Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 24.6.2019 - 20.7.2019

Kerää ja hyödynnä kurtturuusu

REDUn Kemijärven toimintayksikössä syvennytään monipuolisesti lappilaisten luonnonraaka-aineiden keruuseen ja jalostamiseen. Kesän aikana jokainen voi itse kokeilla, miten vaikkapa haittakasviksi luokiteltua kurtturuusua voi hyödyntää keittiössä tai hemmottelevana jalkakylpynä.

kurtturuusu_www.jpg

Tämä ihana - mutta haitallinen - villiyrtti on joutunut hävitettävien tulokaslajien listalle (https://www.vieraslajit.fi/lajit/MX.38815/show). Nauti vielä kun voit vaikkapa seuraavasti:

Ruususokerina

Kerää puhtaita, vasta auenneen kukan terälehtiä vaikkapa 50 g. Punnitse 500 g hienoa sokeria ja jauha (monitoimikoneella tai tehosauvalla) terälehdet sokeriin. Levitä ihanasti tuoksuva, ruusunpunainen sokeri ohueksi kerrokseksi leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Anna kuivua pölyltä suojattuna huoneen lämmössä yön yli. Rouhi sokeri irtonaiseksi ja mausta sillä jälkiruokia, leivonnaisia, kuumia tai kylmiä kesäjuomia tms.

Ruususuolana jalkakylpyihin

Kerää puhtaita, vasta auenneen kukan terälehtiä vaikkapa 50 g. Punnitse 500 g karkeaa merisuolaa, Himalajan suolaa tai Epsom-suolaa ja rouhi esim. monitoimikoneella terälehdet suolaan. Levitä ihanasti tuoksuva, ruusunpunainen suola ohueksi kerrokseksi leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Anna kuivua pölyltä suojattuna huoneen lämmössä yön yli. Rouhi suola irtonaiseksi, annostele 2 rkl suolaa jalkakylpyveteen (2-3 litraa lämmintä vettä). Koristele kylpyvesi tuoreilla tai kuivatuilla ruusun terälehdillä ja rentoudu tuoksuvassa kylvyssä 10 – 15 min. Kuivaa ja rasvaa jalat kosteuttavalla voiteella.

Ruusuisena yrttiteenä

Kerää puhtaita, vasta auenneen ruusunkukan terälehtiä muutamasta kukasta. Kerää terveitä maitohorsman lehtiä noin kolme kertaa enemmän kuin ruusua. Hauduta tuoksuvaksi ja maistuvaksi yrttiteeksi; kuumenna vesi 90 asteiseksi, lisää yrtit ja anna hautua kannen alla noin 10-15 min. Laimenna tarvittaessa juoma makusi mukaiseksi, mausta halutessasi vaikkapa tilkkasella hunajaa. Yrttiteen voi nauttia myös kylmänä jääteen tapaan.

 

HOX! Jos innostut yrttien keruusta, voit kuivatta  teeyrttejä vaikkapa pieninä nippuina keittiössäsi ja pakkaa ne aromitiiviiseen purkkiin talven iloksi.

Ohjeet toimitti asiantuntija Airi Pirttijärvi-Virtanen REDUn Kemijärven toimintayksiköstä. 

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    24.6.2019

 

Takaisin tiedotearkistoon>