Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 8.2.2017 - 10.3.2017

Kokkien ja tarjoilijoiden suomenmestaruudet on ratkottu

Kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden suomenmestaruuksista kisattiin Lapin matkailuopistolla Rovaniemellä 7.-8.2.2017. Mukana oli yhteensä 15 kilpailuparia kahdeksasta eri oppilaitoksesta eri puolilta Suomea. Kaksipäiväisen rutistuksen päätteeksi toinen voittopokaaleista jäi Rovaniemelle ja toinen matkasi Turkuun.

uutiseen_tarjoilijat matolla.jpg

Tarjoilijalajin voittajakaksikko Noora ja Rosa suoriutuivat varmoin ottein kisasta eikä jännitys näkynyt heidän työskentelyssään.

 

uutiseen_kokkivoittajat matolla.jpg

Kokkilajin voittajakaksikko Anni ja Niko ottavat rennosti palkintojenjaon jälkeen.

 

  

Voittajaksi tarjoilijalajissa selvisi Lapin matkailuopiston kilpailijapari Noora Waara ja Rosa Coste, jotka opiskelevat viimeistä vuotta ammattilukiossa. Kokkilajissa voittopysti matkasi Turkuun. Voittajakaksikko oli Anni Peräkylä ja Niko Järvinen Turun ammatti-instituutista.

Parikilpailuna järjestettävä kaksipäiväinen kisa testasi kilpailijoiden ammattitaitoa ja paineensietokykyä monella eri tavalla.Tarjoilijoiden tehtäviin kuului kirjallisia laskutehtäviä, showpöydän rakentamista, alkoholijuomien tunnistusta, lautasliinataitosten tekemistä, menukortin suunnittelua, kattamista, baaritehtäviä sekä ruoan ja juoman tarjoilua asiakkaille.

- Ehkä haastavin tehtävistä oli showpöydän rakentaminen. Se oli kisan ensimmäinen tehtävä laskutehtävien jälkeen, joten ehkä siksi siinä vielä vähän jännitti, miettivät tarjoilijalajin voittajat Rosa ja Noora.

- Meidän vahvuutena tässä kisassa oli varmasti yhteistyö. Me tiedetään jo pienestä katseestakin mitä toinen ajattelee, joten töiden jako sujui helposti.

Nooran ja Rosan mielestä ammattitaidossa kilpaileminen antaa hyvät lähtökohdat työelämään ja osoittaa työnantajille sitkeyttä ja kunnianhimoa oman ammattitaidon kehittämiseen. Tytöt antoivat erityiskiitosta valmentajalleen Marjo Vaaralalle, joka käyttää jopa vapaa-aikaansa tyttöjen kanssa harjoittelemiseen.

uutiseen_showpöytä.jpg

Noora ja Rosa esittelevät rakentamaansa showpöytää tuomaristolle kisan ensimmäisenä päivänä. Pöydän piti kuvastaa Suomi 100-vuotta -teemaa.

 

Kokkien tehtäviin kuului ensimmäisenä päivänä teoriakoe sekä veitsitekninen osaaminen. Sen jälkeen kokkiparit saivat suunnitella menun tarjolla olevista raaka-aineista, ja toisen kisapäivän aikana he valmistivat laatimansa menun. Raaka-aineina oli käytettävissä muun muassa madetta ja karitsaa.

 

uutiseen_kokkivoittaja.jpg

Kokkilajin voittajat Anni ja Niko viimeistelevät ruoka-annoksiaan päätuomari Jussi Kumpulaisen laskiessa kisa-ajan viimeisiä sekunteja vieressä.

 

Tuomareina kisassa oli kokeneita työelämän edustajia, jotka rauhallisin ottein seurasivat kilpailijoiden työskentelyä kahden päivän ajan. Tuomaristo antoi kilpailijoille jokaisesta tehtävästä palautteen, jonka avulla kilpailijat voivat edelleen hioa ammattitaitoaan yhä rautaisemmiksi. Opiskelijoiden valmentajat halusivatkin erityisesti kiittää tuomareita, jotka ovat uhranneet omaa kallisarvoista aikaansa ja antaneet panoksensa näille nuorille kilpailijoille. Päätuomarina tarjoilulajissa oli Jaana Mäkinen ja kokin lajissa Jussi Kumpulainen.

Tarjoilijalajin voittajissa näkyi tuomariston mielestä varmuus, hyvät asiakaspalvelutaidot sekä taitava tekninen osaaminen. Myös tyttöjen yhteistyö oli saumatonta ja rauhallisuus ja itsevarmuus huokui heidän suorituksestaan läpi kilpailun.

Kokkilajin voittajaparin työskentelyssä tuomarit kehuivat tasalaatuisuutta. Anni ja Niko suoriutui kaikissa tehtävissään tehtävänannon mukaisesti, heidän yhteistyönsä timi hyvin ja he tulivat hienosti toimeen myös muiden kanssa kisojen aikana.

Erityispalkinnon parhaasta baaritehtävän suorituksesta sai Ella Valmela Turun ammatti-instituutista.

Palkintojenjaossa Lapin matkailuopisto sai kilpailujoukkueilta ja heidän valmentajiltaan erityiskiitokset hyvästä ilmapiiristä ja loistavista kisajärjestelyistä. Kilpailijat kokivat olonsa tervetulleiksi, mistä ei vähiten käy kiittäminen Lapin matkailuopiston opiskelijoita, jotka pitivät kisojen ajan hyvää huolta kilpailijoista. Opiskelijat toimivat kisojen aikana assistentteina kisajoukkueille, huolehtien ja avustaen heitä koko kaksipäiväisen kilpailun ajan.

Lisää kuvia pääset katsomaan Edulapin Facebookista!

 

uutiseen_tuomarit.jpg

Myös tuomaristoa kiiteltiin palkintojenjaossa. He antoivat korvaamattoman panoksen tuomalla osaamisensa ja ammattitaitonsa nuorien kilpailijoiden hyödynnettäväksi jatkossa.

 

 

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    8.2.2017

 

Takaisin tiedotearkistoon>