Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 30.1.2020 - 29.2.2020

Yksilöllisyyttä ja kestävää kehitystä

Jani ja Jakob ovat alanvaihtajia, jotka opiskelevat puuteollisuuden perustutkintoa REDUlla. Jani on paikallinen sähköalan yrittäjä, Jakob taas saksalainen lakimies. Heitä yhdistää kuitenkin samanlaiset ajatukset puualasta ja asiakkaiden tarpeista.

DSC03214_www.jpg

Jani Ahola ja Jakob Haerting törmäsivät toisiinsa sattumalta viime keväänä laavulla makkaratulien äärellä. Tuolloin he eivät vielä arvanneet, kuinka moni asia heitä seuraavana talvena yhdistäisikään. Syksyllä heidän tiensä kohtasivat uudelleen, kun molemmat hakeutuivat opiskelemaan REDUun puuteollisuuden perustutkintoa. Opiskellessaan he huomasivat jakavansa paljon yhteisiä näkemyksiä muun muassa kestävästä kehityksestä ja sen korostamisesta puuteollisuudessa sekä siitä, miten haluaisivat kädentaitojaan tulevaisuudessa hyödyntää.

 

Kädentaitojen hiominen houkutti

Jakob on asunut Suomessa nyt kaksi vuotta. Hän on kotoisin Saksasta, ja on opiskellut Hollannissa lakimieheksi. Jo opiskeluaikanaan hän kävi Suomessa vaihdossa Erasmus-ohjelman kautta. Myöhemmin löydettyään suomalaisen puolison, veti maa lopullisesti puoleensa. Alkusi Suomeen muutettuaan hän työskenteli Turun yliopistossa, mutta pian tuntui siltä, että muutos oli paikallaan.

- Minusta alkoi tuntumaan siltä, että työlläni ei ollut merkitystä. Istuin kaiket päivät tietokoneen äärellä ottaen selvää asioista sekä istuen konferensseissa. Tuntui, että työpöytäni oli aina saman näköinen työpäivän jälkeen enkä saanut mitään konkreettista aikaan. Kysyin itseltäni, nauttiiko joku siitä työstä mitä teen, Jakob kertoo.

- Olin jo vapaa-ajalla tehnyt puutöitä ja ala kiinnosti. Työskentelin jonkin aikaa matkailualan töissä Rovaniemellä ja hain sen jälkeen REDUlle opiskelemaan puualaa.

Myös Rovaniemeltä kotoisin olevan Janin kohdalla aikaisempi ammatti ei tuntunut enää motivoivan, ja puualan opiskelu vaikutti kutsuvammalta. 

- Meillä on perheessä ollut sähköalan yritys, jota olen jatkanut. Se ei ehkä koskaan ollut ala, johon minulla olisi ollut varsinaisesti intohimoa. Se oli kuitenkin selkein ammatinvalinta. Kauppistakin kävin ensin kolme vuotta, mutta päädyin suorittamaan sähköalan perustutkinnon ja rupesin tekemään alan töitä, Jani kertoo.

- Kun täytin neljäkymmentä, päätin, että nyt on aika ruveta tekemään jotain mitä todella haluan. Puutöitä olin harrastellut vapaa-ajalla, joten halusin oppia sitä lisää. Viime keväänä kävin Jakobin tapaan REDUlla haastattelussa ja pääsin opiskelemaan.

 

Kestävän kehityksen merkitys kasvaa

Molemmilla miehillä on vahva visio siitä, miten haluaisivat puuteollisuuden alalla työllistää itsensä ja kuinka voisivat osaamistaan hyödyntää. Molemmilla on vahva näkemys kestävästä kehityksestä ja sen merkityksestä puualalla.

- Meillä on käyttötavarat usein hetken höttöä. Hitaasti kasvavalle lappilaiselle puulle pitäisi antaa sen ansaitsema arvostus. Se on niin hyvää huonekalupuuta. Haluaisin tehdä asiakkaille käyttöesineitä siten, että niille annettaisiin muukin arvo kuin pelkkä käyttöarvo, Jani pohtii.

- Voisin käyttää tuotteen valmistukseen vaikkapa asiakkaan omaa puuta. Prosessi voisi edetä aina puun kaatamisesta lähtien lopputuotteen valmistumiseen saakka. Tällöin tuotteesta tulisi autenttinen ja henkilökohtainen. Enää ei merkitsisi pelkästään se, miltä tuote näyttää, vaan arvoa olisi koko tarinalla ja valmistusketjulla. 

Jakob näkee kestävälle kehitykselle ja käsityönä tehdyille tuotteille kysyntää erityisesti matkailun parissa. Etenkin luksusmatkailun lisääntyminen luo kasvavaa tarvetta korkealaatuisille ja viimeistellyille rakennelmille ja käyttöesineille.

- Matkailualalla on paljon sellaista, mikä ei ole kestävää. Alalle pitäisi tehdä enemmän pitkäikäisiä, kestäviä, korkean laadun tuotteita. Ollessani Kaisa Karvon puusepänliikkeessä töissä teimme matkailun tarpeisiin igluja ja sviittejä. Haluaisin jatkaa alkanutta yhteistyötä hänen kanssaan ja tehdä hienoja huonekaluja ja rakennelmia lähinnä matkailun tarpeisiin, Jakob kertoo.

 

DSC03231_www.jpg
Jani ja Jakob testaavat upouutta CNC-konetta, joka on saatu täydentämään REDUn puualan osaston laitekantaa.  

 

Nykyaikaisista koneista lisähyötyä

Vaikka molemmilla miehillä on ajatuksena hyödyntää taitojaan yksilöllisten tuotteiden valmistamisessa, painottavat he samalla myös nykyaikaisten koneiden ja laitteiden merkitystä.

Myös aiemman sähköalan osaamisen Jani aikoo kytkeä jatkossakin vahvasti omaan työllistymiseensä. Tarkoituksena olisi yhdistää sähkötöitä ja puualan osaamista mahdollisesti valaistussuunnittelussa tai lisäämällä huonekaluihin valoja.

- Yksi syy miksi tulin tänne opiskelemaan on se, että täällä on monipuoliset laitteet ja pääsen opettelemaan niitä. Koululta löytyy muun muassa CNC-laitteet ja 3D-tulostusmahdollisuudet. Vaikka käsityö on se mikä minua eniten kiinnostaa, tuovat erilaiset koneet paljon lisähyötyä, Jani kertoo.

 

 

Puuteollisuuden perustutkintoon voi hakea opiskelemaan jatkuvassa haussa tai kevään yhteishaussa!

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    30.1.2020

 

Takaisin tiedotearkistoon>