Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 26.2.2016 - 27.3.2016

Edulapilta Taitaja-kilpailuihin iso joukkue

Lapin ammattiopistossa opiskeleva, Sevettijärveltä kotoisin oleva Juuso Fofonoff on yksi Edulapin 14 edustajasta ammattitaidon SM-kilpailuissa Seinäjoella. Fofonoff kilpailee finaalissa puusepän lajissa. Tänä keväänä Edulapin oppilaitoksista, eli Lapin ammattiopistosta ja Lapin matkailuopistosta on mukana ennätyssuuri joukkue. Semifinaalit menivät hienosti!

kari_ja_juuso_s.jpg

Opettaja ja valmentaja Kari Jussila luottaa Juuso Fofonoffin osaamiseen. Miesten hyppysissä Juuson semifinaalityö, avainkaappi.


Katso video! Juuso kertoo semifinaalityöstään!

Ammattitaidon SM-kilpailujen finaaliin pääseminen on jo kova osoitus opiskelijan osaamisesta ja kilpailijan taidoista. Eri lajien semifinaaleissa kilpailee yli tuhat opiskelijaa ja finaaliin pääsee jokaisesta lajista vain kahdeksan parasta kilpailijaa tai joukkuetta.

Fofonoff tuli Haapavedellä järjestetyissä semifinaaleissa toiseksi ja lunasti näin paikkansa finaaliin. Opettaja Kari Jussila kehuu suojattinsa työmoraalin olevan tärkein syy menestykseen.

- Kyllähän töitä tulee tehtyä. Tässä valmistuu nyt siskolle sohvapöytä, kertoilee höyläpenkin äärestä tavoitettu nuorimies.

liitos2s.jpg

kappaleet_sohvapoytas.jpg

liitos1s.jpg
Tarkat ja tiiviit liitokset ovat Juuso Fofonoffin parasta osaamisalaa.

Semifinaalit toivat varmuutta

Hän lähti Sevettijärveltä Rovaniemelle, koska tämä on lähin paikka, jossa puusepäksi voi opiskella. Toki Saamelaisalueen koulutuskeskus tarjoaa sekin käsi- ja taideteollisuusalan koulutusta, mutta Juuso halusi nimenomaan puusepäksi ja siksi valinta oli Lapin ammattiopisto. Opettajat huomasivat varsin pian, että heillä on käsissään lahjakas taitaja. Työn alla olevan sohvapöydän työnjäljestä sekä rakenneratkaisuista näkee heti, ettei Juuso ole tottunut menemään siitä mistä aita on matalin.

- Kari tuli sitten kysymään lähtisinkö kilpailijaksi. Mietin viikonpäivät, mutta päätin sitten lähteä Ihan hyvä, että näin päätin.

Finaalitehtävä tiedetään vasta paikanpäällä, mutta edellisvuosien töitä tutkimalla voi valmistautua kilpailuun. Mittatarkkuus, työturvallisuus, liitokset ja osaluettelot ovat tärkeitä kriteereitä kun paremmuutta ratkotaan. Aika on myös rajattu. Sekä kilpailija että hänen valmentajansa ovat molemmat Taitaja-kisojen ensikertalaisia. Pohjanmaalle lähdetään silti luottavaisena.

- Kisoihin lähdetään hyvillä mielin, niin hyvin semifinaalit menivät. Juuso on tehnyt monipuolisia töitä ja siksi varmuus tekemiseen on jo tullut. Edes tiukka aikataulu ei tuottanut semifinaaleissa ongelmaa, kertoo Juuson opettaja ja valmentaja Kari Jussila.

- Se meni kyllä niin hyvin, että siivoilin jo pöytää kun muut vielä kasaisivat töitään, hymyilee Juuso.

kaappi1s.jpg

kasis.jpg

 

 

Taitaja on suurtapahtuma

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma. Tänä vuonna Seinäjoella 10. - 12.5. järjestettäviin kilpailuihin osallistuu yli 400 opiskelijaa 44 eri lajissa. Finaaliin päässyt voi jo sanoa olevansa yksi Suomen parhaista.

Kilpailutehtävät ovat ammattitaidon kannalta vaativia ja olosuhteet vastaavat todellista työympäristöä. Jokaisessa lajissa tuomaristoon kuuluu koulutuksen, työnantajien ja työntekijöiden edustajat. Kilpailu kestää kolme päivää ja usein mitalit ratkeavat vasta viimeisenä päivänä. Vaikka taistelu paremmuudesta on kovaa, vallitsee kilpailijoiden kesken reilu ja rehti ammattilaishenki. Taitaja-kilpailussakin tärkein asia on uuden oppiminen ja itsensä voittaminen.

Ammattitaidossa kilpaileminen on vaativaa ja rankkaakin, mutta se on myös erittäin palkitsevaa. Jo se, että pääsee kehittämään itseään parhaiden joukkoon, on hieno asia. Sitä arvostaa myös tuleva työnantaja.

 

Edulapin Taitaja2016-joukkue

Tarjoilija
Noora Waara

Matkailu
Elina Penttinen ja Aino Ristimella
Ulriika Väisänen ja Noora Latvakoski

Kondiittori
Emmi-Maria Kemppe

Yrittäjyys (joukkue)
Taija Lipponen Lamo
Aleksi Pitkänen Lamo
Joonas Vanhatapio Lao

Asiakaspalvelu ja myynti
Elsi Pirttijärvi

Huonekalupuuseppä
Juuso Fofonoff

Vaatteenvalmistus
Katriina Ruokanen

Kuljetuslogistiikka
Janne Jakkila

Tietokoneet ja verkot
Aki Pikkupeura

Kirjoittanut Petteri Nissinen
Julkaistu    26.2.2016

 

Takaisin tiedotearkistoon>