Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 3.5.2019 - 2.6.2019

Kesäksi osaajia oppisopimuksella

Kesän työntekijäpulaan voi saada helpotusta rekrytoimalla osaajia oppisopimuksella. Kesäajaksi tehdyt oppisopimukset tuovat selkeitä hyötyjä sekä yrityksille että opiskelijoille. Yritys saa apua ja tukea rekrytointiin, ja opiskelijan opinnot etenevät ja osaaminen karttuu läpi vuoden.

Uuden ammatillisen koulutuksen lainsäädännön myötä oppisopimusta ei tarvitse enää tehdä koko opintojen ajaksi, vaan vaikkapa kuukaudenkin pituinen jakso riittää. Näin ollen oppisopimuksesta on muodostunut hyvä keino rekrytoida työntekijöitä muun muassa kesäajaksi tai sesonkeihin. Samalla opiskelijan osaaminen kasvaa aidoissa työelämän tilanteissa.

 

Pitkäjänteisiä rekrytointipolkuja

Oppisopimus on hyvä keino sitouttaa työntekijöitä yritykseen jo ennen heidän valmistumistaan. Samalla se tarjoaa yrittäjille mahdollisuuden tutustua paremmin potentiaalisiin työntekijöihin.

- Osaajapula Lapissa ei tule helpottumaan lähiaikoina. Kesäoppisopimuksen avulla yrittäjät voivat sitouttaa työntekijöitä yritykseen ja alueeseen, tiimiesimies Kari Rekilä sanoo.

- Koulutussopimuksen ja oppisopimuksen yhdistäminen ja vuorottelu mahdollistaa pitkäjänteisten rekrytointipolkujen rakentamisen. Opiskelijan voi opettaa talon tavoille koulutussopimusjaksojen myötä, ja myöhemmin rekrytoida sopivia osaajia oppisopimuksella.

Oppisopimuksen sijoittaminen kesäajalle tuo selkeitä hyötyjä myös opiskelijalle. Valmistuminen nopeutuu, kun kesän aikana ammatillinen osaaminen kasvaa ja opinnot etenevät.

Kari_Rekilä_web.jpg

 

Työnantajalle tukea rekrytointiin

REDU tukee työnantajia oppisopimusten solmimisessa ja rekrytoinnissa. Työnantajalle selkeä hyöty on se, että oppilaitoksen nimeämä työpaikkaohjaaja on mukana opiskelijan perehdyttämisessä ja ohjauksessa. Työnantaja saa myös koulutuskorvauksen työllistämisen tueksi.

- Työtehtävät käydään läpi yhdessä opettajan kanssa. Se on suurin hyöty varsinkin mikroyrityksille. Rekrytointi- ja perehdytysprosessi helpottuu huomattavasti tämän avulla, Kari Rekilä kertoo.

Viime vuonna erityisesti mikroyritysten oppisopimusten määrä kasvoi REDUssa huomattavasti.

- Erityisesti mikroyritykset ovat selkeästi huomanneet oppisopimusten tarjoamat mahdollisuudet. Tekniikan aloilla oppisopimusta hyödynnettiin erityisen paljon. On aloja, joilla oppisopimuksia voisi hyödyntää paljon nykyistä enemmän, esimerkiksi kaupan ala, Rekilä huomauttaa.

 

Opinnot etenevät myös kesällä

Kokiksi opiskeleva Ilona Vasiljeff hyödynsi viime kesänä oppisopimuksen mahdollisuutta. Hän oli kolmen kuukauden ajan töissä ravintola Amarillossa oppisopimuksella.

- Oppisopimusmahdollisuus kesän ajalle on mielestäni tosi fiksu idea. Olin kesätöissä ja suoritin samalla koulua, Ilona kertoo.

Ilona suoritti Á la carte –ruoanvalmistuksen tutkinnon osan työssäoppimisen ja näytön kesän aikana. Kun opinnot karttuivat kesällä, vapautti se enemmän aikaa syksylle, jolloin suurin osa opiskelukavereista suoritti kyseistä tutkinnon osaa.

- Meidän alalla mikä tahansa tutkinnon osa pitäisi olla mahdollista suorittaa oppisopimuksena, sillä alan työpaikkoja on hyvin tarjolla.

 

Ilona_vasiljeff_www.jpg

Idea oppisopimukseen lähti itämään työssäoppimisjakson ansiosta.

- Olin aluksi lounaspalvelujen työssäoppimisjaksolla Amarillossa. Koska hoidin työni siellä hyvin, pääsin viime kesäksi sinne töihin oppisopimuksella. Nyt minua pyydettiin sinne ensi kesäksi kesätöihin.

- On tosi hienoa, että tällä tavalla pääsee näyttämään työpaikoille omaa osaamistaan ja motivaatiota, ja voi työllistyä sitä kautta, Ilona miettii.

Ilona suorittaa ammattilukiota, ja lisäksi hän on tuore suomenmestari kokkiopiskelijoiden parikilpailussa. Opintojen suorittaminen kesän aikana jätti hänelle enemmän aikaa lukio-opintoihin ja kilpailuun valmentautumiseen.

- Tämä oppisopimus on myös työnantajan kannalta tosi hyvä vaihtoehto, sillä työpaikkakin saa tästä tukea, Ilona miettii.

Myös Rovaniemen Amarillon keittiömestari Sini Vähäkari kertoo, että työssäoppimisjaksot ja oppisopimukset ovat hyviä kanavia rekrytointipolkujen luomiseen.

- Ilona osoittautui jo harjoittelujaksolla tosi reippaaksi työntekijäksi, joten hänelle tarjottiin kesäksi oppisopimusta. Tämä on todella hyvä reitti opiskelijoille työllistyä jo opintojen aikana, Sini toteaa.

- Aiomme ehdottomasti käyttää kesäoppisopimuksia opiskelijoiden rekrytointiin jatkossakin.

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    3.5.2019

 

Takaisin tiedotearkistoon>