Lapin koulutuskeskus REDU


Tiedotearkisto: 

Julkaisuaika oli 7.4.2016 - 7.5.2016

Yhdysvaltain suurlähettiläs tutustui Lapin ammattiopistoon

Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Charles C. Adams Jr. vieraili Lapin ammattiopiston Jokiväylän toimipisteessä 5. huhtikuuta. Vierailu on peruja suurlähetystön viime vuonna järjestämästä Ambassador’s Entrepreneurial Challenge 2015 – kilpailusta, jossa opiskelijamme Joonas Vanhatapio ja Aleksi Pitkänen menestyivät hienosti!

finalistitwww.jpg

Vaatetusalan Taitaja-finalistit Katriina Ruokanen ja Pirita Ollila kertoivat Adamsille valmistautumisestaan ammattitaidon SM-kisoihin.

Adamsin mukana vierailulla oli myös lähetystön politiikka- ja talousosaston johtaja Gottlieb Duwan. Opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa järjestetyn keskustelutilaisuuden jälkeen Adams ja Duwan tutustuivat vaatetusalan ja pintakäsittelyalan opiskeluun, opiskelijoihin ja oppimisympäristöihin.

auditoriowww.jpg

Adams aloitti työnsä Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläänä elokuussa 2015. Hän on vieraillut Suomessa ensimmäisiä kertoja jo -70-luvulla ja nyt suurlähettiläskaudellaan kahdeksan kuukauden aikana käynyt jo joka kulmalla Suomea. Hänen ensimmäinen Lapin vierailunsa oli marraskuussa, kun hän osallistui Rovaniemellä pidettyyn arktiseen konferenssiin In the Spirit of the Rovaniemi Process.

- Viime viikolla olin Nuorgamissa ja Utsjoella ja talvella Ivalossa näin elämäni ensimmäistä kertaa revontulet. Olen vakuuttunut jo nyt siitä, että teillä on etuoikeus elää hienossa maassa, jossa on monia ihailtavia asioita.

Esimerkiksi Adams nostaa kuten maailman parhaan koulutusjärjestelmän, jonka turvin on hyvä ponnistaa maailmalle. Suomalaisten luonteenlaatu ei ole jäänyt häneltä huomaamatta.

- Suomalaisten vaatimattomuus on yllättänyt, kuten myös pieni pessimistisyys. Puoliksi täysi onkin puoliksi tyhjä ja muut – varsinkin ruotsalaiset - ovat parempia kuin me. Kun sanon, että täällä on hienoa olla, niin ihmiset kysyvät ”tosiaanko”?

lahjawww.jpg
Suurlähettiläs sai toimipistejohtaja Jouko Holapalta mukaansa tuotelahjan, joka sisälsi monenlaisia opiskelijoiden valmistamia tuotteita.

 

Myös suomen kieli on paljastanut Adamsille kuuluisan suomalaisen alakulon piirteitä. Hän opiskelee vaimonsa kanssa suomea ja opettajan sanat ensimmäisellä tunnilla ovat jääneet hänen mieleensä.

- Heti alkuun opettajani Anna-Mari sanoi, ettei suomessa ole tulevaisuutta (future).

- Olin ihmeissäni ja sanoin, että minusta kai teillä on hieno tulevaisuus. No, hän tähdensi, että tarkoitti verbin aikamuotoa, futuuria, naurahtaa Adams.

Adams on asunut pitkään Genevessä, joten kauaksi hänen ei tarvinnut muuttaa uutta työtään hoitamaan. Hän on matkustanut paljon jo lapsena, sillä hänen diplomaatti-isänsä työnkuva oli hyvin liikkuvainen.

Kun tieto presidentti Obamalta tuli, että hän pääsee Suomeen, laittoi Adams vaimolleen vain tekstiviestin ”Suomi!!!!”

- Puhuin hänen kanssaan seuraavana aamuna ja hän sanoi, että Suomi on kolmen tunnin päässä Genevestä, joten kyllä käy. Tyttäreni taas ajatteli, että tämä olisi katastrofaalisen huono idea.

- Menkää vaan, mutta minä pysyn täällä, hän sanoi.

- Sovimme kuitenkin, että hän tulee elokuussa kokeilemaan kuukaudeksi Helsinkiin, sillä Sveitsissä koulut alkavat vasta syyskuussa. Jos hän vielä haluaa takaisin Sveitsiin, hän voi palata sinne äitinsä kanssa. Kun saavuimme laivalla Helsinkiin ja näimme laivan kannelta Amerikan lipun salossa Kaivopuistossa, niin sanoin, että tuolla on meidän uusi kotimme. Parin viikon päästä myös tyttäreni tuumi, että täällä on hienoa olla. Koko perhe jäi Suomeen, sanoo Adams.

aleksiwww.jpg

Tapaaminen auditoriossa jatkui Aleksi Pitkäsen pitämällä esityksellä Starttipajasta. Rovaniemen Kehitys Oy ylläpitää nuorten yrittäjien Starttipajaa ylläpitää Rovaniemen Kehitys Oy ja sieltä nuoret yrittäjät saavat tarvitsemansa tuen ja ohjauksen yritystoiminnan perustamisessa sekä toiminnan alkutaipaleella. Lapin ammattiopisto on tiiviissä yhteistyössä Starttipajan kanssa ja myös Pitkänen on saanut tätä kautta paljon apua yrittäjän alkutaipaleellaan.

Henkilökunnan ja opiskelijoiden tapaamisen jälkeen Adams vieraili vaatetusalan ja pintakäsittelyalan tiloissa tutustumassa oppimisympäristöihin, opiskelijoihin ja opettajiin. Suurlähettiläs keskusteli opiskelijoiden kanssa muun muassa heidän tulevaisuuden suunnitelmistaan ja opiskelun arjesta. Myös Taitaja-kilpailut kiinnostivat häntä ja kaksi vaatetusalan finalistiamme, Katriina Ruokanen ja Pirita Ollila pääsivätkin kertomaan hänelle valmistautumisestaan ammattitaidon SM-kisoihin.

pintakwww.jpg

tekstiili1www.jpg

tekstiili2www.jpg

Kirjoittanut Petteri Nissinen
Julkaistu    7.4.2016

 

Takaisin tiedotearkistoon>