Lapin koulutuskeskus REDU

Blogi: CASSLE-hankkeessa vieraita Tanskasta ja Norjasta

CASSLE -hanke (Cultural awareness and soft skills in learning environments) on Lapin koulutuskeskus REDUn Kittilän ja Sodankylän toimintayksikköjen koordinoima Nordplus-hanke, jossa partnereina ovat Tradium Tanskasta ja Fusa vidaregående skole Norjasta.

bussissa.jpg

Sunnuntaina 16.2.2020 saapuivat vieraamme Norjan Fusasta ja Tanskan Tradiumista. He opiskelevat liiketaloutta ja lähihoitajiksi. Ensimmäinen ilta meni ruokailun merkeissä ja samalla yritimme vähän tutustua toisiimme.

Maanantaina vietimme aikaa Wellevissä ja teimme ryhmätöitä, jotka koskivat teemaamme työelämän taidot. Jokainen maa oli aikaisemmin suunnitellut logon CASSLE-projektiimme ja suoritimme siitä äänestyksen, jonka voitti Tanska. Lounaan jälkeen vieraamme suuntasivat lumikenkäilemään Jani Vaattovaaran johdolla. Ja ilta-aktiviteettina oli revontulten metsästys, mutta se ei valitettavasti tuottanut tulosta. Tiistai oli päivä, jona vierailimme paikallisissa yrityksissä, joista ensimmäinen oli Finavia. Siellä lentokentän johtaja Kimmo Liukkonen piti meille esitelmän, jossa kertoi Kittilän lentokentän historiaa, matkustajaliikenteestä, mitkä ovat huippukuukaudet matkustajien osalta heillä ja minkälaisia ominaisuuksia he arvostavat työntekijöissään. Lounas oli REDUn Kittilän pisteessä ja sieltä jatkoimme matkaa kahdessa ryhmässä, joista toinen suuntasi Kukka- ja lahjapuoti Lumitähteen, jonka omistaja Sanna Ruotsala kertoi yrityksensä historiaa ja millä tavalla se on vuosien saatossa muuttunut ja missä ollaan nyt. Ryhmän toinen puolisko vieraili Koivukodissa ja lennosta vaihdettiin, jotta kaikki pääsevät tutustumaan molempiin yrityksiin. Iltapäivän vietimme Lainiolla Snow Villagessa ja sen jälkeen olikin kohteena majapaikka ja illallinen.

ryhmä.jpg

 

Keskiviikko alkoi ryhmän kahtiajaolla ja toiset suuntasivat Design hotelli Leviin ja toinen puolisko Levi Ski Resortille. Design hotel Leviä meille esitteli Juha Partanen. Saimme kiertää ravintolat, span ja pääsimme katsomaan uutta hotellihuonetta. Vain yksi huone oli vapaana, koska paras sesonki on päällä. Ski resortilla Tuukka Sutinen kierrätti meitä puu/metalli- ja huoltopajoilla sekä esitteli ravintolan, brand storen ja tietty päästiin gondolilla käymään kierroksella. Wellevissä jatkuivat ryhmätyöt lounaan jälkeen edelleen aiheena työelämän taidot. Iltapäivän vietimme laskiaisen merkeissä toki etuajassa mutta vieraamme pitivät sitä yhtenä parhaana palana suomalaista kulttuuria. Tottakai sen jälkeen oli tarjolla hernekeittoa  ja laskiaispullaa. Ilta sujui saunan ja ”lumiuinnin” merkeissä. Kerroimme vieraille, että tämmöistäkin suomalaiset harrastavat.

Torstaina matkasimme Sodankylään, jossa ensimmäinen visiitti oli Tähtelään geofysiikan observatorioon. Se oli mielestämme vallan mielenkiintoinen paikka, jossa olisi voinut viettää aikaa enemmänkin, mutta aikataulu... Seuraava kohde oli Alariesto-galleria ja siitä suuntasimme kävellen Sodankylän vanhaan kirkkoon, jonka historia oli vähän saman tapainen kuin Kittilänkin kirkon eli sitäkään ei tuhottu sodassa. Lounas REDUn Sodankylän pisteessä ja seuraavaksi Sakatti miningsin toimipisteeseen, jossa Heli Illikainen kertoi pyynnöstämme minkälaisia soft skillsejä kaivosalalla yleensä pidetään arvossa. Hetki vapaa-aikaa keskustassa ennen kotimatkaa.

Perjantaiaamu alkoi Sirkan päiväkodilla, mutta vain norjalaisilla lähihoitajilla. Muut tekivät sillä aikaa ryhmätöitä Wellevissä. Eija Metsärinta opasti vieraittemme kierroksen päiväkodilla ja kertoi millä tavalla heidän työpaikkansa on hieman poikkeuksellinen näillä leveysasteilla. Eli on avoinna tarvittaessa 24/7 ja myös juhlapyhinä. Lapset voivat olla eri kulttuureista, muun muassa venäjä ja espanja. Lounaan jälkeen koostimme asiaa paperille kuluneesta viikosta ja mitä olimme oppineet tänä aikana. Ulkona veistelimme vähän lunta ja saimme aikaiseksi jos jonkin näköisiä ”taideteoksia” ja hauskaa oli.

Lumi on ollut vieraillemme mahtava juttu ja ulkoaktiviteetit ovat olleet ehkä parasta tässä reissussa. Koko viikon ohjelma on ollut heidän mielestään monipuolista ja mielenkiintoista. Eli palaute on ollut todella hyvää. Parhaat palat vieraittemme mielestä: tutustuminen uusiin ihmisiin, tutustuminen vieraaseen kulttuuriin, paikalliset yritykset, Snow Village, laskiainen kaikkine mausteineen, lumen veisto, lumikenkäily ja yhteiset ryhmätyöt. Ja Wellevi oli majapaikkana kymppi.

 

Hankkeen some-kanavat:

https://twitter.com/mopiskelijat

https://casslekittila2020.school.blog/

https://www.instagram.com/mopiskelijat/

 

 

 
Kirjoittanut: Teija Kangas ja Sally Horneman

Julkaistu: 2.3.2020 8:42
 

Lisää blogeja >>
REDU-etusivulle >>