Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 29.4.2021 - 29.5.2021

Anna Kallunki palkittiin Food Business Challenge -kilpailussa

REDUn Kemijärven toimintayksikössä luonnonvaratuottajaksi opiskeleva Anna Kallunki menestyi Seinäjoen ammattikorkeakoulun järjestämässä opiskelijakilpailussa.

Anna Kallunki pitää käsissään kastikepulloa ja hillopurkkia.

Viidettä kertaa järjestetyn valtakunnallisen Food Business Challenge -kilpailun teemana oli kestävät ruokaratkaisut. Kisaan pystyi osallistumaan uusilla tuote- ja palveluideoilla, jotka liittyivät muun muassa ruuan tuottamiseen, jalostamiseen tai kuluttajiin, eli ruoka-alalle pellolta pöytään. Kasviproteiinit, ruokahävikki ja erilaiset ruokakulttuurit nousivat vahvasti esiin tämän vuoden kilpailussa.

Kilpailussa järjestettiin omat sarjat korkeakouluopiskelijoille sekä toisen asteen opiskelijoille. REDUssa luonnonvaratuottajaksi opiskeleva Anna Kallunki voitti toisen asteen opiskelijoiden sarjan Paholaisen puolukka -tuoteperheellään.  

- Opettajat kannustivat minut mukaan kilpailuun. Ajattelin, että ei kai siinä voi hävitäkään, Anna Kallunki muistelee. 

Anna oli jo aiemmin tehnyt puolukkapohjaista paholaisen hilloa, ja päätyi laajentamaan tuotesarjaa kilpailua varten. Hän suunnitteli hillon rinnalle puolukkapohjaisen chilikastikkeen ja hävikin poistoksi siivilöintimassasta makusuolaa.  

 

Anna Kallungin kilpailutuotesarja esillä.

 

Tuomaristo kehui Annan tuoteperhettä houkuttelevaksi ja viimeistellyksi tuoteideaksi, jolle tuomaristossakin innostuttiin keksimään kohderyhmiä ja käyttötapoja. Idealle nähtiin kaupallista potentiaalia jopa kansainvälisilläkin markkinoilla. Tuomaristo arvosti kaikissa finalisti-ideoissa muun muassa sitä, että ne keskittyivät kukin omasta näkökulmastaan kestävyysteeman aitoihin ongelmiin ja luomaan niihin persoonallisia ratkaisuja. 

- Kestävä kehitys näkyi minulla tuotteiden suunnittelussa siten, että kyseessä on paikallinen tuote paikallisista raaka-aineista. Puolukan keräämisellä voisi työllistää paikallisia nuoria. Tuotteiden hävikki on nollissa, kun vielä siivilöinnistä tehdään makusuolaa, Anna kertoo. 

Annalla on suunnitelmissa alkaa myymään kehittelemäänsä tuotesarjaa pienimuotoisesti jo opiskelunsa ohella. Samalla hän saa tuotteilleen arvokasta asiakaspalautetta, ja voi jatkokehitellä tuotesarjaansa. 

- Valmistun luonnonvaratuottajaksi reilun puolen vuoden kuluttua. Minulla on jo muitakin tuotteita kehitteillä, ja tässä koulussa saan siihen hyvää tukea ja apua opettajilta. Voin myös käyttää koulun tiloja ja laitteita tuotekehittelyyn, Anna kertoo. 

- Tässä koulutuksessa on tosi innostava ympäristö. Opettajat ja luokkakaverit on kivoja, ja ilmapiiri on rento. Tällaiselle tekevälle ihmiselle sopii se, kun koulutuksessa saa tehdä itse paljon, Anna kiittelee.  

Rahapalkintojen lisäksi finaali tarjosi kilpailijoille hienon mahdollisuuden saada sparrausta ideoilleen. Palkinnot kilpailuun lahjoittivat Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Into Seinäjoki sekä Seinäjoen yliopistokeskus. Anna sai tuomaristolta hyviä vinkkejä ja ideoita tulevaisuudelle. 

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    29.4.2021

 

Takaisin tiedotearkistoon>