Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 27.3.2019 - 11.8.2019

REDUn vetovoima kasvoi yhteishaussa

Ammatillisen koulutuksen yhteishaku päättyi 12.3.2019. Lapin koulutuskeskus REDUn osalta yhteishaku sujui positiivisessa vireessä, hakijamäärän kasvaessa edellisvuoteen verrattuna.

rakennusala_www.jpg

Rakennusala oli yksi yhteishaun suosituimmista aloista. Kuvassa rakennusalan perustutkintoa opiskeleva ammattilukiolainen Jonne Vaaraniemi.

 

Lapin koulutuskeskus REDUn vetovoima kasvoi kevään 2019 yhteishaussa. Ensisijaisia hakijoita oli 788 eli 6,2% enemmän kuin vuoden 2018 yhteishaussa. Kokonaisuudessaan Rovaniemen koulutuskuntayhtymään oli ensisijaisia hakijoita yhteensä 872, joka on 4,3% enemmän kuin viime vuonna.

 

Vetovoimaisia tutkintoja ja uusia avauksia

Lapin koulutuskeskus REDUn tutkinnoista vetovoima kasvoi merkittävästi muun muassa ravintola- ja catering-alan, rakennusalan, tieto- ja viestintätekniikan sekä luonto- ja ympäristöalan perustutkinnoissa. Myös kasvatus- ja ohjausalalla uutena osaamisalana haussa ollut lastenohjaajan koulutus kiinnosti hakijoita.

Houkuttelevin ala hakijamäärän perusteella oli sosiaali- ja terveysala. Alalla oli myös omana hakukohteenaan haussa ensihoidon osaamisala, joka osoittautui tarjolla olleisiin opiskelupaikkoihin suhteutettuna kaikista vetovoimaisimmaksi koulutukseksi.

- Hienoa todeta, että ammatillinen koulutus kiinnostaa. Koulutuspaikkojen tarjonta on runsasta ja kaikille se löytyy ihan varmasti. Lapissa on myös työllistymisnäkymät hyvät useilla eri aloilla, palvelupäällikkö Leila Hurtig iloitsee.

Hakijapula vaivaa muun muassa puuteollisuuden, tekstiili- ja muotialan sekä kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoja. Näissä koulutuksissa ensisijaisia hakijoita oli vähemmän kuin tarjolla olleita aloituspaikkoja. Koulutuspäällikkö Jouko Holappa kummastelee, miksi esimerkiksi hyvin työllistävä kone- ja tuotantotekniikka ei kiinnosta nuoria.

- Kone- ja tuotantotekniikan alalla on jo tällä hetkellä työvoimapula, ja alueella on paljon suuria työllistäjiä, kuten BRP. Myös alan tulevaisuus näyttää valoisalta, kun Lappiin on syntymässä paljon uusia työpaikkoja. Muun muassa mahdollisesti toteutuvat suurhankkeet kuten Bioref tulevat tarjoamaan erityisesti kunnossapitoon ja koneenasennukseen liittyviä työtehtäviä. Tähän työvoimatarpeeseen olisi syytä varautua jo nyt, Jouko huomauttaa.

 

hitsaus_www.jpg

Kone- ja tuotantotekniikan koulutus ei kiinnosta nuoria alan hyvästä työllisyystilanteesta huolimatta. 

 

Opiskelijat tyytyväisempiä kuin Suomessa keskimäärin

Yhtenä selittävänä tekijänä REDUn vetovoiman kasvulle on opiskelijoiden tyytyväisyys oppilaitokseen ja koulutukseen. Ammatillisen koulutuksen opiskelijatyytyväisyyttä on mitattu valtakunnallisella järjestelmällä viime syksystä alkaen, ja ensimmäiset tulokset ovat nyt nähtävillä. Ammattiin opiskelevien tyytyväisyys opintojen päättövaiheessa on Suomessa yleisestikin hyvä, tyytyväisten osuuden ollessa 85% vastanneista. REDUn opiskelijat ovat jopa valtakunnan keskitasoa tyytyväisempiä, tyytyväisten osuuden ollessa REDUssa 91%.

- REDUa myös suositellaan muille selkeästi enemmän kuin ammatillisia oppilaitoksia keskimäärin, kertoo laatukoordinaattori Pertti Heikkilä.

REDUssa opiskeluyhteisöön kuuluminen ja opiskeluympäristön turvallisuus koettiin paremmaksi kuin Suomessa keskimäärin. Myös kiusaamista koetaan olevan noin puolet vähemmän kuin ammatillisissa oppilaitoksissa yleensä, ja ilmenneeseen kiusaamiseen puututaan muita koulutuksenjärjestäjiä herkemmin.

- Opiskelijoiden viihtyvyyteen ja turvallisuuteen onkin panostettu REDUssa paljon. Syksyllä 2018 kokeiltiin ilmaisen aamupalan tarjoilua. Sen suosio ylitti odotukset siinä määrin, että aamupalatarjoilu jatkuu ainakin tämän vuoden loppuun saakka, Leila Hurtig kertoo.

- Opiskelijoiden yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia on tuettu muun muassa opiskelijakunnan toiminnalla sekä erilaisten hankkeiden avulla. Esimerkkinä mainittakoon muun muassa Kampusrauhaa-, Liikkuva opiskelu-, ja #Hyvinvoiva Amis- hankkeet. Yksiköiden aulatiloissa järjestetään myös erilaisia teemallisia tapaamisia ja tapahtumia.

Valtakunnalliset tulokset ammatillisen koulutuksen opiskelijatyytyväisyydestä on katsottavissa vipunen.fi –palvelussa.

 

Jatkuva haku vapaisiin opiskelupaikkoihin on käynnissä

Vapaita opiskelupaikkoja voi hakea jatkuvassa haussa. Koulutuksen voi aloittaa elokuussa yhtä aikaa muiden uusien opiskelijoiden kanssa, tai omasta taustasta ja elämäntilanteesta riippuen henkilökohtaisen suunnitelman mukaan mahdollisesti vaikka heti. Jatkuvassa haussa voivat hakea kaikki ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneet, joilla on peruskoulu suoritettuna. Muun muassa aikaisemmat opinnot tai vaikkapa työelämässä hankittu osaaminen voi lyhentää opiskeluaikaa.

Haussa olevat opiskelupaikat löytyvät osoitteesta www.redu.fi/koulutuskalenteri. Tarjonta vaihtelee, ja siksi sivustoa kannattaa seurata aktiivisesti.

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    27.3.2019

 

Takaisin tiedotearkistoon>