Lapin koulutuskeskus REDU

Blogi: Nuorten yhteishaku lähestyy

Ammatillinen opettaja kannustaa opiskelemaan kädentaitoja

Oula Jumisko web.jpg
Oula Jumisko

On tullut jälleen aika, jolloin nuoret peruskoulun ja lukion päättävät miettivät tulevaisuuden näkymiä oman ammatillisen koulutuksen suhteen.  Valtakunnallinen yhteishaku on tänä vuona 18.2-10.3 peruskoulun ja lukion päättäville. Mietitään mitkä alat kiinnostavat, mitkä ovat tulevaisuuden työllisyyden kannalta sopivia.  Apuna näissä valinnoissa on oppilaitosten opinto-ohjaajat, opettajat ja omat vanhemmat.

Tuolloin kun minä valitsin oman alani (rakennusala) se tuli vahingossa ehkä veren perintönä.  Peruskoulun päättötodistus ei ollut mitenkään mairitteleva, koska lukuaineet eivät kiinnostaneet. Käsityö, konekirjoitus, kotitalous ja liikunta oli ihan hyviä. Ehkä kuitenkin rakentamisen pariin ohjasi isä, jolloin hän oli kirvesmies ja olin jonkin verran hänen matkassa työmailla. Tuolloin (80 luvun alku) ei ollut digitaalisia välineitä ja niihin ei käytetty aikaa. Juostiin hippaa ja vikiteltiin naapurin tyttöjä. Kuunneltiin radiota ja luettiin kirjoja. Olen maalta kotoisin ja käsillä tekemisen taito oli luonnollista.  Oli heinän-, puun-, peltojen, lehmäaitojen tekemistä ja rakentamista. Käsillä tekemisen taito jäi mieleen ja oli mielekästä ja mukavaa.  Näki oman työn jäljen ja kuntokin oli hyvä ja pysyi luonnollisesti kohdallaan.

Käsittääkseni tänä päivänä on paljon sellaisia nuoria, joilla tietotekniikka ja digitaalisuus on tärkeä, jolloin käsillä tekeminen ja fyysinen työ jää vähemmälle. Ehkä ne tyttöjen kontaktitkin on pihoilla ja pelloilla vähissä?  Yhtään aliarvioimatta tämän päivän nuoria. Nuorilla on sellaisia hienoja tietoja ja taitoja, mistä minä en voinut kuvitellakaan tuolloin 80- luvulla. Opinhan itse kuitenkin kirjoittamaan tavallisella kirjoituskoneella ja jopa kymmensormijärjestelmällä.

Valitessasi ja tullessasi opiskelemaan rakennusalalle rakennusalan- tai pintakäsittelyalan perustutkintoon oppiminen ja osaamisen hankkiminen tapahtuu tänä päivänä paljon käytännön työtehtävissä joko työpajassa tai työpaikoilla. Teoriaopintoja ammatillisissa aineissa on jonkin verran. Teoria integroidaan käytännön työhön ja tehtäviin.  Opintoihin sisältyy myös luonnollisesti yhteisiä opintoja, joista osa myös integroidaan käytännön opintoihin koulun työpajoissa tai oikeissa yrityksien työtehtävissä. Yhteisten opintojen opiskelu on tärkeää elämän taitojen ja jatko-opintojen kannalta. Perustutkinnot antavat hakukelpoisuuden esimerkiksi ammattikorkeakouluun, jolloin voidaan opiskella vaikka rakennusinsinööriksi. Ammatillisten opintojen ohella on myös samalla mahdollisuus hankkia kaksoistutkinto lukion oppimäärän suorittamalla.

Hakiessasi nuori näihin edellä mainittuihin rakennus- ja pintakäsittelyalan koulutuksiin, älä mieti todistuksesi arvosanoja vaan hae. Tulevaisuus riippuu paljon omasta asenteesta, oppimisen halusta ja positiivisuudesta. Teidän digitaalinen osaaminen ja kielitaito ovat erinomaisia ja niitä taitoja tarvitaan tänään ja tulevaisuudessa. Tehän opetatte luonnollisesti näissä em. asioissa sitten meitä vanhempia. Käsillä tekeviä rakennus- ja pintakäsittelyalan (talon rakentaja, maalari) osaajia tarvitaan tulevilla rakennustyömailla ja ansiotkaan eivät jää siellä huonoiksi. 

 
Kirjoittanut: Oula Jumisko, ammatillinen opettaja, Rakennusinsinööri AMK

Julkaistu: 6.2.2020 15:17
 

Lisää blogeja >>
REDU-etusivulle >>