Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 28.11.2016 - 28.12.2016

Huippuvaatettajamme kisaavat nyt EM-mitaleista!

Lapin ammattiopiston huippuosaamista nähdään maailmalla joulukuun alussa kun kaksi rovaniemeläistä vaatesuunnittelijaa suuntaavat ammattitaidon EM-kisoihin Göteborgiin. Jenni Ranta ja Katriina Ruokanen taistelevat muoti ja vaatetus -lajissa EM-mitaleista.

vaatetus1s.jpg

Valmentaja Heljä Tapio ja kilpailijat Jenni Ranta sekä Katriina Ruokanen ovat valmistautuneet huolella mitalijahtiin. Lapin ammattiopiston vaatetusalan tilat ovat kaikille kuin toinen koti. Tarkastelun kohteena on tässä kisatehtävänä olevat työhousut.


Nuorten ammattitaidon EM-kilpailu, eli EuroSkills -kilpailu, on valtavan kokoinen tapahtuma. Kilpailuissa vierailee kymmeniä tuhansia ihmisiä yleisönä ja mitaleja tavoitellaan 35 eri lajissa. Suomen maajoukkueessa on 30 nuorta kilpailijaa. Joukkueen kilpailijat on valittu karsintakilpailuissa syksyn 2015 aikana. Monilla on kilpailutaustaa ammattitaidon SM-kilpailusta Taitajasta.


Maajoukkueessa treenataan kansainväliselle huipulle

 Lapista mukaan finaaliin ovat päässeet Jenni Ranta ja Katriina Ruokanen, jotka molemmat ovat lähtöisin Rovaniemeltä. Ruokanen opiskelee neljättä vuotta ammattilukiossa vaatetusompelijaksi. Ranta taas on jo valmistunut samaiseen ammattiin Lapin ammattiopistosta, jatkaa parhaillaan yrittäjänä, on opiskellut vaatturiksi Jyväskylän ammattiopistossa ja tekee näyttötutkintoa erikoisvartaloiden kaavoituksesta.

-    Kiirettä riittää, mutta hyvää kuuluu, tuumivat naiset.

-    Viime kuussa oli juuri kaksi SkillsFinlandin harjoitusleiriä ja itse kisoja varten treenaamme koko ajan.

Suomen ammattitaitomaajoukkueen leireillä harjoitellaan kisapäiviä ja aikatauluja, viilataan kilpailussa tehtävää mallia ja tehdään tarvittavia muutoksia työvaiheisiin ja kaavoituksiin. Kilpailutehtävä on siis pääpiirteittäin tiedossa, mutta vielä kisan aikana siihen tulee 30 % muutos. Näin punnitaan osaltaan ammattitaitoa ratkaista eteen tuleva ongelma tai muutos. Kaikkea ei voi harjoitella etukäteen.

-    Liivi on oma mallinnoksemme, eräänlainen street fashion –liivi, jossa on vaikutteita työvaatteesta, mutta se on kuitenkin vapaa-ajan asuste.

Yhteensä kilpailun aikana suunnitellaan ja piirrettään kolmet housut ja liivit. Mausteensa kisaan tuo mystery box, jossa olevista materiaaleista osa on käytettävä kilpailutuotteisiin. Jenni ja Katriina ovat kilpailupari ja tekevät yhteistyötä. Ensimmäisenä päivänä Ranta ompelee kisatehtävänä olevat työhousut, Katriina avustaa leikkuussa ja piirtää kaavoitusta mallistoon. Seuraavana päivänä on Katriinalla vuorossa liivin ompelu, johon kaavoitus ja leikkaus tehdään yhdessä. Jenni piirtää myös muotikuvan ja teknisen kuvan liivistä. Kolmantena päivä on buyer presentation, eli liivin esittely. Kilpailu käydään kokonaisuudessaan englanniksi.Yhteistyöllä ja hyvällä valmistautumisella voittoon

Menestyksen avaimet ovat huolellisessa valmistautumisessa, täydellisessä keskittymisessä ja kilpailun aikana eteen tuleviin muutoksiin ja yllätyksiin reagoinnissa. Jenni luottaa hyvään pohjatyöhön.

-    Meillä on hyvä malli. Teimme ensin molemmat omat mallimme ja yhdistimme niistä parhaat puolet. Sen jälkeen olemme kehittäneet malleja edelleen, sanoo Jenni.

-    Ja meidän työtapamme sekä kaavoitukseen liittyvät osaset ovat hyvät. Todella tyytyväisiä ollaan tehtyyn työhön ja harjoituksiin, lisää Katriina.

Vaikka Jenni opiskeleekin jo muualla, voivat he Katriinan kanssa treenata Lapin ammattiopistolla. Ammattiopiston vaatetusalan lehtori Heljä Tapio on heidän maajoukkuevalmentajansa, joka huolehtii tilat ja välineet sekä tarjoaa hellää ja osaavaa valmennusta. Tapio on kokenut kisakävijä ja hakenut osaamista Katriinan kanssa myös tutustumalla EuroSkills-kisoihin Ranskan Lillessä vuonna 2014. Ammattitaidon SM-kisoista on mitaleja ropissut. Viimeksi viime vuonna Katriina toi SM-hopeaa. Jyväskyläläinen Heli Mäkinen on ammattitaitomaajoukkueen puolella molempien naisten päävalmentaja ja kisojen Suomea edustava lajituomari.

Kisojen kynnyksellä Katriinalla riittää vielä pakerrusta lukio-opintojen kanssa ja Jennillä taas työtä yrityksessään ja opinnoissa. Jenni on juuri päässyt siihen, mistä moni vaatealan ihminen haaveilee. Hänen tekemänsä puku nähdään itsenäisyyspäivän juhlissa. Kisat alkavat 1.12. ja päättyvät 3.12.

-    Kun kultaa tulee, niin Lordi-aukiolla nähdään, naurahtavat Jenni ja Katariina ja kiittävät kaikkia sponsoreitaan huiman hienosta tuesta.

-    Heljälle kuuluu myös iso kiitos, hän on sellainen äitihahmo, jonka tukeen voi aina luottaa!

 

Lue myös juttu EM-kisoissa
tuomaroivasta Lapin matkailuopiston
Pia Suihkosta!

 

vaatetus2s.jpg

Kirjoittanut Petteri Nissinen
Julkaistu    28.11.2016

 

Takaisin tiedotearkistoon>