Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 4.6.2016 - 4.7.2016

Kevätjuhlan huumaa!

Lapin ammattiopiston ja Lapin matkailuopiston lukuvuosi huipentui kesäkuun ensimmäisellä viikolla kevätjuhliin niin Rovaniemellä kuin maakunnissakin. Yhteensä Rovaniemen koulutuskuntayhtymän oppilaitoksista valmistui 642 opiskelijaa.

yotytot.jpg

Katso juhlakuvat Edulapin Facebooksivulta! http://www.facebook.com/edulappi

Juhlista suurin vietettiin Lappi Areenalla, jossa Lapin ammattiopiston Rovaniemen toimipisteiden opiskelijat saivat päästötodistuksensa. Toinen Rovaniemellä vietetty kevätjuhla oli Lapin matkailuopiston Toripuistikon juhla. Maakunnissa Sodankylä ja Kemijärvi sekä Kittilä viettivät myös omia juhliaan kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Ammattilukiolaiset päättivät koulutiensä juhliin Lappi Areenalla.

torip.jpg

torip2.jpg
Toripuistikon valmistuvia opiskelijoita oli liikuntasalin täydeltä.

edelheim.jpg
Johan Edelheim sai kevätjuhlassa pienet läksiäislahjat kiitoksena työstään MTI:ssa.

Toripuistikon juhla täytti toimipisteen liikuntasalin juhlaväestä kun kokit, tarjoilijat, matkailupalveluntuottajat, matkailuvirkailijat ja vastaanottovirkailijat saivat kukkansa ja todistuksensa. Juhlassa mukana ollut ja pian Lapin Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtajan tehtävät jättävä sekä uusiin haasteisiin suuntaava Johan Edelheim oli valinnut puheensa aiheen varsin hauskasti. Harvalle tulisi mieleen verrata oppilaitosta kompostiin, mutta Edelheim sen teki paitsi hauskasti myös perustellen.

- Ei kompostori ole laite, joka on vain roskaa täynnä. Päinvastoin, kompostori on minusta aivan mieletön laite. Siihen tarvitaan tietty lämpötila. Sen tarvitsee myös hengittää. Kompostoinnissa voi mennä moni asia vikaan jos sen kanssa ei tee työtä. Siellä on oltava erilaisia ainesosia.
- Koulutus on periaatteessa aivan sama asia. Jos kaikki menee oikein, niin kaikki täällä muhiva muuttuu hyväksi ainekseksi. Kun te valmistutte täältä, niin te olette energiarikasta ainesta. Tämä ei ole vertauskuva, jossa te olette roskana mukana, joka tulee multana ulos. Ei, vaan tämä on luonnonkulkua, kertoili Edelheim.

Areenalla juhlivat ammattiopiston ja ammattilukion valmistuvat

Kylmää sää ei tuntunut latistavan juhlahumua lauantaina. Areenalla aamulla juhlineet ammattiopiston opiskelijat pääsivät fiiliksiin nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajien sovituksella Ihana aamu –kappaleesta. Rehtori Taisto Arkko kertoi tulevasta ja jo osittain meneillään olevasta ammatillisen koulutuksen reformista ja ELY-keskuksen johtaja Pirkko Saarela Lapin alueen työelämän näkymistä sekä niistä ominaisuuksista, joita tulevaisuuden osaajalta työelämässä edellytetään.

rock.jpg
Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajien esitykset nostivat juhlafiiliksen Areenan kattoon.

valmiita.jpg

Tuore merkonomi Noora Alapoikela kertoi valmistuvan opiskelijan puheessa siitä mitä opiskeluvuodet ovat ammattiopistossa antaneet. Hän myös piti hyvänä ammatillisen koulutuksen muutosta, josta rehtori Arkkokin kertoi.

- Meidän osaamistamme on arvioitu uuden opetussuunnitelman mukaisesti. Uskon, että tämä on hyvä tie kun valinnaisuus lisääntyy ja saamme myös itse paremmin vaikuttaa opiskeluumme ja valintoihimme omien opintopolkujemme kautta.

