Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 11.10.2017 - 10.11.2017

Työelämän uudet tuulet puhuttivat oppisopimusviikolla

Valtakunnallisella oppisopimusviikolla vietettiin avoimia ovia Lapin oppisopimuskeskuksessa Rovaniemellä. Tapahtumassa esiteltiin oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksia sekä pohdittiin työelämän uusia tuulia Lapissa. Lapin yrittäjien tuleva puheenjohtaja Heidi Alariesto oli kertomassa vierailijoille työelämän uusista tuulista.

heidi_alariesto_web.jpg

Heidi Alariesto kertoi Rovaniemen alueella olevan 2500 yrittäjää, joista valtaosa on alle 10 henkilöä työllistäviä mikroyrityksiä. Pienille yrityksille uuden työntekijän työllistäminen on usein iso kynnys, ja Heidi antoikin vinkkejä työllistymiseen.

- Työelämä on muuttunut siten, että nykyään se koostuu paljon vahvemmin pätkistä ja keikkatöistä kuin aiemmin. Jos haluat vakityön, tulee sinun tehdä ensin itsesi tutuksi työnantajille tekemällä lyhyempiä pätkiä ja keikkatöitä. Se on usein reitti vakituisempaan työhön tai oppisopimuksen solmimiseen.

Heidi povaa matkailun supervuotta Lappiin. Matkailun kasvaminen tuo töitä muun muassa siivousalalle, kiinteistönhuoltoon sekä kaupan ja ravintolan aloille. Tulevat biojalostamot Kaidi ja Bioref tulevat tarjoamaan työpaikkoja muun muassa rakennusalalle sekä toiminnan käynnistyttyä metsä- ja logistiikka-aloille.

- Työpaikan saamisessa asenne ratkaisee, Heidi painottaa.

- Vaikka aluksi joutuisitkin tekemään tylsiä töitä ja pätkähommia, huolehdi siitä minkälaisen kuvan työpaikoille itsestäsi jätät.

Kari Rekilä Lapin oppisopimuskeskuksesta kertoi ammatillisen koulutuksen muutoksesta ja oppisopimuskoulutuksesta.

- Ammatillinen koulutus uudistuu reformin ansiosta. Rovaniemen koulutuskuntayhtymässä uudistuksen myötä Lapin ammattiopisto, Lapin matkailuopisto ja Lapin oppisopimuskeskus yhdistetään yhdeksi tulosalueeksi. Lapin koulutuskeskus REDU aloittaa toimintansa 1.1.2018.

Uuden lainsäädännön myötä opiskeluajat lyhenevät ja toisaalta myös yksittäisten tutkinnon osien suorittaminen mahdollistuu. Tämä voi auttaa esimerkiksi sesonkeihin työllistymisessä.

- Työelämä muuttuu kovaa vauhtia. Tämän vuoksi myös koulutuksen on muututtava, Kari Rekilä pohtii.

- Vaikka työelämän rooli opiskelijan osaamisen hankkimisessa kasvaakin, säilyy oppilaitoksen rooli edelleen vahvana. Opiskelijoita ei ole tarkoitus sysätä työelämän vastuulle, Kari muistuttaa.

Oppisopimuskoulutuksesta kiinnostuneille ensimmäinen askel on hankkia oppisopimustyöpaikka. Jos työpaikkaa ei vielä ole tiedossa, voi Lapin oppisopimuskeskuksesta kysellä vinkkejä sopivien työpaikkojen etsimiseksi. Kun työpaikka on löytynyt, suunnitellaan oppisopimuskeskuksen kanssa suoritettava tutkinto ja siihen tarvittavan osaamisen hankkiminen.  

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    11.10.2017

 

Takaisin tiedotearkistoon>