkarilaisia opiskelijoita vuosittain meille, mutta he ovat viettäneet vaihtojaksonsa aikaisemmin kokonaan meidän oppilaitoksessamme. Tänä vuonna hekin pääsevät vastaavasti paikalliselle Atol Avionin tehtaalle, opettaja Harri Mikkonen kertoo.

Tiivis yhteistyö antaa myös opettajille paljon. Miikka ja Harri ovat käyneet kouluttamassa Unkarissa muun muassa ilmailulakia ja inhimillisiä tekijöitä. Vastaavasti he ovat itse oppineet paljon ja päässeet näkemään käytännössä erilaisia tekniikoita.

 

 

lentsikassa_uutiseen.jpg

Unkarilaisen yhteistyökoulun apulaisrehtori Ágnes Cserney vieraili tammikuussa Rovaniemellä. Hänen kanssaan kuvassa Harri Mikkonen.

 

 

Mahdollisuudet kansainväliselle uralle

Miikka Kivioja kertoo, että lentokoneasennuksen opiskelijat ovat innostuneet suorittamaan työssäoppimisjaksojaan kesän aikana. Kun osa opinnoista suoritetaan työssäoppimisen jaksoilla kesällä, lyhenee opiskeluaika loppupäästä. Ensi kesänä noin 20 lentokoneasennuksen opiskelijaa menee kesäksi työssäoppimisjaksoille. Heistä kolmasosa menee ulkomaille.

-  Myös työllistyminen ulkomaille on helppoa mikäli opinnot on suoritettu hyvin ja opiskelija saa Part-todistuksen, Miikka kertoo.

- Pääasiassa toki opiskelijat työllistyvät Suomeen, mutta tälläkin hetkellä useita meiltä valmistuneita opiskelijoita on eri puolilla Eurooppaa töissä, Harri Mikkonen lisää.

Jere pohtiikin, että voisi mielellään lähteä itsekin ulkomaille töihin valmistumisensa jälkeen. Muutenkin reissaaminen ja uusien paikkojen näkeminen kiinnostaa häntä. Rovaniemelle opiskelemaan hän tuli Vihdistä.

- Aluksi mietittiin opon kanssa ammattivaihtoehtoja, mutta sopivan alan valinta tuntui vaikealta. Sitten tämä lentokoneasennus alkoi tuntumaan ajatuksena hyvältä. Alun perin minun oli tarkoitus mennä opiskelemaan alaa Vantaalle, mutta ajatus laajeni lopulta ja päätin hakea Rovaniemelle, koska täällä oli tarjolla kolmoistutkintomahdollisuus ainoana Suomessa.

- En ollut koskaan aikaisemmin käynyt näin pohjoisessa. Katselin Googlesta kuvia Rovaniemestä, ja niissä näkyi se Jätkänkynttilä-silta. Kaverit pelotteli, että täällä ei ole tyttöjä ja kouluun pitää mennä porolla, Jere jatkaa.

Jouni sen sijaan on rovaniemeläinen. Hänelle lukio oli se tärkein juttu opiskelupaikkaa pohtiessa. Kun hän haki opiskelemaan, oli ammattilukiopaikkojen määrä rajoitettu, eikä sellaisen saaminen juuri haluamaltaan alalta ollut itsestäänselvyys.

-  Jos en olisi päässyt ammattilukioon, olisin mennyt tavalliseen lukioon. Pelkkä ammatillinen puoli ei ollut minulle vaihtoehto.

- Aluksi mietin muita teknisiä aloja, esimerkiksi autoalaa, mutta tuntui että tiedän niistä jo aika paljon. Tässä alassa tuntui olevan enemmän haasteita ja ilmailuala muutenkin kiinnosti. Isoveli on lennostossa töissä ja kertoi myös positiivista tästä koulusta, Jouni muistelee.

Pojat ovat ensi kesänä Budapestissä kuusi viikkoa. Jeren ja Jounin lisäksi samalle reissulle lähtee myös ammattilukiolainen Arvi Lumme. 

 

 

lensikkapojat4_uutiseen.jpg

Jeren ja Jounin tunnelmia Unkarin reissulta voi seurata Edulapin facebook-ryhmästä, jonne he ovat luvanneet kertoa kuulumisiaan.

Yhteishaku lentokoneasennuksen perustutkintoon on käynnissä 21.2.-14.3.2017! Katso lisää täältä.

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    20.2.2017

 

Takaisin tiedotearkistoon>