Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 12.4.2016 - 26.5.2016

Opiskelu ulkomailla antaa rohkeutta

Hieman ujohko ensivaikutelma hämää. Ilse Ryynänen on rohkea nainen, joka ei haasteita väistele. Maailma on sodankyläläisen toinen koti.

ilseweb.jpg

Tutkintotodistus on kädessä ja Sodankylä jää taas taakse ainakin hetkeksi. KV-opiskelu toi Ilse Ryynäselle rutkasti rohkeutta ja nyt suuntana on Lontoo.

Ilse sai lähihoitajan todistuksen viime viikon perjantaina Lapin ammattiopiston Sodankylän toimipisteestä. Papereiden noutamisella oli hieman hoppu, sillä asuntolassa odotti matkalaukun pakkaaminen. Nyt hän on ollut jo pari päivää Englannissa töissä.

Jokunen vuosi sitten Ilse oli kuten niin moni muukin yläastetta päättävä nuori. Toisen asteen opintoihin teki mieli suunnata, mutta ala oli hakusessa. Avuksi tuli VALMA-koulutus, joka vielä tuolloin tunnettiin nimellä Ammattistartti.

- Se vuosi oli ehdottomasti hyvä ratkaisu. Sain rauhassa tutustua eri aloihin ja se oma juttukin löytyi, kertoo Ilse.

Se oma juttu oli lähihoitajan ammatti. Alkuun Ilse pakersi opintoja koululla, työssäoppimispaikoissa ja asuntolassa. Maailma kuitenkin kiehtoi ja kutsui, ja lopulta Ilse suunnisti toimipisteen KV-koordinaattori Anna-Tytti Sulisalon pakeille kertomaan haaveistaan. Hän halusi ulkomaille työssäoppimaan. Ammattiin opiskelevalla alasta riippumatta on hienot mahdollisuudet lähteä opiskelemaan ja työssäoppimaan ulkomaille, joten asia lähti rullaamaan heti eteenpäin.

- Ensin ajattelin, että lähtisin Espanjaan, mutta kun Anna-Tytti vinkkasi Kiinasta, niin innostuin. Totta kai se alkuun jännitti, mutta oli samalla siistiä. Peruuttaakaan ei voinut kun mukaan oli lähtenyt, joten annoin mennä, muistelee Ilse päätöstään.

Shanghaissa opiskeltava kiinalainen hoitotiede oli Ilselle aivan uutta. Akupunktio, taiji ja tuina tulivat kuitenkin melko pian tutuiksi vaikka yhteistä kieltä ei aina löytynytkään. Tuina- ja taijihierontoja on Ilsen mukaan hieman hankala kuvailla tai selittää. Nämä hoitomuodot olivat kuitenkin akupunktion ohella hyvin yleisiä moneenkin vaivaan.

- Periaatteena tuntui olevan, ettei lääkkeisiin heti turvauduttu, vaan yritettiin hoitaa muuten, tiivistää Ilse.

Kiinanmaa opetti kuitenkin paljon enemmän kuin ammattia ja paikallista terveydenhoidon kulttuuria. Suurkaupungissa, vieraassa kulttuurissa ja huonosti jos lainkaan englantia puhuvien kanssa piti pärjätä yksin. Se toi huimasti lisää rohkeutta ja itsetuntoa. Muun muassa metroon sulloutuminen ja sieltä ulos pyrkiminen opetti sopivasti röyhkeyttä ja itsekkyyttä.

- Parasta oli juurikin oppia pärjäämään uudessa kulttuurissa. Ei minua enää niinkään jännitä tai pelota lähteä ulkomaille.

- Asuimme koulun alueella eräänlaisessa vierashotellissa. Se oli varsin syrjässä Shanghain keskustasta, mutta kiersin tutustumassa vapaa-ajalla museoihin, keskustaan ja moniin muihin paikkoihin. Apuna oli myös paikallisia opiskelijoita.

Ilsen uusi suunta on nyt Englannissa, Lontoossa. Siellä hän on avustajana suomalaiselle perheelle, johon kuuluu vanhempien lisäksi kolme poikaa. Paikka löytyi aupairworld.net –palvelun kautta, johon hän teki profiilin ja etsi töitä.

- Ehkä sen reissun jälkeen teen töitä Suomessa ja kerään rahaa, mutta sitten haluan taas kyllä reppureissulle maailmalle.

- Suosittelen ehdottomasti KV-vaihtoon lähtemistä kaikille, joita vähänkään asia kiinnostaa. Jälkeen päin ei sitten tarvitse harmitella, että voi kun olisin lähtenyt, kannustaa Ilse.

Kirjoittanut Petteri Nissinen
Julkaistu    12.4.2016

 

Takaisin tiedotearkistoon>