Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 11.11.2016 - 11.12.2016

Lapin ammattiopiston vaatetusompelijoiden luomuksia Linnanjuhlissa

Tämän vuoden Linnanjuhlilla nähdään pohjoista designia, kun Rovaniemellä toimivilla Arktisilla ompelijoilla on kunnia pukea peräti kolme naista Suomen seuratuimpaan juhlaan. Esimerkiksi pääministerin vaimon iltapuku syntyy Rovaniemellä. Pukujen suunnittelusta ovat vastanneet Arktisten ompelijoiden vaatesuunnittelijat Eeva-Marja Palola ja Laura Rusanen, jotka molemmat opiskelevat Lapin ammattiopistossa vaatetusompelijoiksi sekä Lapin yliopistossa vaatesuunnittelijoiksi.

Eeva-Marja suunnittelee.jpg

Eeva-Marja Palola suunnittelutyön parissa.

Joulukuun 6 . päivänä Presidentinlinnaan astelevat rovaniemeläisen huippuompelimon iltapuvuissa pääministeri Juha Sipilän vaimo Minna-Maaria Sipilä sekä Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni ja SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä.

- Jokainen puku on tilaajansa näköinen.  Suunnittelun lähtökohtana on ollut puvun kantaja ja hänen omat toiveensa. Olemme ottaneet huomion naisten parhaat puolet, joita olemme pyrkineet korostamaan,  kertoo Linnanjuhlien pukutiimin vetäjä Anni Alatalo Arktisista ompelijoista.

Alatalo avaa salaisuuden verhoa paljastamalla, että pukujen värimaailmaa ja suunnittelua on inspiroinut kantajansa lisäksi pohjoisen Suomen luonto, värit, valot ja raikkaus. Minna-Maaria Sipilän silkkipukua voisi kuvailla ilmavaksi, kevyeksi ja valoisaksi. Katrin puku puolestaan on selvästi ruskan inspiroima. Pukujen suunnittelu ja toteuttaminen on aloitettu hyvissä ajoin kesällä ja alkusyksystä kiireisten aikataulujen ja pitkien välimatkojen vuoksi.

Linnanjuhlapukujen toteutuksesta vastaa Rovaniemellä toimiva Arktiset ompelijat, joka on kolmisen vuotta toiminut, ammattiompelijoista koostuva ompelijapooli.  Ompelijoiden yhteiset liiketilat löytyvät Rovaniemen keskustasta. Ompelimossa toimii sekä pidempään toimineita että tuoreempia yrittäjiä.

- Yhteinen nimittäjä meillä kaikilla on rakkaus ja intohimo omaan tekemiseen sekä vahva usko vaatetusalan nousuun pohjoisessa, Alatalo kertoo.

Sodankyläläislähtöinen Eeva-Marja Palola on aiemmin tänä vuonna menestynyt Nesteen Elle-lehden kanssa yhteistyössä järjestetyssä työvaatteiden suunnittelukilpailussa sijoittuen kovatasoisessa kilpailuissa  finaaliin. Lisäksi Palola suunnittelee omaa Revontuli- korusarjaa.

Oululaislähtöinen Laura Rusanen on työskennellyt useiden puvustusproduktioiden parissa ja tullut tunnetuksi 1dress365days-mekkoprojektistaan. Lauran käsialaa on myös Katri Kulmunin puvun digiprintti. Molemmat suunnittelijat opiskelevat sekä Lapin yliopistossa vaatesuunnittelijoiksi että Lapin ammattiopistossa vaatetusompelijoiksi.

Kirjoittanut Pia Jokela
Julkaistu    11.11.2016

 

Takaisin tiedotearkistoon>