Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 13.3.2020 - 12.4.2020

Haku erityistä tukea tarvitseville

Vaativana erityisenä tukena järjestettävää ammatillista koulutusta järjestetään REDUssa Rovaniemellä ja Sodankylässä. Koulutukset on tarkoitettu nuorille, joilla on erityisen tuen tarve.

telma_www.jpg

 

Vaativana erityisenä tukena järjestettävää ammatillista koulutusta ovat Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus TELMA sekä Ammatilliseen koulutukseen valmentava VALMA erityisopetuksena. TELMA tähtää itsenäiseen arkeen ja työelämätaitoihin, kun taas erityisopetuksena järjestettävä VALMA tähtää ammatillisiin opintoihin. Molempiin koulutukseen hakeutuvilla tulee olla erityisen tuen tarpeet ja perusteet.

Molemmissa koulutuksissa opiskelijoille tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittymissuunnitelma (HOKS), jonka mukaan opiskelijan polku räätälöidään ja sitä voidaan tarkentaa matkan varrella. Osa nuorista saattaa hakea molempiin koulutuksiin, jolloin huhtikuussa järjestettävissä haastatteluissa viimeistään selviää, kumpi koulutuksista sopii hakijalle paremmin. Siirtymistä koulutuksesta toiseen voidaan tehdä myös opiskelun aikanakin tarpeen mukaan.

 

TELMA tähtää työhön ja itsenäiseen elämään

TELMAn tarkoituksena on antaa opiskelijalle valmiuksia toimia itsenäisesti arjessa ja saada valmiuksia työelämään. Koulutuksen aikana harjoitellaan itsenäistä asumista ja toimimista sekä työelämässä pärjäämistä. Koulutuksen kesto räätälöidään opiskelijan tarpeiden mukaan, mutta yleensä se kestää kolme vuotta.

Arjen taitoja opetellaan muun muassa työelämäjaksoilla, asioinnin harjoittelulla sekä asuntolassa toimimisella. Asuntolan keittiössä laitetaan yhdessä ruokaa, ja siellä voi myös harjoitella yksin asumista niin halutessaan.  Sodankylässä TELMA-opiskelijoille järjestetään tuettua asumista asuntolassa.

 

VALMA erityisopetuksena ohjaa ammatillisiin opintoihin

Ammatilliseen koulutukseen valmentava VALMA-koulutus erityisopetuksena tähtää ammatillisiin opintoihin. Koulutuksen sisältö on pääsääntöisesti samanlainen kuin VALMAssa muutenkin, mutta opiskelijoille turvataan erityisen tuen tarve. Koulutuksen aikana kartoitetaan toimintakykyä ja arvioidaan sitä, onko opiskelijalla valmiuksia opiskella ammatillista perustutkintoa, vai olisiko oikea polku ammatilliseen erityisoppilaitokseen. VALMA erityisopetuksena kestää pääsääntöisesti yhden vuoden, mutta perustellusta syystä opintojen kestoa voidaan jatkaa. Koulutuksen aikana kartoitetaan erityisen tuen tarpeita, valmentaudutaan työpaikalla järjestettävään koulutukseen sekä käydään tutustumisjaksoilla työelämässä ja koulutusaloilla.

 

Haku vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen

- Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus (TELMA) Rovaniemellä ja Sodankylässä
- Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA) erityisopetuksena Rovaniemellä

Haku osoitteessa www.opintopolku.fi

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    13.3.2020

 

Takaisin tiedotearkistoon>