Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 20.6.2019 - 20.7.2019

Itse tehdyllä kanootilla vesille

Puuteollisuutta opiskeleva Konsta Huusko kehitteli itselleen hieman erikoisemman oppimistehtävän. Hän teki opintoihinsa liittyen kanootin oman käyttöönsä.

Kanootin viimeistely

 

Haave omasta kanootista oli muhinut Konstan mielessä jo kauan, mutta nyt puualan opintojen yhteydessä sen toteuttaminen oli lopulta mahdollista.

- Pohdin pitkään kanootin tekotapaa. Päädyin tekemään kangaskanootin sen keveyden ja helpon liikuteltavuuden vuoksi. Tätä kutsutaan Skin-on-Frame –malliksi, Konsta kertoo.

Kanootti tulee omaan retkeilykäyttöön. Keveyden ansiosta sitä on helppo kantaa esimerkiksi siirryttäessä vesialueiden välillä. Myös kotoa sen voi kantaa suoraan rantaan.

kanootti_kantaminen_www.jpg

 

Idea valmistustapaan oppisopimuspaikasta

Konsta oli viime syksynä opintoihinsa liittyen oppisopimuspaikassa valmistamassa koirarekiä. Reet valmistettiin sitomalla ne naruliitoksilla. Sieltä tarttui mukaan ajatus toteuttaa kanootti samalla idealla.

- Naruliitoksin sidottuja koirarekiä ja kanootteja käytetään Grönlannissa, Konsta kertoo.

Puulajeiksi Konsta halusi valita suomalaista puuta. Käyttöön valikoitui mäntyä, koivua ja saarnia. Puuvalinnoista johtuen rimat piti jatkaa liimaamalla, ja se hidastutti prosessia melko paljon.

Kanootin pinta on nailonia, jonka päälle tuli polyuretaanipinnoite. Pinnoite toimii samalla UV-suojana. Myös eri materiaalien - kuten vaikkapa Saksasta tilatun kankaan - hankkiminen oli hidasta ja sitä sai odotella.

kanootin_sidokset_www.jpg

 

Paljon uuden oppimista

Puuteollisuuden perustutkintoa opiskeleva Konsta on kuvataiteilija. Hän on aiemmin opiskellut myös media-alaa. Puualan opintojensa jälkeen hänellä on suunnitelmissa perustaa alan yritys kaverinsa kanssa.

Kanootin teko oli hidas ja opettavainen prosessi, jossa valmiita ratkaisuja ei ollut tarjolla kuin apteekin hyllyltä.

- Tässä joutui – tai pikemminkin sai – ottaa itse paljon selvää asioista, Konsta miettii.

- Myös oppisopimuspaikassa opin paljon tähän liittyviä kikkoja, kuten vaikkapa puun höyrytaivutuksen. Koko prosessista Konsta piti Instagramissa päiväkirjaa.

Kanootin rakentaminen alkoi tammi-helmikuussa, ja vesille se laskettiin ensimmäisen kerran kesäkuun alussa.

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    20.6.2019

 

Takaisin tiedotearkistoon>