Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 27.11.2015 - 27.12.2015

Iglu nousee Jokiväylän toimipisteeseen

Kun iglu tehdään perinteisellä tyylillä, leikataan jäästä tai jäätyneestä lumesta palasia, jotka ladotaan iglun muotoon. Lapin ammattiopiston Jokiväylän toimipisteen pihalle iglu nouseekin aivan uudenlaisella menetelmällä yksikertaisen apulaitteen avustamana.

iglu1.jpg

Itävaltalaiset ja saksalaiset vaihto-opiskelijat Victoria Gießler, Julia Sparre, Veronika Schafler ja Melanie Reichspfarrer rakentavat Jokiväylän pihalle iglua 3D-velhomme Tarmo Aittaniemen innovatiivisella iglunrakennuskoneella. Illat pakerretaan 3D-mallintamisen opintojen parissa ja lyhyt valoisa aika käytetään iglua rakentaen. Hauskaa tuntuu olevan. Apulaitteen idea on yksinkertainen.

iglu2.jpg

- Keskellä on akselitolppa, jossa on kiinni kolmesta huonekaluputkesta rakennettu saranoitu aisa. Aisan toisessa päässä on avattava muottilaatikko, joka täytetään lumella. Kun laatikko on täynnä, avataan yksi sen seinistä. Siinä meillä on valmis pala iglua. Siirretään laatikkoa eteen päin ja tehdään seuraava, havainnollistaa Aittaniemi koneen toimintaa.

Kone tekee siis automaattisesti puolipallon muotoisen rakennelman. Samalla syntyy myös rakennelmaa tukeva holvirakenne, eikä erillisiä muottielementtejä tarvita muualle kuin sisäänkäynnin kohdalle.

- Emme ole tällaista lumirakentamista ennen päässeet kokeilemaan, emmekä varsinkaan tällaisella koneella, sanovat tytöt.

- Valmista on ensi viikolla ja ainakin osa meistä aikoo yöpyä iglussa kun se on valmis.

KATSO VIDEO IGLUN RAKENTUMISESTA!

 

Kirjoittanut Petteri Nissinen
Julkaistu    27.11.2015

 

Takaisin tiedotearkistoon>