- Elämä on elinikäistä oppimista, ja vaikka nyt valmistun ammattiin, niin meidän on muistettava pysyä jatkuvassa kehityksessä mukana. Jos opiskelua vertaa juoksuun, niin olemme tähän mennessä juosseet lyhyitä matkoja oppien uutta. Nyt aloitamme pitkän maratonin, jonka aikana opimme ja haluamme oppia uusia asioita koko ajan ja entistä paremmin, sanoi Poikela.

Juhla päättyi nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajien räväkkään ”Kun tänään lähden” –esitykseen, jonka voit katsoa täältä: https://www.youtube.com/watch?v=pnyhu8wMzMA

Ammattilukion juhlassa lakin sai 125 uutta ylioppilasta. Ammattilukiosta on tähän mennessä valmistunut seitsemäntoista vuoden aikana yli 1200 ylioppilasta. Nyt valmistunut joukko on samalla viimeinen aikuisten opetussuunnitelmaa noudattava opiskelijaryhmä ja seuraavat ammattilukiolaiset valmistuvat Ounasvaaran lukiosta. Rehtori Risto Kuoksa kertoi juhlapuheessaan, että noin joka toinen Rovaniemellä valmistuvista ylioppilaista tulee tänä keväänä ammattilukiosta. Kuoksa puhutteli puheessaan useita opiskelijoitaan nimeltä kehuen heidän sinnikästä puurtamista ja saavutuksiaan opiskelussa ja elämässä. Kiitosta tuli kaikille.

- En voi kaikkia teitä nimeltä mainita, mutta arvostan teidän kaikkien suoritusta, tiivisti Kuoksa.

Kuoksa kertoi myös Waltarin Turms kuolemattomasta, etruskien kansalaisesta, joka pohti lisääntyvän tiedon ja siitä seuraavan tuskan ristiriitaa.

- Myönteinen asenne tekee tiedosta mahdollisuuden eikä taakan. Ja mitä tietävämmäksi ja vahvemmiksi tulette, sitä enemmän ymmärtäkää niitä, jotka ovat teitä tietämättömämpiä. Pitäkää jalat maassa vaikka päänne korkealle nouseekin. Olette nyt tietävämpiä ja ymmärtävämpiä kuin koskaan aiemmin elämässänne. Uskon teidän olevan myös onnellisempia ja vahvempia kuin koskaan ennen. Käyttäkää vahvuuttanne rohkeasti, viisaasti ja eettisesti. Ja pitäkää niin ajattelun kuin ammattinne työkalut kunnossa, sanoi Kuoksa.

manty.jpg
Tuore ylioppilas ja matkailupalvelujen tuottaja Jenna Mänty piti vaikuttavan puheen.
Kuuntele se kokonaisuudessaan täältä: http://www.edulappi.fi/loader.aspx?id=0b91a9c6-bc75-432d-903f-063986981d61

Ylioppilas ja matkailupalvelujen tuottaja Jenna Mänty kertoi hienossa ylioppilaan puheessaan omien päätösten ja valintojen tärkeydestä, siitä miten elämä kannattaa rakentaa itselleen.

- Peruskoulun jälkeen me olimme aivan liian nuoria emmekä tienneet mitä me aiomme tehdä meidän elämällämme. Meidän opettajat tai vanhemmatkaan eivät välttämättä vielä tiedä mitä he aikova loppuelämällä tehdä, se on luonnollista. Mutta tietyssä vaiheessa on aika päättä mihin aikoo jatkaa. Se on meilläkin nyt edessä.

- Moni miettii mitä muut tekevät tai mitä sinun odotetaan tekevän. Se on vaarallista, jos se vaikuttaa lopputulokseen. Tee elämällä mitä haluat. Älä vertaa itseäsi muihin. Sinun on elettävä sinulle itsellesi, ei kenellekään muille, sanoi Mänty.

Kuuntele Jenna Männyn koko puhe: http://www.edulappi.fi/loader.aspx?id=0b91a9c6-bc75-432d-903f-063986981d61

yotytot2.jpg

Kirjoittanut Petteri Nissinen
Julkaistu    4.6.2016

 

Takaisin tiedotearkistoon>