Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 5.5.2017 - 4.6.2017

Tiellä huippuammattilaiseksi

Kuljetuslogistiikka-alan Taitaja-finalistimme Janne Jakkila on ajokeikalla. Tehtävänä on hakea Lapin ammattiopiston metsäkonetyömaalta ajokone takaisin koululle. Ajaessaan Janne kertoo opiskelustaan, kilpailutoiminnasta ja kuljetusalan työstä.

nojaa_autoon_2_web.jpg

Janne oli viime vuonna ensimmäistä kertaa mukana kilpailutoiminnassa ja sijoittui ammattitaidon suomenmestaruuskisoissa kolmanneksi.

- Ei se suoritus silleen omasta mielestä nappiin mennyt vaikka sijoitus oli kyllä hyvä. Asiat voisi tehdä tehokkaammin jos ei jännittäisi niin paljon. Tänä vuonna ymmärrän paremmin tilanteen ja yritän keskittyä enemmän itse suorittamiseen ja olla miettimättä tuomareita.

Kilpailuun valmentautuminen on Jannen mukaan enimmäkseen ihan tavallista ammattiin opiskelua, toki hieman huolellisemmalla paneutumisella ja perehtymisellä asioihin.

- Samoja asioita olen opiskellut kuin muutkin opiskelukaverit. Ensimmäisenä opiskeluvuonna harjoiteltiin trukilla ajamista ja käytettiin kuormausvälineitä, ja niitä tulee vastaan kilpailutehtävässäkin.

Semifinaalissa ajotehtävät tehdään simulaattorilla, finaalissa käytetään oikeaa yhdistelmäajoneuvoa. Kilpailutehtäviin kuuluu muun muassa kuormaamista oikeiden painojen mukaan ja ajoajan huomioimista. Se vaatii myös jonkin verran matematiikan osaamista, yhteenlaskutaidot ja prosenttilaskut on oltava hanskassa.

- Sehän on tärkeää tietää että kuorma on kunnossa kun ajamaan lähtee, Janne tuumii.

Kilpailutoiminnasta on Jannen mielestä se etu, että asioihin on tullut perehdyttyä tarkemmin ja on saanut erilaista näkemystä alasta. Hän aikoo hakeutua valmistuttuaan logistiikka-alalle töihin. Kokemuksen kartuttua myös yrittäjyys voisi olla varteenotettava vaihtoehto.

Janne on ollut tyytyväinen opiskeluunsa ja kehuu sitä, että on saanut tehdä itsenäisesti työtehtäviä.

- Työn tekeminen tällä alalla on itsenäistä. Koulussa pitää jo oppia siihen, että on itse perillä omasta työstä. Tätä hommaa ei opi muuta kuin tekemällä.

 

auton_ikkunasta_web.jpg

 

Metsäkonetyömaa on löytynyt ja haetaan kääntöpaikkaa.

- Ne on aina nuo kääntymiset semmosia että pitää vähän katsoa missä sitä alkaa taiteilemaan ympäri. Monesti sitä jäädään kääntöpaikalle kiinni.

Kun ajoneuvo on saatu pehmeällä metsätiellä turvallisesti käännettyä, lastataan metsäkoneopiskelijoiden käytössä ollut ajokone kyytiin. Metsäalan opiskelijat seuraavat samalla miten ajokone lastataan ja kuorma kiinnitetään. Sen jälkeen alkaa matka takaisin ammattiopistolle.

- Yleensä kun täältä metsästä lähtee niin ajan jonkin aikaa ikkuna auki niin kuulee vähän mitä takana tapahtuu, Janne kertoo.

Kuorma on turvallisesti kiinnitetty eikä yllätyksiä matkan aikana tule.

nojaa_autoon_web.jpg

 

Janne ja hänen valmentajansa Jouni Mulari aikovat matkata Helsinkiin Taitaja-finaaliin oppilaitoksen yhdistelmäajoneuvolla. Reissuun yhdistetään samalla työajoa.

- Joo ei sitä lentokoneella, kyllä se autolla pitää mennä. Se vain parantaa suoritusta kun ei tarvitse miettiä kilpailua vaan tulee matkan aikana keskityttyä työtehtäviin, Janne miettii.

- Jos sitä kilpailusuoritusta jatkuvasti miettii niin ei se mene niin hyvin.

Jannen mielestä kilpailutehtävät mittaavat hyvin ammattitaitoa.

- Minusta kilpailun pitää olla sellainen että tehdään niitä oikeita työhön liittyviä tehtäviä. Tehtävät tulevat paikan päällä ja niissä voi tulla vastaan yllätyksiä. Mutta niinhän se on oikeassa työelämässäkin että tilanteet voivat muuttua ja pitää osata reagoida niihin.

 

ajamassa_web.jpg

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    5.5.2017

 

Takaisin tiedotearkistoon>