Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 13.3.2019 - 12.4.2019

Ammatillista koulutusta erityistä tukea tarvitseville

Vaativana erityisenä tukena järjestettävää ammatillista koulutusta järjestetään REDUssa Rovaniemellä ja Sodankylässä. Koulutukset on tarkoitettu nuorille, joilla on erityisen tuen tarve.

Vaativana erityisenä tukena järjestettävää ammatillista koulutusta ovat Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus TELMA sekä Ammatilliseen koulutukseen valmentava VALMA erityisopetuksena. TELMA tähtää itsenäiseen arkeen ja työelämätaitoihin, kun taas erityisopetuksena järjestettävä VALMA tähtää ammatillisiin opintoihin.

-  Raja TELMAn ja erityisopetuksena järjestettävän VALMAn välillä on tosi häilyvä, tiimiesimies Johanna Keränen kertoo.

- Molempiin koulutuksiin hakeutuvilla tulee olla erityisen tuen tarpeet ja perusteet.

Molemmissa koulutuksissa opiskelijoille tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittymissuunnitelma (HOKS), jonka mukaan opiskelijan polku räätälöidään ja sitä voidaan tarkentaa matkan varrella. Osa nuorista saattaa hakea molempiin koulutuksiin, jolloin huhtikuussa järjestettävissä haastatteluissa viimeistään selviää, kumpi koulutuksista sopii hakijalle paremmin. Siirtymistä koulutuksesta toiseen voidaan tehdä myös opiskelun aikanakin tarpeen mukaan.

 

TELMA tähtää työhön ja itsenäiseen elämään

TELMAn tarkoituksena on antaa opiskelijalle valmiuksia toimia itsenäisesti arjessa ja saada valmiuksia työelämään. Koulutuksen aikana harjoitellaan itsenäistä asumista ja toimimista sekä työelämässä pärjäämistä. Koulutuksen kesto räätälöidään opiskelijan tarpeiden mukaan, mutta yleensä se kestää kolme vuotta.

 

telma_www.jpg

Eveliina Sieppi harjoittelee tietokoneohjelmien avulla omaohjaajansa Tommi Kokkoniemen kanssa.

 

Eveliina Sieppi opiskelee TELMAssa nyt kolmatta vuotta. Hän on ollut opiskelunsa aikana työelämäjaksoilla vanhustenosastolla, päiväkodeissa ja koulussa.

-  Peruskoulun jälkeen mietin toisena vaihtoehtona ammatillista erityisoppilaitosta, mutta päädyin hakemaan tänne. Olen oppinut koulutuksen aikana paljon arjen taitoja ja esimerkiksi ruoan laitto on ollut mukavaa, Eveliina kertoo.

 Omaohjaaja Tommi Kokkoniemi opettaa TELMA-ryhmää ja kertoo hieman ryhmän tavallisesta opiskelupäivästä.

- Aamulla koulupäivä aloitetaan aamupalalla, jonka aikana jutellaan ajankohtaisista asioista. Sen jälkeen luokassa katsotaan selkouutiset, kuunnellaan radiota ja jutellaan siitä mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Sitten siirrytään päivän toimintaan ja varsinaiseen opiskeluun, Tommi kertoo.

- Arjen taitoja opetellaan asuntolassa. Asuntolan keittiössä tehdään yhdessä ruokaa, ja siellä voi myös harjoitella yksin asumista niin halutessaan. Sodankylässä TELMA-opiskelijoille järjestetään tuettua asumista asuntolassa, ja sinne myös Rovaniemen opiskelijat menevät vielä tänä keväänä kokeilemaan itsenäistä asumista.

 

VALMA erityisopetuksena ohjaa ammatillisiin opintoihin

Ammatilliseen koulutukseen valmentava VALMA-koulutus erityisopetuksena tähtää ammatillisiin opintoihin. Koulutuksen sisältö on pääsääntöisesti samanlainen kuin VALMAssa muutenkin, mutta opiskelijoille turvataan erityisen tuen tarve. Koulutuksen aikana kartoitetaan toimintakykyä ja arvioidaan sitä, onko opiskelijalla valmiuksia opiskella ammatillista perustutkintoa, vai olisiko oikea polku ammatilliseen erityisoppilaitokseen.

- VALMA erityisopetuksena kestää pääsääntöisesti yhden vuoden, mutta perustellusta syystä opintojen kestoa voidaan jatkaa, Johanna kertoo.

- Koulutuksen aikana kartoitetaan erityisen tuen tarpeita, valmentaudutaan työpaikalla järjestettävään koulutukseen sekä käydään tutustumisjaksoilla työelämässä ja koulutusaloilla.

 

valmaer_www.jpg

Allun piirros on melkein valmis. Omaohjaaja Ulla Heikinmatti seuraa taustalla.

 

Allu eli Neea Alamattila opiskelee VALMAssa erityisopetuksena. Allu aloitti opintonsa viime joulukuussa kokeiltuaan ensin opiskelua eläintenhoitajaksi syksyn ajan.

- Ammatilliset opinnot aloitettuani tajusin marraskuun aikana, että opiskelemani ala ei kiinnostakaan. Jaksamiseni meni syksyn aikana huonoksi, jolloin otimme tänne yhteyttä, Allu kertoo.

Allu on vahvistanut motivaatiotaan ja opiskeluvalmiuksiaan VALMA-opinnoissa. Hän oli kolmen viikon työssäoppimisjaksolla Korundissa, mikä sai mielen piristymään ja palautti motivaation ajatella tulevaisuutta.

- Olen aina ollut taiteellinen ja luova, mutta minulla oli pitkä tauko jolloin en tehnyt mitään taiteellista. Korundin työssäoppimisjakson aikana se taiteellisuus tuli takaisin ja aloin hiihtoloman aikana miettimään, että voisin hakeutua opiskelemaan parturi-kampaajaksi, koska siellä tarvitaan näitä taitoja, Allu pohtii.

- Seuraavalla koulutukseen tutustumisjaksolla huhtikuussa haluaisin tutustua hius- ja kauneudenhoitoalan opintoihin.

Myös VALMAssa lehtorina toimiva Ulla Heikinmatti toteaa, että työelämäjakso Korundissa vahvisti Allua tosi paljon. Se toi hänelle tosi paljon motivaatiota miettiä tulevaisuutta.

Allu ei hakenut juuri päättyneessä yhteishaussa vielä opiskelupaikkaa, mutta aikoo hakea opiskelemaan joko ensi syksyn aikana jatkuvassa haussa tai seuraavan vuoden yhteishaussa. VALMA-opintojensa aikana hän on oppinut käyttämään tehokkaammin tietokoneita ja on oppinut muun muassa fysiikkaa ja kemiaa.

- Tietokonetaitoni olivat heikossa hapessa tätä ennen, Allu tunnustaa.

 

Vaativana erityisenä tukena järjestettävä ammatillinen koulutus

- Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus (TELMA) Rovaniemellä ja Sodankylässä
- Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA) erityisopetuksena Rovaniemellä

Haku osoitteessa www.opintopolku.fi

 

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    13.3.2019

 

Takaisin tiedotearkistoon>