Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 9.3.2020 - 8.4.2020

Tiedote opiskelijoille ja huoltajille koronavirukseen liittyen

Seuraamme koronaviruksen leviämistä ja tilanteen kehittymistä. Käytössämme on päivitettyjä ohjeita Opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Olemme laatineet varautumissuunnitelmaa koronaviruksesta mahdollisesti aiheutuviin poikkeustilanteisiin.

TIEDOTE 6.3.2020 REDUn Opiskelijoille ja huoltajille

Koronavirus on ollut paljon esillä mediassa ja se saattaa herättää huolta. On tärkeää huomioida se, mitä voimme tehdä, jotta sairastumiset estetään. Käsienpesulla on todettu olevan paras mahdollinen ennaltaehkäisevä vaikutus. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. THL päivitettyä tietoa koronavirukseen liittyen: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Jos olet vieraillut uuden koronaviruksen epidemia-alueella (Manner-Kiinassa, Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italiassa) tai olet ollut lähikontaktissa siellä vierailleiden kanssa ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, 14 vuorokauden sisällä, ota aina ensin puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on avannut valtakunnallisen puhelinneuvonnan, josta saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

 

Opiskelijoiden kansainväliset liikkuvuudet

Tautiepidemialla on vaikutuksia Erasmus+ sekä muihin liikkuvuuksiin, sillä epidemian takia oppilaitoksia voidaan sulkea. Valtiot ovat myös rajoittaneet matkustusta epidemia-alueille tai niiltä pois. Erasmus+ -ohjelman opiskelija- ja henkilökuntavaihtoja on mahdollista perua, keskeyttää ennenaikaisesti, toteuttaa toisen yhteistyökumppanin luona tai siirtää myöhempään ajankohtaan kaikissa niissä maissa ja alueilla, joita epidemia koskee.  REDUssa on voimassa oleva päätös, että Kauko-Itään opiskelu- ja työmatkat eivät ole sallittuja ja tilanne tarkastellaan uudelleen aikaisintaan kesällä 2020.

 

10 toimenpidettä koronavirusta vastaan

1. Pese kädet monta kertaa päivässä huolellisesti niin, että käytät siihen aikaa ainakin 20 sekuntia.

2. Muista pestä kunnolla myös kynnenaluset. Käytä tarvittaessa myös kynsiharjaa.

3. Jos käytät käsidesiä, tarkista, että sen alkoholiprosentti (etanoli) on vähintään 60.

4. Pidä huolta siitä, että saatavillasi on aina puhtaita kertakäyttönenäliinoja.

5. Jos aivastat tai yskäiset, tee se aina nenäliinaan. Heitä nenäliina sen jälkeen roskiin.

6. Älä koskettele turhaan pintoja tai ovenripoja, joita muutkin koskettelevat esimerkiksi yleisissä tiloissa.

7. Keksi kättelyn sijaan toisenlainen tapa tervehtiä. Pään nyökkäyskin voi olla hyvin kohtelias tapa tervehtiä.

8. Vältä kasvojesi koskettelua, nenän kaivamista tai silmien hieromista.

9. Älä lainaa kaverilta tai kaverille kännykkääsi.

10. Pidä varmuuden vuoksi kotona kotivaraa lääkkeistä ja ruokatarvikkeista

Seuraamme tilannetta ja tiedotamme asiasta lisää ja tarkennamme ohjeistusta heti, kun aihetta ilmenee.

 

Taisto Arkko rehtori

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    9.3.2020

 

Takaisin tiedotearkistoon>