Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 18.2.2019 - 31.8.2019

"Hae ammatilliseen koulutukseen!" - kirje nuorille ammatilliselta opettajalta

Ammatillinen opettaja Oula Jumisko kirjoitti nuorille kirjeen, jossa hän kannustaa rohkeasti hakemaan yhteishaussa ja opiskelemaan omasta mielestä kiinnostavia aloja. Lue Oulan kirje täältä!

Oula Jumisko web.jpg

 

Hae ammatilliseen koulutukseen.

Tänä keväänä peruskoulun ja lukion päättävien ammatillisen koulutuksen yhteishaku lähenee.  Haku on tänä vuonna perustutkintoihin 19.2.- 12.3.2019. Nuorten on valittava minkä alan ja ammatin he haluaisivat opiskella, jotta tulevaisuudessa olisi työtä ja toimeentuloa. Tätä kannattaa miettiä huolella, mutta ei liian vakavasti. Kannustan kaikkia nuoria hakemaan ja opiskelemaan alaa, mistä he ovat kiinnostuneita, motivoituneita ja mistä he haaveilevat. 

Nuoret, älkää miettikö ja murehtiko, jos peruskoulu meni heikommin ja numerot olivat mitä olivat. Opiskelemaan voi lähteä ja kun opiskelu lähtee käyntiin, niin mahdollisuudet työelämään ja myös jatko-opintoihin ovat erittäin hyvät. Ottakaa selvää ja tutustukaa eri aloihin, menkää kysymään opinto-ohjaajilta ja tutustumaan oppilaitoksiin. Oppilaitokset ottavat tutustujia mielellään vastaan sekä neuvovat ja opastavat koulutuksista ja niiden käytänteistä.

Mahdollisuuksia opiskella eri aloille on Lapissa paljon; esimerkiksi tekniikka, palvelu, kauppa/hallinto, humanistinen-/taideala, maa-/metsätalous, luonnontieteet, terveys/hyvinvointi, tietojenkäsittely/tietoliikenne. Ammatillisen perustutkinnon opinnot koostuvat ammatillisista opinnoista ja yhteisistä opinnoista. Opiskelija saa laajaa ammatillista perusosaamista alan eri tehtäviin. Osaamista voidaan hankkia hyvin joustavasti myös työpaikoilla joko oppi- tai koulutussopimuksella. Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Allekirjoittaneella oli huono todistus peruskoulusta ja kaikenlaista sattui. Muistan mm. yhden tilanteen ala-asteelta, jossa opettaja haukkui minut kaikkien kuullen ”pönttöpääksi ja idiootiksi”. Haukkumisen syynä oli se, että olin tullut kouluun kuumeessa, koska yritin olla tunnollinen koululainen. Peruskoulun jälkeen pääsin ammattikouluun, jossa menestyin ja sain jopa stipendin. Opettajat olivat loistavia ja kannustivat. Tästä sain kipinän jatko-opintoihin. Opiskelin muutaman vuoden työssäolon jälkeen rakennusmestariksi ja sitten edelleen AMK insinööriksi ja ammatilliseksi opettajaksi. Nyt opiskelen ylemmän ammattikorkeakoulun YAMK insinööritutkintoa.

Hakekaa nuoret opiskelemaan! Ottakaa opiskelu tosissanne, oikealla asenteella ja noudattakaa opiskelussa ja työpaikalla sovittuja ohjeita ja pelisääntöjä.  Näillä pääsette pitkälle ja elämä kantaa. Voisin vielä lainata edesmenneen suuren urheilijan Matti Nykäsen pari lentävää lausetta: ”Jokainen tsäänssi on mahdollisuus” ja ”Huominen on aina tulevaisuutta” Tsemppiä ”amiksen” yhteishakuun.

Ammatillinen opettaja Oula Jumisko

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    18.2.2019

 

Takaisin tiedotearkistoon>