Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 9.11.2018 - 31.1.2019

Ruokailuryhmän kotiinpaluu

REDUssa projektipäällikkönä toimiva Tarmo Aittaniemi sai syyskuussa erikoisen puhelun. Hänen tilaustyönä vuonna 1991 valmistamansa ruokailuryhmä oli palaamassa kotiin tekijänsä luokse.

pöytäryhmä_web.jpg

Tarmo Aittaniemi valmisti asiakastilauksena 8 hengen ruokailuryhmän puusepänartesaaniopintojensa lopputyönä vuonna 1991. Tarkkaan tilaajan tarpeisiin suunniteltu kalusto palveli lähes kolme vuosikymmentä alkuperäisellä omistajallaan. Nyt pienemmissä tiloissa asuessaan omistaja koki pöydän olevan tarpeisiinsa nähden liian iso. Ruokailuryhmää hän ei raskinut myydä, vaikka sille olisi ollut ostaja vaan tarjosi sitä Tarmolle takaisin.

Tarmo nouti ruokailuryhmän Oulusta, vahasi sen pinnan ja puhdisti istuinosat. Tämän jälkeen kalusteet tulevat käyttöön hänen omaan kotiinsa.

- En halunnut pilata pintaa liiallisella hiomisella, sillä se olisi muuttanut liikaa puun sävyä, Tarmo kertoo.

- Tämän vuoksi päädyin ainoastaan puhdistamaan ja vahaamaan pinnat. Pienet käytön jäljet saavat näkyä siinä.

Ruokailuryhmän valmistaminen vuonna 1991 on ollut mielenkiintoinen prosessi. Lopputuloksessa yhdistyvät sekä asiakkaan toiveet ja tarpeet, mutta myös tekijän omat näkemykset ja ehdotukset. Ideoinnin, keskustelujen ja erilaisten kompromissien lopputuloksena on syntynyt hyvin yksilöllinen ruokailuryhmä. Aittaniemen lopputyönsä yhteydessä kirjoittama tutkielma kuvaa prosessin etenemistä hyvinkin seikkaperäisesti:

”Pöydästä piirsin esityskuvan seuraavaa asiakastapaamista ajatellen. Tuolin kehittely oli seurannut mielessäni koko ajan, mutta vasta tässä vaiheessa käytin siihen tietoisesti aikaa. Tärkeimpänä kriteerinä pidin tuolin istuttavuutta, olihan asiakkaani ammatiltaan lääkäri, joten hän varmasti tulisi kiinnittämään huomiota muuhunkin kuin pelkkään tuotteen ulkonäköön.”

Ryhmä on valmistettu tammesta ja pähkinäpuusta, jonka Aittaniemi on itse käynyt tarkoin valitsemassa.

”Hyvälaatuisen puutavaran hankinta ei ollut niin helppoa kuin olin suunnitellut. Tammea löytyi paikallisesta puutavaraliikkeestä, mutta samansävyisen pähkinäpuun saaminen tuntui mahdottomalta”

Pintaan laitettu silkkipetsi on tarkoin suunniteltu siten, että se hylkii likaa ja suojaa puuta, mutta myös tuo puun värin hyvin esille.

”Ruokapöydän pintakäsittelyn täytyy kestää kulutusta ja ennen kaikkea pinnan täytyy olla likaa hylkivä, ettei pintaan imeydy tahroja. Teimme keväällä -91 tutkimustyötä erilaisten pintakäsittelyaineiden ominaisuuksista, niiden pohjalta valitsin ulkoöljyn ja silkkipetsin.”

Tuolien verhoilussa käytetyn kankaan Tarmo Aittaniemi suunnitteli itse. Kankaiden valmistuksessa tehtiin yhteistyötä tekstiilialan opiskelijoiden kanssa. Värit valittiin siten, että ne sopivat sekä asiakkaan mattoon että ruokailuryhmään valitun puun väriin. Aittaniemi kutoi itse mallikankaan, jonka jälkeen tekstiilialan opiskelijat kutoivat loput kankaat.

”Kankaan tekemiseen suhtauduttiin hyvin positiivisesti. Sain koululta värikartan ja mallikappaleen kankaan mahdollisesta rakenteesta. Asiakas ja minä valitsimme kolme loimen väriä ja muutaman värin kutomista varten, sillä kankaasta tehtiin ensin värimallien mukaan koekappaleet lopullisien värien valitsemista varten.”

tuoli_web.jpg

Tarmo Aittaniemen kirjoittama tutkielma ruokailuryhmän suunnittelu- ja valmistusprosessista antaa loistavan näyteikkunan käsityönä valmistetun tuotteen syntymisen eri vaiheisiin. Siitä käy ilmi, kuinka asiakkaan toiveet ja toteuttajan mielipiteet käyvät vuoropuhelua. Lopputuloksena on aikaa kestävä tuote, johon molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä.

”Signeerasin lopputyöni messinkisillä laatoilla, jotka kaiverrutin Pikisaarelaisella kultasepällä. Signeerauksella pyrin osoittamaan asiakkaalle, että olen panostanut hyvin paljon tekemääni työhön.”

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    9.11.2018

 

Takaisin tiedotearkistoon>