Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 9.9.2016 - 9.10.2016

Emil on euroopanmestari!

Euroopanmestari Emil Karjalaista juhlittiin syyskuun alussa Lapin ammattiopiston Sodankylän toimipisteessä mitalikahveilla. Voimanostossa EM-kultaa ja -hopeaa voittanut Emil opiskelee lähihoitajaksi ja on noussut nopeasti määrätietoisella työllä voimannoston kansainväliselle huipulle.

eemeli.jpg

Emil Karjalaisen upea euroopanmestaruus tuli sarjassa 16-17-vuotiaat alle 67,5 kg. Hopeaa hän taas kuittasi niin sanotussa Over all –sarjassa, jossa kaikki kilpailijat nostavat samassa sarjassa painoluokista riippumatta. Emilin voidaan siis sanoa olleen koko kilpailujen toiseksi kovin nostaja 16-17-vuotiaiden sarjassa. Onnistumisen iloa lisäsi vielä rovaniemeläisen Jimi Viitasaaren pronssi tässä sarjassa. Myös Jimi opiskelee Lapin ammattiopistossa.

Voimanostossa tehdään kolme osasuoritusta, jotka ovat jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastanosto. Suoritusten tulokset lasketaan yhteen, ja suurimman yhteistuloksen nostanut on voittaja. Emil kilpaili niin sanotussa raaka-sarjassa, jossa suoritukset tehdään ilman tukea antavia varusteita.

- On tämä iso juttu. Ensimmäiset arvokisat ja ylipäätään vasta toiset kilpailut, joihin osallistuin, kertoo Emil tyytyväisenä.

- Kyllähän se jännitti kovasti kun ei aiempaa kisakokemusta ole. Ei oikein ruoka maistunut ja edellisenä yönä nukuin vain tunnin. Ensimmäiset kisat olivat pienet karsintakilpailut ja EM-kilpailuissa olin sitten 400 osallistujan kisoissa. Ei ollut todellakaan parhaita nostojani, mutta mestaruus tuli.

 

mitali.jpg
"Ei ollut todellakaan parhaita nostojani", sanoo Emil. Kokeilkaapa perässä: kyykky 140 kg, penkki 80 kg, maastanosto 175 kg!

Euroopanmestari antaa suuren tunnustuksen Seppo Junttilalle, joka on kolminkertainen maailmanmestari voimannostossa. Sepon opastamana treenit on saatu kohdalleen ja rauta nöyrtymään. Seppo oli se, jonka innostamana Emil alkoi lajia puolitoista vuotta sitten tosissaan harrastamaan.

- Äidilläni Marja-Leenalla on Polar Gym kuntosali Sodankylässä. Siellä kuljin satunnaisesti. Nykyään treenaan neljästä viiteen kertaa viikossa. Kolme viikkoa tulee kovempaa treeniä ja sitten viikko rennompaa. Harjoittelun lisäksi riittävä ravinto ja lepo ovat tärkeitä tässä lajissa, kertoo Emil.

Voimailu on tuonut Emilille hyvän lisän myös opiskeluun ja tulevaan ammattiin. Lähihoitajan työssä tarvitaan toisinaan voimaa, mutta ennen kaikkea oikeaa työskentelyergonomiaa.

- Kyllä sen huomaa, että asiakkaiden siirtäminen on itselle ja asiakkaalle miellyttävämpää ja turvallisempaa kun ymmärtää nostoihin liittyvän ergonomian.

Emilin seuraava tavoite ovat loppuvuoden SM-kilpailut. Sinne lähdetään ilman paineita, ja mikäpä on lähtiessä kun palkintokaapissa on jo EM-mitaleita. EM-kilpailuissa hieman niksahtanut selkä hoidetaan kuitenkin ensin kuntoon ja sitten jatketaan. Palo kilpailemiseen siis syttyi menestyksen myötä.

- Oli mahtavaa olla sellaisissa kilpailuissa osallistujana. Siellä oli tuttuja kannustamassa koko ajan ja kun sitten nousi kuuntelemaan Maamme-laulua korkeimmalle korokkeelle, niin olihan se hieno hetki, kertoo Emil.

porukka.jpg

Emiliä ja euroopanmestaruutta juhlittiin Sodankylän toimipisteessä kakkukahvein 8. syyskuuta.

Kirjoittanut Petteri Nissinen, Kuvat: Vesa Väyrynen
Julkaistu    9.9.2016

 

Takaisin tiedotearkistoon>