Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 5.10.2020 - 6.1.2021

Tekniikan tuntemusta ja asiakkaiden kohtaamista

Kiinteistönhoitajan työ on vaihtelevaa. On ymmärrettävä monenlaista teknistä ratkaisua, opittava koko ajan uutta, ja samalla muistettava palvella asiakkaita. Jari Saviaro opiskelee oppisopimuksella kiinteistönhoitajaksi, ja työn monipuolisuus on juuri se juttu miksi ala on hänelle oikea.

Kuvassa kiinteistönhoitaja Jari Saviaro seisoo taloyhtiön pihalla.

Vielä yksi ammatti

Jari Saviaro touhuaa Kiela-korttelin pihatöiden parissa. Talojen asukkaat tervehditään töiden lomassa, ja samalla voidaan vaihtaa muutama sana hoidetuista työtehtävistä, joista on asukkaiden kanssa aiemmin sovittu. Ulkotöiden jälkeen Saviaro siirtyy sisähommiin. Lämmönjakohuoneessa pitää käydä tarkistuksella, myös autohallissa on hoidettava asia. Niin suvereenisti työt hoituvat, että ei uskoisi, että Jari vasta opiskelee alaa. Opiskelu tapahtuukin työn ohessa, oppisopimuskoulutuksena.  

Jari on alun perin ammatiltaan puuseppä. Puupölyallergia rupesi kuitenkin vaivaamaan melko pian, joten alaa piti vaihtaa. Sen jälkeen tutuiksi tulivat kirvesmiehen työt, ja myöhemmin uraa tuli luotua maanmittaustoimistolla ja Postin palveluksessa. Monenlaista on siis tullut työhistorian aikana tehtyä, ja nyt on käynnissä kouluttautuminen uuteen ammattiin.

- Olen aina tykännyt kouluttautua. Olen käynyt jatkuvasti erilaisia kursseja, joilla olen täydentänyt ammattitaitoani, Jari kertoo.

Uudessa työpaikassaan, Kiinteistötyöt Neitolalla Jari opiskelee puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintoa oppisopimuskoulutuksena. Hän valmistuu kiinteistönhoitajaksi.

- Olen ollut tässä jo melkein vuoden vakituisena työntekijänä. Jo alusta lähtien oli selvää, että ammatillinen tutkinto täytyy suorittaa työn ohessa. Se oli oikeastaan jo työllistymisen edellytys, Jari kertoo.

 

Kuvassa kaksi kiinteistönhoitajaa taloyhtiön pihatöissä.

 

Oppisopimuskoulutus yhdistää teoriaa ja käytäntöä

Oppisopimuskoulutus vaikuttaa sopivan Jarille enemmän kuin hyvin. Uusiin asioihin pääsee tutustumaan ensin käytännössä työn ohessa, ja teoriapainotteisempaa lähiopiskelua oppilaitoksella on noin kerran kuussa. Siellä asiat käydään läpi ihan perusteista lähtien.

- Teoriaopetus on helpompaa ymmärtää, kun asioihin on saanut tutustua täällä käytännössä jo etukäteen. Ja toisaalta taas koulun penkillä opitut asiat täydentävät hyvin sitä, mitä työn parissa olen jo oppinut. Muun muassa erilaiset prosessikaaviot ovat sellaisia, joita ei pelkässä käytännön työssä tulisi samalla tavalla opittua, Jari kertoo.

- Sehän se on kun vanhemmalla iällä alkaa opiskelemaan, niin sitä on tosi kiinnostunut ja haluaa oppia ja ymmärtää, Jari summaa.

 

Vaihtelevaa työtä ja uuden oppimista

Kiinteistönhoitajan työ on vaihtelevaa. Täytyy olla kiinnostunut työstä ja tekniikasta. Kiinteistönhoitajan vastuulla on paljon erilaisia asioita, joista on hankittava tietoa.

- Me annetaan tässä työssä se apu mitä pystytään antamaan, ja tarvittaessa käännytään tietyn alan ammatti-ihmisen puoleen, Jari toteaa.  

Kiinteistönhoitaja on paljon tekemisissä ihmisten kanssa. Työssä ei voi ainoastaan keskittyä teknisiin työtehtäviin, vaan ihmisten kanssa on tultava toimeen. Alalla tarvitaan myös kykyä ja halua oppia jatkuvasti uutta. Tietoa täytyy päivittää ja muutokseen pitää suhtautua myönteisesti.

- Tämä työ on paljon asiakaspalvelutyötä. Täällä jutellaan ja tervehditään. Mutta minulle se oikeastaan onkin se ykkösasia mistä tässä työssä tykkään.

- Itse tykkään myös tarttua kaikenlaisiin hommiin ja ottaa vastaan uusia haasteista. Jos joku vaikeampikin asia tulee eteen, niin koen että sen ratkaiseminen on palkitsevaa, Jari painottaa.

 

Kuvassa kiinteistönhoitaja Jari Saviaro lämmönjakokeskuksessa

 

Valtakunnallista oppisopimusviikkoa vietetään 5.-11.10.2020. Oppisopimusviikon tarkoituksena on levittää tietoa oppisopimusopiskelun sekä työelämässä oppimisen eri mahdollisuuksista. 

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    5.10.2020

 

Takaisin tiedotearkistoon>