Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 28.11.2016 - 28.12.2016

Kansainvälistä ammattitaitoa arvioimassa

Göteborgissa pidettäviin ammattitaidon EM-kisoihin lähtee Suomesta kilpailijoiden lisäksi myös liuta tuomareita, eli experttejä. Yksi heistä on matkailu-, ravitsemis- ja talousalan lehtori Pia Suihko Lapin matkailuopistosta. Tuomaroitavana hänellä on hotellin asiakaspalvelu -laji.

pia_expertti.jpg

Pia Suihko arvioi Euroopan parhaiden ammattilaisten suorituksia EuroSkills -kilpailussa.


-    Kun johonkin lajiin lähtee Suomesta kilpailija, lähtee sinne myös expertti. Expertin on oltava alansa ammattilainen ja opettaja, tiivistää Suihko.

Tuomariksi ei pääse noin vain, eikä kisoihin mennä pystymetsästä. SkillsFinland ratkaisee hakemusten perusteella kenet se ottaa lajiin uudeksi expertiksi. Suihko on päässyt maajoukkueen koulutuksissa opiskelemaan muun muassa Ruotsin työkulttuuria ja kieltä. Leireillä on yhdessä käyty lävitse tuomarointiin liittyviä asioita.

-    Ammatillisesti tämä on mahtava tilaisuus nähdä miten asiat muualla Euroopassa tehdään. Työnantajani tukee minua tässä niin ajallisesti kuin myös kulujen osalta. Toivon samalla tietysti, että voin tuoda kokemani myötä hyötyä työnantajalle.

Taitaja-toiminta on Suihkolle ennestään tuttua ja hän on ollut muun muassa ammattitaidon SM-kilpailuissa valmentajana. Turun Taitaja2015 -kilpailuissa hänen valmennettavansa kilpaili vastaanottovirkailijan lajissa. EM-kisat ovat kuitenkin uusi kokemus.

-    Haaste on määrittää mitä hyvä asiakaspalvelu on. Meitä tuomareita on monesta maasta ja yhteisen näkemyksen löytäminen on varmasti välillä haastavaa. Toki kisasuorituksessa on myös selkeästi arvosteltavia kohtia, mutta monista asioita joudumme myös keskustelemaan ja perustelemaan omia näkemyksiämme, sanoo Suihko.

Tuomareiden työ alkaa pari päivää ennen varsinaisia kilpailuja valmistelutyöllä. Päivät venyvät pitkiksi, mutta porukan hyvä yhteishenki antaa Suihkon mukaan voimia. Experttikonkarit ovat olleet tärkeänä tukena uuden oppimisessa.

-    Jännitän kyllä kovasti tulevaa. Sanoinkin meidän kilpailijallemme, että jätetään se jännittäminen minun tehtäväkseni, naurahtaa Suihko.

 

Lue myös juttu EM-kisoihin
osallistuvista vaateompelijoistamme
Jennistä ja Katriinasta!


Kirjoittanut Petteri Nissinen
Julkaistu    28.11.2016

 

Takaisin tiedotearkistoon>