Lapin koulutuskeskus REDU

Blogi: Pohjoisen johtamisosaamista kehittämässä

Ajatuksia projektityöskentelyn alkuvaiheista.

REDU_pohjoinen-johtamisen-foorumi_FB_VEDOS1.png

Kohta on kulunut vuosi siitä, kun koulumaailma siirtyi etäopetukseen ja samoin kävi lähes kaikille työtehtäville, mitä vain kotoa pystyi tekemään. 13.3.2020 jäi hyvin mieleeni, koska se oli myös ensimmäinen työpäiväni REDU:lla. Verkko-opetus alkoi sujua hyvin, sillä muuta vaihtoehtoa ei oikeastaan ollut ja tällä linjalla jatkettiin kesäkuun loppuun asti.

Onneksi tilanne rauhoittui kesän aikana ja lukuvuosi käynnistyi lähiopetuksella. Elokuussa aloin työskentelemään myös Pohjoinen johtamisen foorumi -hankkeen projektipäällikkönä, joka toteutetaan REDU:n, Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston yhteistyönä. En malttanut odottaa, että pääsisimme pitämään suunnittelutapaamisia vuoroin täällä, vuoroin AMK:lla ja välillä myös yliopistolla. Olen mielestäni synnynnäinen lähityöntekijä. Lähityöllä tarkoitan etätyön vastakohtaa: On mukava polkea aamulla pyörällä töihin, nähdä työkavereita käytävillä, käydä kahvilla ja syömässä kollegojen kanssa. Näiden sosiaalisten kanssakäymisten aikana saa usein uusia ideoita, vastauksia kysymyksiin ja ratkaisuja ongelmiin. Olinkin alussa sitä mieltä, että kaikki projektiryhmän tapaamiset tulee järjestää livenä.

Rajoitukset kiristyivät syksyn edetessä, joten yhteiset tapaamisemme siirtyivät kokonaan ruutujen taakse. Asetelma oli vähintään mielenkiintoinen: kymmenhenkinen porukka tapaa toisiaan tietotekniikan avustuksella, vaikka REDU:n ja AMK:n välimatka on noin 50 metriä. Yliopisto löytyy 500 metrin päästä. Aluksi tämä tuntui hieman oudolta, mutta pikkuhiljaa etätapaamiset alkoivat tuntumaan täysin normaalilta ja nyt puolen vuoden jälkeen tuntuisi jopa oudolta pitää kaikki tapaamiset kasvotusten. Projektin edetessä työryhmä oppii tuntemaan toisensa ja myös luottamus rakentuu ajan kanssa. Uskaltaisin väittää, että etätyöskentelyssä tämä prosessi kestää hieman kauemmin, mutta ei se mahdotonta ole. Yksi tavoitteistamme on rakentaa pohjoisen johtamisen yhteistyöverkosto ja eräs työelämän edustajista kysyikin, että voiko luottamusta rakentaa verkossa? Olen miettinyt tätä kysymystä usein ja oma vastaukseni on, että kyllä voi mutta se vaatii aikaa. Tietenkin asiaa helpottaa ammattilaisten muodostama itseohjautuva tiimi.

 
Kirjoittanut: Antti Ruotsalainen, Projektipäällikkö - Pohjoinen johtamisen foorumi

Julkaistu: 2.2.2021 8:20
 

Lisää blogeja >>
REDU-etusivulle >>