Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 30.12.2015 - 29.1.2016

Koulunpenkillä kotona - Monimuoto-opiskelu sopii Lappiin!

Ennen joulua Lapin ammattiopistosta valmistui 25 uutta lähihoitajaa, jotka suorittivat tutkintonsa monimuoto-opiskeluna. Monimuoto-opiskelun edut ovat laajassa Lapinmaassa selvät ja opiskelumuoto saakin opiskelijoilta runsaasti kehuja. Laura Lahtela ja Satu Pahajoki ovat tuoreita lähihoitajia ja tyytyväisiä käymiinsä monimuoto-opintoihin.

lahtelalaura.jpg

Laura Lahtela on koulussa omassa kotonaan. Kuulokemikrofoni ja kannettava tietokone avaa oven luokkahuoneeseen.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, josta lähihoitajat nyt valmistuivat, painottui verkko-opintoihin. Tämän lisäksi opiskelijoilla oli lähipäiviä ja työssäoppimisjaksoja, sekä omatoimista opiskelua. Tällainen opiskelumuoto sopii hyvin työnsä ohella opiskeleville, kauempana Lapin maakunnissa asuville tai vaikkapa perheellisille, jotka haluavat opiskella kotoaan käsin. Opiskelussa käytetään verkko-oppimisympäristöjä kuten Optimaa, Ilinciä ja chattejä. Myös monet sosiaalisen median sovellukset voidaan valjastaa opiskeluun.

- Palautteessa kehuttiin juuri näitä mahdollisuuksia opiskella kotoa ja pitkänkin välimatkan takaa. Perheellisille tämä tuntui olevan erityisen hyvä juttu, sanoo opettaja Tarja Taula Lapin ammattiopistosta.

- Myös ekologinen näkökulma tässä nousi esille. Opettaja voi opettaa monelle paikkakunnalle samaan aikaan eikä kenenkään tarvitse matkustaa mihinkään. Olipa eräs opiskelijamme jopa poroerotuksessa ja opiskeli sieltä aidan kupeesta kannettavan tietokoneensa kautta, nauraa Taula.

Siinä missä etäopinnot antoivat sopivasti omaa tilaa ja mahdollisuuksia opiskeluun, olivat lähipäivätkin opiskelijoiden mieleen.

- Itsenäinen opiskelu ja lähipäivät vuorottelivat hienosti. Kun lähipäivä täällä Rovaniemellä koitti, niin innollahan me vaihdettiin ajatuksia ja saatiin siten vielä lisää yhteisöllisyyttä porukkaamme. Eikä kaikkea voi mitenkään opiskella etänä, kuten vaikkapa laboratoriotöitä tai pistosten antamista, kertoo Pahajoki.

- Hyvä tässä mielestäni oli myös se, että jos itse, tai vaikkapa lapsi sairastuu, niin se ei estä opiskelua. Toki kipeä lapsi huomiota kaipaa, mutta opiskelu kotoa onnistuu silti, sanoo Lahtela.

- Eikä tarvitse aamulla stailata tukkaa tai ripsiään laittaa, vaan voi olla koulussa aivan räjähtäneen näköisenä, naurahtaa Pahajoki.

Lapin ammattiopiston opettaja Kaisu Oikarainen muistuttaa, että monimuoto-opiskelu kuitenkin vaati panostusta ja hyvää keskittymistä opintoihin. Läsnä on oltava tiettyyn aikaan, kun opiskellaan ryhmänä.

- Se vaatii että olet aidosti läsnä ja osallistut. Pelkkä langoilla etäyhteydessä oleminen ei riitä. Tässä opiskelumuodossa on vapauksia, mutta siinä jää myös opiskelijalle oma suuri vastuu opiskelustaan, painottaa Oikarainen.

Lapin ammattiopistosta monimuoto-opiskeluna valmistuneet lähihoitajat suuntautuivat neljälle eri osaamisalalle, joita olivat suun terveydenhoito, lasten ja nuorten hoito ja kasvatus, vanhustyö sekä sairaanhoito ja huolenpito. Rohkaisevien kokemusten myötä vastaavaa koulutusta tulee mitä todennäköisemmin tarjolle myös tulevaisuudessa.

Lue lisää lähihoitajaksi opiskelusta: http://www.edulappi.fi/fi/Perustutkinnot/Sosiaali-,-terveys--ja-liikunta-ala/LahihoitajaKirjoittanut Petteri Nissinen
Julkaistu    30.12.2015

 

Takaisin tiedotearkistoon>