Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 31.3.2017 - 30.4.2017

Autoasentaja kirittää lähihoitajaa

Noora Kursu opiskelee lähihoitajaksi ja Tomi Laitinen autoasentajaksi Lapin ammattiopistossa. Heidän opiskeluympäristönsä ovat hyvin erilaiset, mutta vapaa-ajalla he molemmat viihtyvät kelkan sarvissa ja kirittävät toisiaan snowcross-radalla. Talven kisakauden viikonloput kuluvat tältä kaksikolta kelkkakisoja kiertäessä.

Noora Kursu web.jpg

Tomi Laitinen.jpg

Tomi Laitinen on ajanut kilpaa kelkalla viitisen vuotta. Vuonna 2015 hän voitti Suomen Cupin juniorit 14-16 sarjassa. Sen jälkeen hän siirtyi Semi Pro luokkaan. Tänä vuonna parhaita onnistumisia ovat tarjonneet kansalliset kisat Suomulla ja Luostolla, joissa Tomi nousi voittajana podiumille.

Tomi opiskelee autoalan perustutkinnossa toista vuotta ajoneuvoasentajaksi. Alan valinta oli hänelle selvä jo hyvissä ajoin ennen yhteishakua. Toisena alavaihtoehtona mielessä pyöri kone- ja metalliala.

- Kyllä tuntuu että olen valinnut oikean alan. Haluan tästä itselleni työn.

Tomi kertoo, että opiskeluympäristö on rento ja mukava.

- Opiskelu vaatii itsenäisyyttä. Täytyy itse pitää huolta siitä, että oppii asiat kunnolla ja tarttuu hommiin. Jos menee aina siitä missä aita on matalin, ei opi yhtä hyvin eikä siten myöskään työllisty yhtä helposti.

Tomin määrätietoisuus on huomattu myös työssäoppimispaikoilla, ja hän uskoo työllistymismahdollisuuksiensa olevan hyvät jatkossa.

- Jos haluaa hoitaa hommat kunnolla, niin antaa myös työssäoppimispakoilla itsestään hyvän mielikuvan ja sitä kautta työllistyminen on helpompaa.

Autoala vaatii Tomin mukaan ainakin hyviä hermoja. Lisäksi pitää olla valmis oppimaan koko ajan uutta, sillä tekniikka kehittyy jatkuvasti. Kilpaurheilu on tuonut Tomin mielestä opiskeluun hyötyä ainakin siten, että on hyvä kunto ja voimaa. Myös määrätietoisuus ja kunnianhimo huokuu tästä kaverista, ja näistä piirteistä on takuulla hyötyä sekä kisaradoilla että ammatissa.

 

Sisar hento valkoinen snowcross-radalla

Noora Kursu opiskelee ensimmäistä vuotta lähihoitajaksi. Ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa ei vielä herunut.

- Pääsykokeissa ryhmäkeskustelu ja matematiikan tehtävät olivat minulle hankalia.

Noora kävi vielä kymppiluokan ja paransi opiskeluvalmiuksiaan, jonka jälkeen pääsi opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon.

- Jo ala-asteelta lähtien minulle oli selvää, että halusin hoiva-alalle töihin. Lähihoitajaksi valmistumisen jälkeen jatkan mahdollisesti ammattikorkeakouluun sairaanhoitajaksi.

Noora opiskelee ammattiin urheiluakatemia-opiskelijana. Hänellä on siis ammatillisten opintojen rinnalla urheiluvalmennusta, johon sisältyy treenejä kolme kertaa viikossa.

- Opiskelu on tuonut kuluvan vuoden aikana paljon lisää etua myös kilpaurheiluun. Urheiluakatemian ansiosta kunto ja voimat ovat kasvaneet. Ammatilliset opinnot taas ovat opettaneet pitämään omasta terveydestä huolta, ja opiskelu on kasvattanut itsetuntemusta. Ollaan opittu esimerkiksi verenkiertoelimistöön, sydämeen ja sykkeeseen liittyviä asioita, jotka auttavat seuraamaan omaa kuntoa ja sen kehitystä.

- Myös itsevarmuutta olen saanut paljon lisää sekä kymppiluokalla että nyt ammatillisten opintojen parissa, Noora kertoo.

Noora ajaa nyt neljättä kisakauttaan, ja voitti tänä vuonna Suomen Cupin mestaruuden naisten sarjassa. Aiemmin hän harrasti ratsastusta, mutta kelkkakärpänen puraisi kelkkakerhon treeneissä, joihin hän meni kavereidensa kanssa kokeilemaan lajia. Yläasteella hänen lajivalintaansa kummasteltiin, mutta Noora on nyt näyttänyt ihmettelijöille mihin hän pystyy.

- Urheilu auttaa tulevassa ammatissani siten, että olen hyvässä kunnossa. Ala on kuitenkin osittain melko fyysinen. Urheilu helpottaa myös selviytymään henkisesti raskaalla alalla. Myös asiakkaille on helpompi puhua terveyteen liittyvistä asioista, kun on itse hyvässä kunnossa.

noora kelkkailee web.jpg

Lähihoitajaksi opiskelevan Nooran käsissä taittuu kevyesti sekä kelkka että vaikkapa potilassänky.

 

noorajatomi_web.jpg

Noora ja Tomi treenaavat yhdessä sekä pitävät ja huoltavat kelkkojansa samassa tallissa. Luoston kisassa kuluvana talvena molemmilla oli komea pytty kotiintuomisina.

 

tomi kelkkailee web.jpg

Tomin tavoitteena on siirtyä ensi kaudelle Semi Pro -sarjasta Pro-sarjaan.

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    31.3.2017

 

Takaisin tiedotearkistoon>