Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 8.3.2021 - 7.4.2022

Urheilusta kipinää opintoihin

Oskari Seppä opiskelee sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa urheiluakatemiaopiskelijana. Urheiluakatemiassa opiskelija voi panostaa urheilu-uraansa samalla, kun opiskelee tutkintoa.

Oskari juo vettä treenien välissä

 

Opinnot uuteen nousuun

Oskari Seppä aloitti ammattiopintonsa kotikaupungissaan Oulussa. Koulunkäynti tuntui kuitenkin takkuavan, onnistumiset olivat tiukassa ja motivaatio alkoi hiipumaan. Osaamisalavalintakaan ei mennyt nappiin, sillä sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala ei tuntunut omalta. Lentopallo kiinnosti enemmän, ja koulu jäi kesken. 

- Pääsin työkkärin kautta tutustumaan työhön päiväkodissa. Siellä huomasin, että lasten ja nuorten parissa työskenteleminen kiinnostaa minua. Tulin Rovaniemelle armeijaan, ja pääsin pelaamaan täällä lentopalloa Napapiirin Pallokettuihin. Armeijan jälkeen jäin Rovaniemelle ja päätin käydä koulun täällä loppuun, Oskari kertoo. 

Rovaniemellä Oskari pääsi jatkamaan sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opintojaan Lapin koulutuskeskus REDUssa. Osaamisalaksi valikoitui kuitenkin tällä kertaa lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisala. Samalla Oskari pääsi Lapin urheiluakatemiaan, jossa opintojen ohessa urheileminen mahdollistuu. 

 

Oskari koulun penkillä

 

- Urheiluakatemian puolesta minulla on kolmet aamutreenit viikossa. Sen lisäksi oman joukkueen kanssa on treenit neljänä iltana viikossa, Oskari kertoo. 

Paikkakunnan muutto auttoi Oskaria yhdistämään paremmin sekä opintonsa että urheileminen. Toki tietoisia valintojakin on pitänyt tehdä, ja välillä koulukin on täytynyt laittaa etusijalle.  

- Täällä ymmärrettiin paremmin, mitä urheilu on ja mitä se vaatii. Ammatillisten opintojen puolella on urheilijalle paremmat mahdollisuudet joustaa opinnoissa. Täällä on myös hyvät puitteet harjoitella, Oskari kiittelee. 

- Olen hidas oppija, mutta urheilu on antanut minulle onnistumisia silloinkin, kun koulussa on ollut hankalaa. Se on myös tuonut motivaatiota, ja antanut samalla uskoa myös koulunkäyntiin. Olen huomannut, että kun teen enemmän hommia, niin se kantaa myös hedelmää.

 

Oskari Seppä lentopallotreeneissä

 

Urheilu vastapainona

Opintojensa ja urheilun ohella Oskari valmentaa lentopallojunioreita. Opinnoista saa hyvin näkökulmaa myös nuorten urheilijoiden parissa toimimiseen. Ammattiin hän valmistuu toukokuussa. Sen jälkeen tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä auki.   

- Noissa harjoittelupaikoissa olen oppinut niin paljon, vanhustyöstä päiväkotiin saakka. Olen huomannut, että pelkkä työntekokin on henkisesti vaativaa. Siihen on hyvä olla esimerkiksi urheilu vastapainona. 

- Urheilla kannattaa aina. Uskon, että joka tapauksessa tulen liikkumaan ja harrastamaan eri lajeja, jos vaikka kroppa ei kestäisikään ihan pääsääntöisesti urheilemista. Silloin esimerkiksi tuo valmennuspuoli tulee luultavasti isompaan rooliin, Oskari suunnittelee. 

Työssäoppimisjaksot päiväkodissa ovat olleet Oskarille mieluisia. Hänellä on suuri halu auttaa lapsia ja nuoria, etenkin niitä, jotka tarvitsevat apua toisia enemmän. 

- Kun näkee, että lapsi kehittyy jossain osa-alueessa, mikä on ollut hänelle vaikeaa. Se, kun olen saanut olla siihen apuna ja lapsi onnistuu, se tuntuu hyvältä. Tiedän, ettei asiat aina mene niin kun ajattelee, ja haluan auttaa niitä, joilla ei kaikki aina onnistu itsestään, Oskari summaa.  

 

Lisätietoa Urheiluakatemiasta

Lisätietoa yhteishausta

 

Kirjoittanut Henna Jokinen
Julkaistu    8.3.2021

 

Takaisin tiedotearkistoon>