Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 24.4.2017 - 24.5.2017

Työkokeilukokemuksia

Kemijärveläinen Saana Ruokokoski opiskelee Lapin ammattiopiston Telma-ryhmässä, eli työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa. Saana kirjoitti reportaasin omasta ja opiskelukavereidensa työkokeilujaksosta.

Kävin moikkaamassa ystävääni Lilliä, joka on työharjoittelussa Sodankylän Seppälässä. Opiskelemme Sodankylän Lapin ammattiopistossa Telma-linjalla. Telma valmentaa meitä mahdollisimman itsenäiseen elämään ja työhön.

Lillin ohjaajana toimii myymäläpäällikkö Kaisu Ylitalo. Kaisun mukaan Lilli on ollut oikein reipas ja tehnyt kaikki annetut työtehtävät hyvin. Töitä on tehty yhdessä. Kaisu kertoi myös, että harjoittelijat saavat tehdä töitä monipuolisesti. Työtehtävät katsotaan tapauskohtaisesti. Lilli on hinnoitellut metokoneella eli hinnoittelukoneella, purkanut tavaroita ja laittanut ne paikoilleen sekä poistanut kylttimateriaalia.

Kysyin myös Kaisulta, minkälaista koulutusta myyjältä vaaditaan. Hänen mukaansa kaupallista koulutusta ei välttämättä tarvita. Luonne ratkaisee. Seppälässä työskentelee myymäläpäällikkö ja kaksi myyjää. Tällä hetkellä on myös yksi työssäoppija.

Haastattelin Lilliä ja hän kertoi, että on hinnoitellut ja ollut kassalla. Lillin mielestä on ollut superkivaa. Kaikkein kivointa on ollut hinnoittelu. Ei ole ollut mitään ikävää työtä.

Lillin harjoittellu_web.jpg

Lilli ja työpaikkaohjaaja Kaisu

 

Kävin myös koulumme keittiöllä ja siellä on luokkakaverimme Teemu työkokeilussa. Teemun ohjaajana toimii vastaava kokki Lea Sassali. Lean mukaan Teemulla on mennyt hyvin ja omatoimisuutta on löytynyt harjoittelun edetessä. Lea kertoi, että Teemu on pilkkonut vihanneksia, purkanut kuormia ja pyyhkinyt pöytiä. Koulumme keittiöllä työskentelee kaksi työntekijää.

Teemu itse kertoi että oli pilkkonut vihanneksia ja repinyt salaattia sekä laittanut tavaroita varastoon. Teemu ei oikein osannut sanoa, mikä oli ollut kivointa, mutta ei oikein pidä esim. pöytien pyyhkimisestä.

 

Teemu työkokeilu_web (002).jpg

Teemu on työkokeilussa koulun keittiöllä.

 

Itse olen ollut työkokeilussa Sodankylässä Hannuksenrannassa ja Sompion koulun aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Hannuksessa kävin tapaamassa erästä eläkeläistä. Hänen kanssaan juttelin ja luimme sanomalehtiä.

Aamu- ja iltapäivätoiminnassa haastattelin ohjaaja Janettia. Kysyin, miten hyvin olin hoitanut työtehtävät. Janetin mielestä olen hoitanut kaikki työtehtävät hyvin. Janet kertoi, että opiskelijat saavat valmistaa välipalaa ja tarjota sen ja olla lasten kanssa.

Janet kertoi myös, että tähän työhön vaaditaan koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammatillinen koulutus. Aamu- ja iltapäivätoiminnassa on kolme työntekijää ja kahtena päivänä viikossa on yksi koulunkäynninohjaaja kaksi tuntia kerrallaan.

Minä tein kaikeinlaista, esim. laskin lapsien lukumäärän, olen siivonnut ja ollut lasten kanssa. Työ on ollut ihan mukavaa. Minusta kaikkein mukavinta on ollut olla lasten kanssa. Työtehtävä, josta en pitänyt oli lasten laskeminen.

 

Kirjoittanut Saana Ruokokoski, Telma-ryhmän opiskelija

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    24.4.2017

 

Takaisin tiedotearkistoon>