Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 30.3.2021 - 29.4.2022

Perustutkinnosta pohja jatko-opinnoille

Mila Matilainen on opiskellut tekstiili- ja muotialan perustutkinnon ja jatkanut sen jälkeen vaatetussuunnittelun opintoja yliopistossa. Hän kokee, että ammatillinen perustutkinto on antanut vahvan osaamisen ja tukevan taustan, johon jatko-opintoja on hyvä rakentaa.

Mila_Matilainen.jpg

 Mila itse ompelemassaan juhlapuvussa, jonka hän teki valmistujaisiaan varten. 

 

Mila Matilainen opiskelee ensimmäistä vuotta vaatetussuunnittelua Lapin yliopistossa. Taustallaan hänellä on tekstiili- ja muotialan perustutkinto, joka antaa loistavan pohjan jatko-opinnoille.

- Tekstiiliala kiinnosti minua jo peruskoulun jälkeen, mutta epäröin työllistymismahdollisuuksia ja opiskelin ensin kosmetologiksi. Ala ei kuitenkaan tuntunut täysin omalta, ja hakeuduin sen jälkeen opiskelemaan tekstiili- ja muotialan perustutkintoa. Siellä tuntui, että olin löytänyt oman paikkani, Mila kertoo.

Opintojensa aikana Mila pääsi työssäoppimisjaksolle Rovaniemen Teatterin puvustamoon. Rakkaus teatteripuvustamiseen ja -ompeluun syttyi. Valmistumisen jälkeen hän pääsi teatterille tekemään sijaisuuksia. Hänellä on myös oma toiminimi, jonka puitteissa hän tekee erilaisia ompelutöitä tilauksesta ja myy valmistamiaan tuotteita. 

Viime syksynä oli aika jatkaa opintojen parissa pidemmälle. Mila aloitti vaatetussuunnittelun opinnot Lapin yliopistossa. Valmistuttuaan hänestä tulee taiteiden maisteri. 

- Se, että minulla on taustalla ammatillinen perustutkinto alalta, tuo todella paljon vahvuuksia yliopisto-opintoihin, Mila kertoo.

- Vaate on muutakin kuin sitä, että se näyttää kivalta. Sillä on merkitystä miten vaate puetaan, miten se tehdään ja millainen rakenne siinä on. Tunnen kaavarakenteet ja kiinnitysratkaisut sekä materiaalit ja tiedän, miten niitä voi yhdistellä. Ylipäänsä ymmärrän, mikä on mahdollista ja järkevää toteuttaa.

Vaikka peruskoulun jälkeen alan työllistymismahdollisuudet vielä mietityttivät, kokee Mila näkevänsä nyt alan paljon laajemmin. 

- Nyt tiedän, kuinka monimuotoinen tämä ala onkaan. En varmasti vielä tiedäkään kaikkia vaihtoehtoja, mutta teatterimaailmassa työskenteleminen kiinnostaa minua edelleen kovasti, Mila tuumii. 

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    30.3.2021

 

Takaisin tiedotearkistoon>