Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 13.5.2020 - 31.8.2020

Digitaaliset kaksoset mukaan uudistuvan energian tuotantoon

Uusiutuvien energiamuotojen käyttö ja niihin perustuva liiketoiminta kehittyvät Lapissa digitaalisten kaksosten avulla. REDU on osatoteuttajana hankkeessa.

Duke uutiskuva.jpg

Digitaalisilla Kaksosilla Vipuvoimaa Uusiutuvalle Energialle -hankkeessa parannetaan myös ennakoivasti alueen toimijoiden valmiuksia vastata energiatehokkuusdirektiivin vaatimuksiin.

Digitaalinen kaksonen (Digital Twin) on virtuaalinen malli tuotteesta, prosessista tai palvelusta. Sen avulla voi visualisoida havainnollisesti kohteen toimintaa ja siihen liittyvää informaatiota.

Hankkeessa selvitetään uusiutuvan energian tuottamiseen keskittyvien yritysten tarpeet ja mahdollisuudet digitaalisten kaksosten hyödyntämiseksi liiketoimintansa osa-alueilla kuten myynnissä, markkinoinnissa, huollossa, ylläpidossa, asiakaspalvelussa, uusien tuotteiden suunnittelussa, henkilöstön kouluttamisessa ja järjestelmien turvallisuuden ja hyötysuhteen parantamisessa.

Tarkoituksena on tehostaa uusiutuvien energiamuotojen käyttöä kun alueen energia- ja talotekniikan yritysten liiketoiminnan edellytykset ja kilpailukyky paranevat. Samoin kohentuvat yritysten valmiudet vastata energiatehokkuusdirektiivin vaatimuksiin.

Käytännössä luodaan peli- ja VR-teknologialla toimiva sovellusalusta, johon voidaan rakentaa modulaarisesti digital twin -kohteita eri yrityksissä. Hankkeessa pilotoidaan myös malliympäristö digital twinien käyttöön ja laaditaan dokumentaatio ja teknisen tuen malli yrityksille oman ympäristön rakentamiseksi.

Pitkällä aikavälillä hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää alan koulutuksen järjestämisessä, ja niistä voidaan jatkokehittää uusia, alaa uudistavia ratkaisuja.

Sovelluspaketti ja muut hankkeen tuotokset digital twineistä tulevat julkisesti jakoon ja yritysten vapaaseen käyttöön. Hankkeen päätteeksi järjestetään seminaari, jossa tulokset esitellään tarkemmin.

 

Hankeinfo

Digitaalisilla Kaksosilla Vipuvoimaa Uusiutuvalle Energialle -hanke on Lapin ammattikorkeakoulun Digitaalisten ratkaisujen osaamisryhmän vetämä hanke. Yhteistyökumppanina ja osatoteuttajana toimii Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU.

Aikataulu: 1.1.2020 - 31.12.2022
Hankkeen kokonaisbudjetti on 761 732 euroa ja sitä rahoittaa Lapin liitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

Lisätietoja:
projektipäällikkö Tauno Tepsa
040 821 6865, tauno.tepsa(ät)lapinamk.fi
Digitaaliset ratkaisut
Lapin AMK

projektipäällikkö Vesa-Matti Ruismäki
p. 0400 377 623, vesa-matti.ruismaki(ät)redu.fi
Lapin koulutuskeskus REDU

Kirjoittanut Heli Lohi, Lapin AMK
Julkaistu    13.5.2020

 

Takaisin tiedotearkistoon>