Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 1.9.2020 - 1.10.2022

Valmasta oikea suunta ammatinvalintaan

Ammatilliseen koulutukseen valmentava Valma-koulutus oli Niko-Petteri Keski-Saarelle se oikea valinta peruskoulun jälkeen. Vuoden aikana oma ammatinvalinta selkiytyi, ja nyt nuorimies on täydessä touhussa REDUn automaalaushallissa.

automaalari


Kun palaset loksahtavat kohdalleen

Niko-Petteri Keski-Saari myhäilee tyytyväisenä REDUn automaalauksen opetustiloissa. Nyt on tekemisen makua. Auton lokasuojan hiominen on työn alla. Ammatinvalinta ei ollut tälle nuorelle miehelle yksioikoinen asia, mutta Valma-vuoden aikana palaset loksahtivat kohdalleen ja nyt kaikki on enemmän kuin paremmin. 

Aluksi Niko-Petterin toiveammattina oli nuoriso- ja yhteisöohjaaja. Sinne hän ei kuitenkaan peruskoulun jälkeen päässyt yhteishaussa.

- En päässyt yhteishaussa haluamiini paikkoihin. Sain pääsykokeesta nollat, koska en ymmärtänyt tehtävänantoa oikein, Niko-Petteri muistelee.
- Sen jälkeen mietittiin opon ja vanhempien kanssa ja huomattiin, että Valma voisi olla hyvä paikka. Ja pääsin sinne. 

Niko-Petteri opiskeli vuoden verran Valmassa. Vuoteen sisältyi muun muassa eri aloihin tutustumista ja työharjoittelujaksoja. Ammatinvalintaan liittyneet toiveet muuttuivat vuoden aikana.

- Nuoriso- ja yhteisöohjauksen osalta totesin, että hälinä voisi olla minulle liikaa. Kävin tutustumassa eri opiskelupaikkoihin autoalalla. pintakäsittelyalalla ja luontoalalla. Seuraavassa yhteishaussa hainkin sitten näille aloille. Ykköstoiveenani oli automaalaus ja tänne pääsin, Niko-Petteri kertoo. 

Valma-vuoden aikana suoritettiin myös yhteisiä opintoja eli ytoja. Niko-Petteri kertoo, että kun osa yto-opinnoista on jo suoritettuna, pääsee hän niiden osalta opiskelukavereitaan vähemmällä. Myös se on helpottanut opintojen aloittamista, kun perusasiat ovat jo kahden tutustumisjakson ansiosta hallussa.
 

 

DSC07382.jpg



Valmasta lisätukea ja miettimisaikaa


Ammatilliseen koulutukseen valmentava Valma-koulutus on monelle opiskelupaikkaa etsivälle nuorelle sopiva valinta. Valma-opintojen aikana voidaan vahvistaa opiskeluvalmiuksia ja miettiä eri ammattivaihtoehtoja. Työharjoittelu- ja tutustumisjaksoilla omat toiveet yleensä selkiytyvät ja nuori voi löytää itsestään uusia vahvuuksia. 

- Valma sopii nuorelle, joka ei tiedä mille alalle haluaisi tai ei ole päässyt alalle, jolle haluaisi. Valma sopii myös sellaiselle, joka haluaa vaihtaa alaa tai joka haluaa vain tietää enemmän, Niko-Petteri kertoo. 

Valma-opintoihin voi hakeutua ympäri vuoden jatkuvan haun kautta. Opinnot voivat kestää vuoden verran, mutta tarvittaessa oman alan löytyessä Valman kautta voi siirtyä joustavasti ammatillisten opintojen pariin. Valma-opintoja on tarjolla Rovaniemellä, Kemijärvellä ja Sodankylässä. Haku osoitteessa www.redu.fi/koulutuskalenteri

 

Orientoitumisopinnot kokonaan verkossa


Valma-opintoihin pääsee kiinni myös verkon kautta. REDU tarjoaa kokonaan verkko-opintoina 10 osp Ammatilliseen koulutukseen orientoituminen ja työelämän perusvalmiuksien hankkiminen -opintoja. 

Verkko-opintojen tarkoituksena on auttaa etenkin pitkien etäisyyksien päässä olevia henkilöitä löytämään oma polkunsa koulutukseen tai työelämään. Koulutus sopii ammatinvalintaa pohtiville ja työelämävalmiuksia tarvitseville. Koulutuksen jälkeen opiskelija voi hakeutua ammatillisiin koulutuksiin, oppisopimuskoulutukseen, valmentaviin koulutuksiin, työkokeiluun tai työelämään. 

- Täysin verkossa toteutettavat opinnot palvelevat koko Lapin alueella. Viime kevään perusteella olemme havainneet, että etenkin sellaiset henkilöt, joilla on vaikeuksia ryhmässä toimimisessa, ovat loistaneet verkko-opinnoissa, pedagoginen päällikkö Riitta Karusaari toteaa. 

Koulutuksessa on kerran viikossa yhteinen Teams-tapaaminen ja loppuviikko on itsenäistä opiskelua ja tehtäviä. Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma opintojen alussa, ja loppuvaiheessa jokaiselle laaditaan jatkosuunnitelma. Haku verkko-opintoihin osoitteessa www.redu.fi/koulutuskalenteri

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    1.9.2020

 

Takaisin tiedotearkistoon>