Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 3.2.2017 - 5.3.2017

Lisää Taitaja-finalisteja ropisee!

Tällä viikolla Taitaja-kisoihin finaalipaikan ovat varmistaneet opiskelijamme Anu Alatalo kondiittorilajissa, Juuso Fofonoff huonekalupuuseppälajissa sekä Katriina Ruokanen ja Elina Lahtela vaatteenvalmistajalajissa.

Kulunut viikko on taas ollut jännitystä täynnä, kun Taitaja-semifinalistimme ovat kamppailleet finaalipaikoista eri puolilla Suomea. Finaalipaikan itselleen sai puualan perustutkintoa opiskeleva Juuso Fofonoff, joka voitti Kalajoella järjestettävän semifinaalin huonekalupuuseppälajissa. Vaatteenvalmistuslajissa molemmat edustajamme Katriina Ruokanen ja Elina Lahtela pääsivät finaaliin. Sekä Katriina että Juuso osallistuivat Taitaja-finaaliin jo viime vuonna, joten heiltä kisakokemusta jo löytyykin. Lisäksi Anu Alatalo pääsi finaaliin kondiittorilajissa.

 

juuso_fofonoff_web.jpg

Kuvassa Juuso Fofonoff, joka osallistui finaaliin jo viime vuonna.

 

 

Alla on kondiittorilajin valmentaja Sigrid Müllerin kertomus semifinaalikokemuksistaan.

 

Stadin ammattiopistosta tervehdys!

"Kaikista unelmistamme voi tulla totta, jos meillä vain on rohkeutta tavoitella niitä."

Kondiittorilajin Taitaja-semifinaalikilpailut järjestettiin Stadin ammattiopistossa kahtena päivänä 25.-26.1.2017. Semifinaalikilpailuun osallistui 27 kilpailijaa ympäri Suomen. Kilpailuun osallistuminen oli meille hieno kokemus. Anulle ja Vuokolle kokemus oli ensimmäinen laatuaan. Minulle valmentajana se oli jo rutiinia.

Saimme etukäteen kilpailuaikataulun, muutamia asioita käytännön järjestelyistä sekä tuulihattureseptin. Oppilaitokseen pääsi kilpailupäivänaamuna klo 7sta alkaen. Stadin opiskelijamme olivat vastaanottamassa ja ohjaamassa sekä pihalla että pääovella. Ensimmäiseksi oli vuorossa kilpailijoiden ja huoltajien vastanottaminen, ilmoittautuminen ja sen jälkeen annettiin tarkemmat tiedot sekä tarkistetiin henkilöllisyydet. Ennen kilpailutiloihin siirtymistä oli vaihdettava työvaatteet päälle. Kilpailuhuoltajille annetiin suojavaatteet, jos he halusivat vierailla työtiloissa ennen kilpailua.

Siirryimme tutustumaan työtilaan, työpisteen sekä koneisiin ja laitteisiin - kilpailuassistentit olivat siellä ohjaamassa. Kilpailuinfo alkoi klo 8:00 työtilojen läheisyydessä olevassa teorialuokassa. Tähän infoon osallistuvat kilpailijat, tuomarit sekä semifinaalikoordinaattorit. Tämän jälkeen kilpailijoilla oli hetki aikaa olla vielä huoltajien kannustamina ja halittavana ennen kuin kilpailu alkoi klo 8:30.

Koko kilpailun ajan puhelimen ja muiden älylaitteiden käyttö on kielletty. Ilmoittautumisen yhteydessä puhelimet jätetiin nimellä varustettuun, suljettuun kirjekuoreen. Taitaja2017 tapahtuman teemat ovat Suomi 100 vuotta ja kaupunki kaupungissa. Nämä teemat olivat myös kondiittorilajin semifinaalissa.

Kilpailutehtävissä merkittäviä arviointikohteita olivat kestävä kehitys; muiden moduulien raaka-aineiden, pohjien, täytteiden ja koristeiden hyödyntäminen. Petit fours tehtävän idea oli mysteriboxista, eli tuote synnytetään kilpailupaikalla paljastettavista raaka-aineista. Sitä ei siis ole tarkoitus suunnitella ja toteuttaa valmiiksi etukäteen. Toki ideointi kannatti ja erilaisia leivoksia suunnitella etukäteen koulussa, se auttoi kilpailussa. Kilpailun päätyttyä saimme hetken aika kuvata omia ja muiden töitä ja samalla näimme, mitä muut olivat keksineet ja valmistaneet. Lopuksi oli vuorossa tuomaripalaute, päivän koonti ja kunniakirjojen jako.

Perjantaina kotimatkalla saimme iloisia uutisia, Anu pääsi finaaliin.  Anun taidot ovat kokonaisuudessa huippu luokkaa. Vahvuuksia ovat mm. erittäin tarkka kädenjälki, hygienisyys…ja samaan vois luetella loputkin taidot. Vuokko menestyi myös hyvin, mutta täällä kerta jatkon pääseminen jäi haaveeksi. Hänen osaltaan käännämme katseet kohti Taitaja2018 kisaa. Tavoite on jo asetettu.

Molempien tyttöjen osalta valmistautuminen seuraavaan kisaan on jo alkanut. Leipuriliiton järjestämä Rinkeli Grand Prix SM-kisa käydään Kotkassa 10.-11.2.2017. Joukkueen muodostavat kaksi opiskelijaa ja valmentaja. Hyvin sujuneen Taitaja semifinaalin perusteella joukkueemme lähtee Kotkaan kovin tavoittein. Rinkeli kisan jälkeen Anu jatkaa valmentautumista kohti Taitaja2017 finaalia. Mielestäni valmentajana hänellä on hyvät mahdollisuudet menestyä voittoon asti. Voitto ei tule kuitenkaan helpolla, siihen vaaditaan paljon harjoittelua ja harjoittelua.

- Sigrid Müller -

 

Anun suklaakakku.jpg

Anun suklaakakku

 

Vuokon Petit fours.jpg

Vuokon petit fours

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    3.2.2017

 

Takaisin tiedotearkistoon>