Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 12.11.2019 - 13.1.2020

Täsmäkurssilla tekijöitä tekstiilialalle

Tekstiilialan peruskurssilla vastattiin alan työvoimapulaan. Koulutuksen tulokset olivat loistavat, ja alalle saatiin useita motivoituneita työntekijöitä.

DSC02589_www.jpg

Tekstiilialan työtehtäviin on kova pula tekijöistä. Ala on monelle tuntematon, ja siksi sinne ei välttämättä osata hakeutua töihin. Tähän ongelmaan vastattiin REDUn järjestämällä viikon mittaisella tekstiilialan peruskurssilla, joka toteutettiin yhteistyössä Rovaniemen Keskuspesula Oy:n kanssa. Koulutus oli tarkoitettu henkilöille, jotka halusivat suuntautua töihin pesulaan. Koulutukseen osallistui myös vasta aloittaneita pesulan työntekijöitä.

- Tiesimme, että tekstiilialalle on kova tarve saada työntekijöitä, ja halusimme vastata tähän koulutuksella. Yhteistyöyritykseksi koulutuksen toteuttamiseen valikoitui Rovaniemen Keskuspesula Oy, koulutussuunnittelija Maria Kianen kertoo.

Viiden päivän pituisesta kurssista yksi päivä vietettiin pesulan työpisteitä kiertäessä ja työtehtäviin tutustuessa. Muina päivinä oltiin oppilaitoksen tiloissa saamassa tekstiilialan perustietoutta.

- Koulutuksen tulokset ja siitä saatu palaute ylitti odotukset, Maria kiittelee.

Kurssille osallistui kaksi vasta aloittanutta pesulan työntekijää, ja heidän lisäkseen kymmenen työtöntä työnhakijaa. Työnhakijoista kuusi työllistyi suoraan.

- Loput neljä pääsivät myös tutustumaan alaan ja saivat rohkeutta hakeutua töihin. Heistä osa voi vielä mahdollisesti työllistyä meille keikkalaisiksi, kertoo palveluesimies Sari Säärelä.

- Etsimme nyt pääasiassa pitkäaikaisia työntekijöitä, ja saimmekin tosi motivoituneita ja innostuneita työntekijöitä joukkoomme, Sari iloitsee.

 

Sesongit lisäävät työvoiman tarvetta

Rovaniemen Keskuspesula Oy:ssä on noin 40 vakituista työntekijää. Lisäksi vahvuudessa on määräaikaisia työntekijöitä ja keikkalaisia.

- Perehdytämme aina uudet työntekijät työtehtäviin ja katsomme, mihin työpisteeseen esimerkiksi tuntityöntekijän tai keikkalaisen laitamme. Tietyissä pisteissä työ on toistotyötä, jota voi tehdä lyhyelläkin perehdytyksellä. Jos taas työntekijällä on ammatillinen perustutkinto, niin hän voi kiertää tehtäviä vaihdellen kaikissa työpisteissä, kertoo toimitusjohtaja Asko Kivilahti.

Lyhytkurssin avulla Rovaniemen Keskuspesula Oy tavoitti nyt aiempaa paremmin kohderyhmää ja sai tarvitsemiaan työntekijöitä alalle.

- Jatkossakin tulemme tarvitsemaan paljon uutta työvoimaa, sillä lähivuosina on luvassa paljon eläköitymisiä, Kivilahti laskee.

Pesulassa tehtävä työ on sellaista, joka ei yleensä kuluttajalle näy. Se on tukipalvelua, jota pidetään usein itsestäänselvyytenä.

- Jos ajatellaan vaikkapa terveydenhuoltoa, niin pyykinpesu on osa potilaan hoitoa. Lääketieteellisen hoidon ja muun huolenpidon lisäksi esimerkiksi puhdas pyykki, lämmin ruoka ja siistit tilat ovat tärkeä osa potilaan tervehtymistä, Kivilahti muistuttaa.

- Mitä vähemmän näistä näkymättömistä tukipalveluista tulee palautetta, sen vahvempi merkki sen on siitä, että homma toimii. Yleensä toiminta tulee näkyväksi vasta silloin kun se puuttuu.

Työntekijöilleen Rovaniemen Keskuspesula Oy tarjoaa turvallisen ja varman työpaikan. Talossa on paljon pitkiä työuria. Uudet työntekijät aloittavat tuotannon työtehtävissä, ja ammattitaidon karttuessa osaamista on mahdollista laajentaa monipuolisempiin ja haastavampiin tehtäviin. Ammatillisen perustutkinnon voi suorittaa työn ohessa oppisopimuksella. Etenemismahdollisuuksia on aina tiiminvetäjäksi tai palveluesimieheksi saakka.

- Matkailu tuo pesulatoimintaan sesonkiluontoisuutta. Nyt omatoimimatkailun lisääntyminen on tuonut meille paljon haasteita, kun työn tarvetta ei pysty yhtä tarkasti ennakoimaan. Työtahti on matkailun sesonkiaikaan kova, Asko kertoo.

DSC02471_www.jpg
Asko Kivilahti esittelee Rovaniemen Keskuspesula Oy:n monipuolista työympäristöä.

 

Etukäteiskurkistus työpaikkaan 

Kurssin kautta työllistyneet henkilöt kertovat, että koulutus oli hyvä mahdollisuus kurkistaa alan töihin. He kokevat tärkeänä sen, että konkreettisesti pääsi näkemään käytännön työn ja työympäristön etukäteen. Koulutuksen aikana ei vielä tarvinnut vielä sitoutua mihinkään, vaan perustietous alasta annettiin sopivan tiiviissä paketissa.

Yksi koulutuksen kautta työllistyneistä on Ada-Sofia, joka sai kuulla kurssista Ohjaamossa käydessään.

- Olen käynyt REDUssa tekstiili- ja muotialan perustutkinnon, joten tämä työ liippaa osaamistani aika läheltä, Ada-Sofia kertoo.

- Olin jo aikaisemmin miettinyt tätä kiinnostavana työpaikkana, mutta käymältäni kurssilta sain vielä lisää tietoa. Koulutuksesta sai myös lisää vinkkejä kotiinkin tekstiilien hoitoon.

Ada-Sofia kertoo, että työ pesulassa on monipuolista. Monessa eri työpisteessä tehdään erilaisia työtehtäviä.

- Täällä on mukava olla töissä, ja työkavereita on paljon eri ikäisiä. Nyt on sekin kivaa, kun yhtä aikaa on aloittanut useampi uusi työntekijä, niin en ole yksin täällä uutena. Täällä saa myös aina reilusti apua kaikilta, Ada-Sofia kehuu.

DSC02621_www.jpg
Ada-Sofia kertoo, että pesulassa työpäivät sujuvat nopeasti ja apua saa aina työkavereilta. 

 

 

Tekstiilialan peruskurssin suunnitteluun ja tiedon jakamiseen osallistui Monimuotoiset työmarkkinat ja verkostot -hanke.

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    12.11.2019

 

Takaisin tiedotearkistoon>