Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 28.3.2019 - 31.7.2019

Perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle

Tekstiili- ja muotialan perustutkintoa opiskeleva Niina Martin toteutti näyttötyönään upean Enontekiön puvun isoäitinsä ohjauksessa koulutussopimusjaksolla.

lapinpuku_yläosa_www.jpg

Ammatillisessa opiskelussa hienointa on, kun opiskelijat pääsevät käyttämään omaa osaamistaan juuri niihin asioihin, jotka heillä ovat lähellä sydäntä. Koulutussopimusten kautta erilaisissa työpaikoissa ammattitaitoa voi laajentaa sellaisille osa-alueille, joihin opettajien osaaminen ei yllä. Tästä loistavana esimerkkinä on Niina Martinin ompelema lapinpuku, jonka hän toteutti isoäitinsä opastuksella.

- Mummollani on Sodankylässä yritys, jossa tehdään Lapin käsitöitä. Olin siellä 8 viikkoa koulutussopimusjaksolla, Niina kertoo.

- Tuon jakson aikana tein tämän puvun, ja lisäksi muita käsitöitä.

Puku on Niinan näyttötyö. Hän arvioi, että puvun tekemiseen meni aikaa noin 15 työpäivää.

- Se on aika hyvin ottaen huomioon, että tämä on ensimmäinen pukuni. Ammattilaiselta menee puvun valmistamiseen arviolta viikko.

 

 huivi_www.jpg

 

Lapinpuvun valmistaminen vaatii paljon kärsivällisyyttä, eikä valmistusvaiheissa voi oikoa.

-  Huivia solmin iltaisin katsoessani telkkaria. Käsin solmituissa hapsuissa on jokaisessa 16 nauhaa. Mummo oli laskenut, että 16 nauhaa on juuri sopiva määrä, joten tein tarkalleen ohjeen mukaan, Niina nauraa.

Huivin jälkeen helma oli puvun työläin vaihe. Helmassa on käytetty neljää eri verkaväriä, ja koristenauhat on ommeltu kiinni molemmin puolin. Tämän jälkeen helma on prässätty. Yhteensä pukuun on käytetty 80 metriä koristenauhaa.

 

helma_www.jpg

 

Niinalla on aikaisempi ammatti, joten hän valmistuu vaatetusompelijaksi alle kahdessa vuodessa. Valmistujaisjuhlaa on tarkoitus viettää ensi syksynä.

- Ajattelin pitää pukua ainakin valmistujaisissani ja sen lisäksi muissa juhlissa, Niina kertoo.

Niina haaveilee vielä saavansa pukuun nahkavyön, sillä se istuu paremmin kuin nykyinen kankainen vyö.

- Nyt ensimmäisen vuoden opiskelijoille on alkamassa nahkatyökurssi. Ajattelin osallistua siihen uudelleen ja tehdä pukuun vyön. Viime vuonna kävin jo kurssin, mutta silloin tein itselleni laukun, Niina kertoo.

 

lapinpuku_kokonaan_www.jpg

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    28.3.2019

 

Takaisin tiedotearkistoon>