Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 16.4.2019 - 30.8.2019

Iida ja Ilona kokkien suomenmestareita

Kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden SM-parikilpailu järjestettiin 2.-3.4. Helsingissä, Perho Liiketalousopiston Töölön kampuksella. Lapin koulutuskeskus REDUn kokkiopiskelijat Iida Sääskilahti ja Ilona Vasiljeff nappasivat kilpailussa kultaa. Parivaljakko pääsee näin ollen edustamaan Suomea Pohjoismaiden mestaruuskisoihin Norjaan ensi vuonna.

kokki_kultamitalistit_www.jpg

Ilona ja Iida kiertopalkintojen kanssa. Kokkien suomenmestaruus on tullut viimeksi Rovaniemelle 30 vuotta sitten. 

 

Työelämäyhteistyössä huippuunsa hiotut taidot

Kokkien ja tarjoilijoiden SM-kilpailua on järjestetty vuodesta 1981. Kilpailun tarkoituksena on lisätä ravintola-alan ammatillista osaamista ja arvostusta sekä motivoida opiskelijoita oman ammattitaitonsa kehittämiseen. Kisa järjestetään vuorovuosin eri puolilla Suomea ravintolakouluiksi perustetuissa oppilaitoksissa. Kilpailuun valikoituu vuosittain mukaan alan parhaat opiskelijat. Kolmannen vuoden kokkiopiskelijat Iida Sääskilahti ja Ilona Vasiljeff toivat hiotulla suorituksellaan kultapokaalin Rovaniemelle.

- Tytöt ovat tehneet paljon töitä yhdessä, ja oli mukava saada heille menestystä parikilpailussa, tyttöjen valmentajana toimiva ruokatuotannon lehtori Maria Jaatinen iloitsee.

- Iida ja Ilona ovat olleet yhtä aikaa työssäoppimassa Lapland Hotel Sky Ounasvaaralla. Jo siellä heidän yhteistyönsä muodostui tiiviiksi. Suuressa osassa tyttöjen ohjauksessa ovatkin olleet myös Skyn keittiömestarit Roope Kotila ja Jukka-Pekka Syväjärvi, kuin myös Choco Delin Jouko Rajanen, Maria kiittelee.

- Me oltiin käytännössä aina yhtä aikaa töissä Skylla ollessamme, ja siellä varmistui, että yhteistyömme toimii, Ilona kertoo.

 

mitalikahvit_www.jpg

Ilonan ja Iidan suomenmestaruutta juhlittiin kakkukahvein opiskelukavereiden ja REDUn henkilökunnan kesken. 


Etukäteissuunnittelulla varmuutta kisaan

Kilpailutehtävinä kokkipareilla oli muun muassa valmistaa kolmen ruokalajin menu yllätyskorin raaka-aineista. Korista löytyi karitsankaretta, kateenkorvaa, nieriää, kampasimpukkaa, raparperiä ja mansikkaa. Ammattitaitoa mitattiin myös teoriaosuudella, jossa testattiin gastronomian ja hygienian sekä raaka-aineiden tuntemusta. Tekniikkatehtävässä arvioitiin kilpailijoiden veitsenkäsittelytaitoa.

- Tarjolla olleiden raaka-aineiden osalta yleisraaka-aineiden suppea valikoima yllätti. Tyttöjen piti käyttää enemmän mielikuvitusta ja he joutuivat ratkomaan ongelmia. Tämä osoitti sen, että kaikkea ei voi etukäteen harjoitella, Maria kertoo.

- Tytöt tekivät kuitenkin takuuvarmaa työtä, jota olivat jo treeneissä suorittaneet. Olemme valmentaneet tyttöjä yhdessä ruokatuotannon lehtori Teemu Raasakan kanssa. Vaikka tiesimme, että tytöt ovat hyviä, emme voineet tietää, millainen muiden kilpailijoiden taso on. Tällä kertaa kaikki meni kuitenkin nappiin – aikataulussa pysyttiin ja maut olivat kohdillaan, Maria miettii.

Iida ja Ilona kertovat, että heidän vahvuutensa kilpailussa oli hyvä etukäteissuunnittelu. He ovat harjoitelleet sitkeästi eri komponentteja, mikä on tuonut tekemiseen rutiinia ja varmuutta.

- Kisan aikana elää sellaisessa kuplassa koko päivän, ja tekee asioita melkeinpä tiedostamatta, Iida nauraa.

- Vaikka omaan ja toisen tekemiseen luottikin tosi paljon, niin tällä kertaa kaikki meni nappiin. meillä oli varman näköiset annokset ja hyvä etukäteissuunnittelu näkyi niissä, Ilona kertoo.

Kokin lajissa kultamitali on tullut Rovaniemelle viimeksi 30 vuotta sitten. Kokkikisaajien lisäksi REDUsta oli mukana tarjoilijapari Hymy Orava ja Sandra Salminen, jotka sijoittuivat omassa lajissaan kuudenneksi. Tarjoilijoiden kilpailutehtäviin kuului muun muassa pöytien kattamista, viinien tunnistamista sekä juhlalounaan tarjoilua.

 

Kilpaileminen avaa paljon mahdollisuuksia 

Kilpailuihin osallistuminen kerryttää kokemuksen ja osaamisen lisäksi myös opintopisteitä. Ammattitaidossa kilpailevat opiskelijat suorittavat valmentautumisensa ja kilpailujensa myötä tutkinnon osan ”Huippuosaajana toiminen”. Kilpailutoiminnassa mukana oleminen avaa myös enemmän vaihtoehtoja työllistymiseen ja mahdollisuuksia päästä töihin hyviin ravintoloihin.

- Jos aikoo kilpailemaan, pitää oikeasti olla kiinnostunut itsensä kehittämisestä. Jokainen asia joka sinulle opetetaan, pitää ottaa tosissaan. Mikään ei ole liian vähäpätöinen asia opeteltavaksi, Iida painottaa.

- Tällä meidän alalla et ikinä ole valmis. Aina pitää oppia uutta ja seurata trendejä, Ilona muistuttaa.

Tuoreista suomenmestareista Iida jatkaa seuraavaksi kisauraansa Joensuussa toukokuussa järjestettäviin Taitaja-kisoihin, ja ensi vuonna tytöt osallistuvat yhdessä Pohjoismaiden mestaruuskisaan Norjassa. Vaikka molemmille tytöille töitä olisi tarjolla varmasti Suomen joka kolkassa, on heille Lappi selkeästi se paikka, jossa uraa halutaan luoda.

- En sulje kokonaan pois vaihtoehtoa, että kävisin jossain välissä muualla töissä. Mutta Lappiin haluan silti palata ja jäädä. Onneksi täälläkin on kokille huipputyöpaikkoja, Ilona kertoo.

 

kakkupöytä_www.jpg

Mitalijuhlan tarjottavat olivat REDUn opiskelijoiden loihtimia.

 

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    16.4.2019

 

Takaisin tiedotearkistoon>