Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 23.3.2020 - 22.4.2020

Ammatillisen koulutuksen tutkimusseura OTTU ry:n tunnustuspalkinto Riitta Karusaaren väitökselle

REDUssa pedagogisena päällikkönä toimivan Riitta Karusaaren väitös valittiin Ottu ry:n vuoden 2020 tutkimuksen tunnustuspalkinnon saajaksi.

vaitos_karusaari_web.jpg

Tunnustuspalkinnon saajan valintakriteereinä olivat muun muassa tutkimuksen merkitys ammatillisen koulutuksen näkökulmasta sekä sen linjakkuus OTTU ry:n mission kanssa. Kun ammatillisen koulutuksen säädökset uudistuivat vuoden 2018 alussa, korostui toteutuneessa ammatillisen koulutuksen reformissa koulutuksen osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys. Riitta Karusaaren väitöstutkimus ”Asiakaslähtöisyys osaamisperusteisessa ammatillisessa koulutuksessa” kohdentuu keskeisesti tähän ammatillisen koulutuksen kehittämisen ajankohtaiseen ytimeen.

Tutkimuksessa perehdytään siihen, miten ammatillisen koulutuksen eri osapuolet käsittävät ja kokevat asiakaslähtöisyyden ja mitä he määrittelevät sen sisällöiksi osaamisperusteisessa ammatillisessa koulutuksessa. Tutkimukseen osallistui ammatillisen koulutuksen järjestäjien johtajia, opettajia, asiakkuuksien asiantuntijoita, opiskelijoita ja työelämän edustajia eri puolilta maata.

Palkitsemisen perusteissa todetaan, että väitöskirjassa on määritelty onnistuneesti aiemmin varsin heikosti tutkitun ammatillisen koulutuksen asiakaslähtöisyyden käsite. Asiakaslähtöisyyden lähtökohdat on tiivistetty kolmeen ulottuvuuteen, joissa painottuvat ammatillisen koulutuksen järjestäjän strategian uudistamiseen sisältyvien toimintatapojen tarkistaminen ja uudistaminen, asiakaslähtöinen työelämäyhteistyö ja työpaikalla järjestettävä koulutus sekä henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman hyödyntäminen.

Arvioijat toteavat myös, että tutkimuksen tulokset ovat monin tavoin hyödynnettävissä ammatillisen koulutuksen asiakaslähtöisyyden kehittämiseen. Tulokset mahdollistavat esimerkiksi erilaisten arviointityökalujen rakentamisen ammatillisen koulutuksen keskeisten lähtökohtien laadunarvioinnin ja kehittämisen tarpeisiin. Karusaaren ajankohtainen tutkimus on osaltaan OTTU ry:n mission mukaisesti edistämässä tutkijoiden, koulutuksen ja työelämän yhteistyötä.

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    23.3.2020

 

Takaisin tiedotearkistoon>